Pääkirjoitus    |   Kolumni

Nato-kansanäänestystä olisi vaikea väistellä

Kansan mielipide on tärkeä – ja hankala – osa liittymisprosessia.

Suomalaiset perustelevat sekä kielteistä että myönteistä Nato-kantaansa Venäjän arvaamattomuudella. Siihen nähden, miten ­nopeasti Suomen turvallisuusympäristö ja Venäjän käyttäytyminen ovat muuttuneet ja Venäjän uhka kasvanut, Nato-jäsenyyden kannatuksessa on vain pieniä liikahduksia.

Kannatus ei ole juuri noussut. Vastustus on tosin hieman laskenut. Eniten on lisääntynyt epävarmuus.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n kyselyn mukaan 58 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, ettei Suomen pitäisi pyrkiä Naton jäseneksi. Nato-jäsenyyden kannattajia on 27 prosenttia.

Jos valtionjohto nyt päätyisi ­siihen, että Suomen olisi syytä aloittaa nopeaan tahtiin neuvottelut Nato-jäsenyydestä, kysymykseen siitä, olisiko päätöksellä todella kansan tuki, olisi vaikea vastata.

Pitäisikö kansalta siis kysyä?

Viime viikolla julkaistu arvio Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista on monessa suhteessa mielenkiintoista luettavaa. Yksi Mats Bergquistin, François Heisbourgin, René Nybergin ja Teija Tiilikaisen laatiman arvion ansioista on, että se nostaa keskusteluun pohdinnan siitä, mikä olisi kansanäänestyksen rooli Natoon liittymisen prosessissa.

Se olisi hankala.

Suomalaiset ovat nyt siinä käsi­tyksessä, että kansalle on annettu poliittinen lupaus kansanäänestyksestä. Laki ei sitä silti vaadi.

Luonteeltaan Nato-äänestys on siitä erikoinen, että se haluttaisiin järjestää oikeastaan vain, jos voitaisiin olla varmoja, että enemmistö todella kannattaisi Natoa.

Kansanäänestys myös lisäisi sietämättömällä tavalla muutenkin erittäin kriittisen hakuprosessin epävarmuutta. Ja mitä kysyttäisiin? Otettaisiinko kantaa valmiiksi neuvoteltuun sopimukseen? Kysyttäisiinkö ehdoista – että muuten kyllä, kunhan ei tule tukikohtia tai ydinaseita?

Hyvin monet, myös Nato-selvityksen laatijat, ovat sitä mieltä, että moniulotteinen Nato-kysymys olisi yksinkertaisempi, jos Suomi ja Ruotsi päätyisivät samoihin ratkaisuihin.

Nato-selvityksessä lähdetään siitä, että ainakin Ruotsissa Natosta järjestettäisiin kansanäänestys. Se lienee edellytys sille, että demarit saataisiin kannattamaan Nato-jäsenyyttä.

Voi olla, että Suomen ja Ruotsin käsitykset Nato-kansanäänestyksestä poikkeaisivat toisistaan – poikkeavathan Nato-keskustelutkin. Todennäköisimmin Ruotsissa äänestettäisiin siitä, lähdetäänkö koko neuvotteluihin. Suomessa ehkä kysyttäisiin kantaa vasta, kun Naton kanssa olisi jo valmiiksi neuvoteltu diili.

Tuloksilla on vaikea spekuloida. Puolet ruotsalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä. Jäsenyyden kannatus kuitenkin kasvaa, myös Nato-jäsenyyttä vastustavissa demareissa.

Osa turvallisuuspolitiikan asiantuntijoista on Suomessa sitä mieltä, että jos porvarit palaavat valtaan, Ruotsi voisi tehdä nopeastikin päätöksen Nato-jäsenyyden hakemisesta. Käännös linjassa saattaisi jopa yllättää Suomen. Suurimmat yllätykset taitaisivat silti tulla Venäjältä.

Natoon liittyminen on monimutkainen diplomaattinen ja poliittinen prosessi. On selvää, että Venäjä reagoi, jos Suomi aloittaa jäsenyysneuvottelut. Jos Venäjä ei niin tekisi, se menettäisi uskottavuuttaan. Toisaalta Venäjä reagoi jo nyt – ja myös Venäjälle voi olla epäselvää, milloin sen on kaikkein tehokkainta vai­kuttaa suomalaiseen mielipiteenmuodostukseen. Ehkä Venäjän kan­nattaisikin keskittyä vaikuttamaan ruotsalaisten kantoihin, millä toki olisi suuri vaikutus suomalaisiin.

Nato-selvitys arvioi, että Venäjän vastatoimet olisivat vihamielisimmillään ja niiden vaikutus suurin juuri jäsenhakemuksen käsittelyn aikaan. Kansanäänestys järjestettäisiin siis kovin kireässä ilmapiirissä.

Se, että kansa tyrmäisi jo neuvotellun sopimuksen, olisi turvallisuuspoliittinen katastrofi. Ja miten suuri tuki ja äänestysprosentti toisivat jäsenyydelle legitimiteetin?

Kansan mielipiteellä on tärkeä osa liittymisprosessissa. Myös se, miten jäsenyydelle saadaan kansan tuki, on merkityksellistä. On selvää, että äänestäjät miettisivät myös sitä, tarkoittaisiko ”ei” ikuista eitä Natolle – ei välttämättä.

Jos Nato-arviossa jotain korostetaan, niin sitä, että Nato-jäsenyys merkitsisi todellista ja kertakaikkisen perusteellista poliittista suunnanmuutosta. Siksi on vaikea väittää, ettei kansanäänestystä tarvita. Olisikin hyvä kuulla myös eturivin poliitikkojen perustelut sille, ettei kansa saisi erikseen kertoa kantaansa – jos asia joskus ajankohtaistuu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  3. 3

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Turun puukotuksien pääepäillyn vangitsemis­oikeudenkäynti alkoi – Muut epäillyt astelevat saliin yksi kerrallaan

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää