Pääkirjoitus    |   Kolumni

Yksinäiset ihmiset ovat pelokkaita ihmisiä – Yhdysvallat on täynnä valkoista vihaa

Amerikkalaisten tyytymättömyys on muuttunut krooniseksi, eivätkä republikaanit tai demokraatit ole tehneet sille mitään, kirjoittaa Saska Saarikoski.

Olin toukokuun alussa Länsi-Virginian pääkaupungissa Charlestonissa katsomassa Donald Trumpin vaalitilaisuutta. Ajomatkaa täältä Washingtonista oli vain viisi ja puoli tuntia, mutta se vei maailmasta toiseen.

Täällä esikaupungissa useimmat naapurimme ovat korkeasti koulutettuja. Heidän arvonsa ovat samalla tavalla vapaamielisiä kuin meidän pohjoismaalaisten.

Pihaviheriöillä mainostetaan Bernie Sandersia tai Hillary Clintonia. Kotikatumme ainoa republikaani ei kehtaa laittaa vaalikylttejä pihalleen, vaan pitää ne eteisessään.

Länsi-Virginia on Trumpin vahvinta tukialuetta. Hiilikaivostyöläiset ovat hulluna ehdokkaaseen, joka on luvannut avata suljetut kaivokset.

Maryland on keskituloiltaan Yhdysvaltain rikkain osavaltio, Länsi-Virginia toiseksi köyhin. Hyväosaiset tukevat vallankumouksellista vasemmistolaista, tyhjätaskut oikeistolaista miljardööriä.

Donald Trumpin kannattajia yhdistää se, että he ovat vihaisia. Heistä Yhdysvallat on menossa väärään suuntaan, mennyt jo pitkään.

Amerikkalaisten enemmistö on ollut tätä mieltä peräti 12 vuotta peräkkäin. Tyytymättömyys on muuttunut krooniseksi, eikä kumpikaan puolue ole tehnyt sille mitään.

Vihaisimpia ovat heikosti koulu­tetut valkoiset, jotka ovat nähneet asemansa romahtavan. Aikaisemmin moni heistä oli ylpeää työväenluokkaa, kuului ammattiliittoon ja äänesti demokraattipuoluetta.

Nyt tehtaat on suljettu tai palk­koja on leikattu. Turvallisia työpaikkoja ei enää ole. Työyhteisöt ovat hajonneet. Työväen solidaarisuus on vaihtunut kaikkien sotaan kaikkia vastaan. Katkeruus ja rasismi ovat lisääntyneet.

Sosiologi Robert Putnam kuvasi amerikkalaisen sosiaalisen rakenteen hajoamista kirjassaan Bowling Alone. Putnam tiivisti yhteiskunnan muutoksen siihen, että aikaisemmin amerikkalaiset keilasivat työporukalla, nykyisin keilaradalle mennään yksin.

Yksinäiset ihmiset ovat pelokkaita ihmisiä. He ovat alttiita vihaan ja poliittisiin hullaantumisiin. He ovat helposti huijattavissa ja hallittavissa.

”Valkoisen työväenluokan 30 viime vuoden taloudellinen alamäki yhdistettynä sosiaaliseen eristäytymiseen oli kuivaa ruutia, jonka Trump sytytti”, Putnam arvioi The New York Times -lehdessä 9. toukokuuta.

Trump riehuu ja räyhää, mutta puhuu myös siitä, mistä muut ovat vaienneet: vapaakaupasta.

Vapaakauppa on niitä harvoja asioita, joista republikaanit ja demokraatit ovat olleet yhtä mieltä. Maan eliitti on pitänyt maailmankaupan vapautumista väistämättömänä mutta myös hyvänä, sillä pitkällä aikavälillä se on kaikkien etu.

Pitkällä aikavälillä olemme kuitenkin kaikki kuolleita, kuten edesmennyt ekonomisti J. M. Keynes muistutti. Kuolleita ovat varsinkin köyhät valkoiset, joiden elinikä­ennuste on kääntynyt laskuun. Ilmiö on länsimaissa ainutlaatuinen.

Ensin uutisoitiin valkoisten miesten kriisistä, sitten havaittiin, että naisten tilanne on yhtä paha.

Tutkijat uskovat kuolleisuuden kasvun johtuvan itsemurhista, huumeista ja lääkkeistä – epätoivosta.

Näitä kuolemaantuomittuja näin myös Charlestonissa. Langanlaihoja lommoposkisia nuorukaisia, joilla oli tatuointeja ja tyhjät silmät.

Jostain syystä valkoisten epätoivo ei ole nostanut samanlaista huolta kuin monet muut ongelmat.

Poliisiväkivaltaa vastustetaan Black Lives Matter -iskulauseella. LBGT-väki kampanjoi transsuku­puolisten vessojen puolesta. Sen sijaan White Lives Matter -isku­lausetta pidettäisiin nykyisessä ilmapiirissä rasistisena.

Rannikoiden menestyjät ovat tottuneet kutsumaan Länsi-Virginiaa ja muita sisämaan köyhiä seutuja ”fly over countryksi” eli alueeksi, jota he eivät näe eivätkä haluakaan nähdä kuin lentokoneen ikkunasta.

Kouluttamattomia valkoisia saatetaan nimitellä ”trailer trashiksi” tai ”white trashiksi”, asuntovaunurahvaaksi tai valkoiseksi roskaväeksi.

Olen vapaamielinen ja kansainvälinen ihminen. Kannatan vessa­tasa-arvoa. Vastustan rasismia. En halua luopua vapaakaupasta enkä kääntää kelloja taaksepäin. Silti olen ymmälläni. Miksi monet, jotka vakuuttavat olevansa heikkojen puolella, suhtautuvat niin kylmästi valkoisen alaluokan vai­keuksiin?

Sillä heikkojahan he ovat, uhonsa alla. Heikkoja ja eksyksissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  3. 3

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Turun puukotuksien pääepäillyn vangitsemis­oikeudenkäynti alkoi – Muut epäillyt astelevat saliin yksi kerrallaan

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää