Valikko
Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Markkinoiden avaaminen vähentää lääkemenoja

Apteekkimarkkinoiden vapauttamisesta olisi suomalaisille merkittävää hyötyä sekä taloudellisesti että kansanterveydellisesti.

Suomen hallitus tavoittelee merkittäviä lääkekorvauksiin kohdistuvia säästöjä. Tavoite on perusteltu. Lääkkeet ovat olleet jo pitkään julkisen sairausvakuutuksen nopeimmin kasvava menoerä.

Kansaneläkelaitoksen mukaan valtion lääkekorvausmaksut kasvoivat 5,5 prosenttia vuonna 2015. Selvityksemme perusteella vuoden 2014 lääketaksauudistus on yhä lisännyt lääkkeisiin käytettyä rahamäärää ja parantanut lääkkeiden vähittäismyynnin kannattavuutta.

Lääkemenojen kasvua on yritetty hillitä monilla lääkemarkkinauudistuksilla. Nyt hallituksen säästöt on tarkoitus toteuttaa nostamalla lääkekorvausten omavastuuosuuksia ja luomalla määräaikainen lääke­kustannusten palautusmaksumalli, ­joka koskee lääketeollisuutta, lääketukkukauppoja ja apteekkeja. ­Uudistus vaikuttaa etenkin pitkä­aikaissairaisiin.

Tehokkain tapa hillitä lääkemenojen kasvua on apteekkimarkkinoiden vapauttaminen. Apteekkimarkkinoita on kuitenkin säänneltävä tarkasti, jotta lääkemarkkinat säilyvät toimivina ja oikeudenmukaisina kaikille kansalaisille.

Apteekkimarkkinoiden vapauttamisesta olisi merkittävää taloudellista ja kansanterveydellistä hyötyä.

Apteekkiluvan myöntäminen kaikille pätevyysvaatimukset täyttäville hakijoille ja hintasäännöstelystä luopuminen alentavat vääjäämättä lääkkeiden vähittäismyyntihintoja ja valtion maksamia lääkekorvauksia. Lääkkeille voidaan asettaa maksimihinta myös kilpailullisilla markkinoilla.

Apteekkimarkkinoiden vapauttaminen vaikuttaisi todennäköisesti myös lääkeyritysten hinnoittelu­päätöksiin. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että kansallinen hintasäännöstely johtaa helposti lääke­yritysten välisiin hintakartelleihin.

Kansainvälisten kokemusten perusteella apteekkimarkkinoiden vapauttamisen voi olettaa alentavan lääkkeiden vähittäismyyntihintoja 10–20 prosenttia. Suomessa aikaisemmin toteutettu nikotiinivalmisteiden myynnin vapauttaminen on alentanut vähittäismyyntihintoja noin 15 prosenttia.

Hintojen laskiessa yhä useammalla kansalaisella olisi mahdollisuus hankkia tarvitsemansa lääkkeet. Taloudellisen hyödyn ohella hintasäännöstelystä luopumisen edistäisi kansalaisten terveyttä, kun tarpeenmukaisen lääke­hoidon taloudellisia esteitä poistuisi. Kansalaisten ­yhdenvertaisuus toteutuu parhaiten, kun mahdollisimman monella on taloudelliset edellytykset saada tarvitsemansa lääkehoito.

Apteekkimarkkinoiden vapauttamisesta keskusteltaessa esiin nostetaan useita uhkakuvia. Varoitellaan muun muassa apteekkiverkoston ­alueellisen kattavuuden heikkenemisestä, jos kaupunkikeskuksiin ­perustettavat apteekit johtavat ­apteekkien sulkemisiin maaseudulla. Se voidaan välttää parantamalla kuljetuspalveluja ja maksamalla kohdennettuja avustuksia apteekkareille, jos lääkehuoltojärjestelmän toimivuus tätä edellyttää.

Kilpailun rajoittamista on perusteltu lääketurvallisuudella ja lääkkeiden toimitusvarmuudella. On puolustettu apteekkien hajautettua omistajarakennetta ja väitetty jopa, että kilpailun mahdollistaminen vie suomalaisten lääkkeisiin käyttämää rahaa veroparatiiseihin.

Markkinat eivät toimi ilman tehokasta lainsäädäntöä. Apteekkimarkkinoilla voidaan kilpailun mahdollistamisen jälkeenkin huolehtia siitä, että lääkkeitä myyvät ja luovuttavat vain riittävän koulutuksen saaneet ihmiset. Apteekin henkilökunta ja vähittäiskaupan liikkeissä itsehoitolääkkeitä myyvät ammattilaiset voidaan velvoittaa neuvomaan lääkkeiden ­oikeaa ja turvallista käyttöä. Lisäksi voidaan edellyttää, että apteekeilla on riittävät varastot toimitusvarmuuden turvaamiseksi.

Apteekkien omistusta voidaan rajoittaa, jos omistuksen keskittymisen nähdään uhkaavan lääkemarkkinoiden toimintaa. Suomen kilpailulaki kieltää jo nyt määräävän markkina-aseman väärinkäytön.

Lääkkeiden toimitusjärjestelmää on uudistettava lääkekustannusten nousun hillitsemiseksi. Uudistusta suunniteltaessa kannattaa miettiä, millainen markkinarakenne edistää parhaiten kansalaisten terveyttä ja taloudellista hyvinvointia.

Apteekkimarkkinoiden kilpailurajoituksia tiukasti puolustavat ja uhkakuvia maalailevat puheenvuorot eivät edistä kansalaisten terveyttä tai tuo ratkaisua jatkuvasti kasvaviin lääkemenoihin.

Lauri Sääksvuori ja Timo T. Seppälä

Sääksvuori on erikoistutkija ja Seppälä yksikön päällikkö Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Valkoisen talon vaikutusvaltaisena neuvonantajana toimiva Trumpin vävy joutui FBI:n Venäjä-tutkinnan kohteeksi

  4. 4

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  5. 5

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  8. 8

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  9. 9

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  10. 10

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää