Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Kansanosake Talvivaaran omistajille kävi köpelösti

Tavalliset ihmiset ovat osakemarkkinoilla liikkeellä aina joko väärään aikaan tai väärään suuntaan.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) kertoi viime viikolla, että hallitus varautuu Talvivaaran kaivoksen hallittuun alasajoon. Aikaa kaivoksen suunnan kääntämiselle on tämän vuoden loppuun. Siihen mennessä pitäisi löytyä yksityinen sijoittaja – ei siis Suomen valtio –, joka on valmis sijoittamaan kaivokseen merkittävän summan.

Jos kaivos todella ajetaan alas, sillä on lukuisia kielteisiä vaikutuksia. Talvivaarasta saa palkkansa noin tuhat ihmistä, joita uhkaa työttömyys. Riskit ympäristölle ovat koko ajan olemassa.

Valtion eli veronmaksajien rahaa voi kulua jopa miljardi euroa, ennen kuin kaivos on saatu turvallisesti lopetettua. Loppusummassa ovat mukana ne rahat, jotka valtio on tähän mennessä Talvi­vaaran hoitoon sijoittanut.

Näppejään nuolemaan jäävät toden­näköisesti myös runsaat 80 000 osakkeenomistajaa (KL 26.5.). He ovat enimmäkseen tavallisia kansalaisia, piensijoittajia. Toivottavasti sijoitetut summatkin ovat sen verran pieniä, että tappion pystyy nielemään. Osakkeella ei ole käyty pörssissä kauppaa enää pitkiin aikoihin.

Talvivaarasta tuli todellinen kansanosake. Sillä oli uusi, mullistava nikkelin biologinen liuotusprosessi. Sillä oli siis hyvä tarina. Euroclearin mukaan Talvivaara on pörssin kuudenneksi laajimmin omistettu osake.

Sitten kaikki alkoi mennä pieleen. Kipsisakka-altaat valuttivat vesiään ympäröiviin vesistöihin.

Moni muistaa vielä vuosituhannen vaihteen teknohuuman. Jonot kiemurtelivat pitkin Helsingin Aleksanterinkatua, kun ihmiset ryntäsivät merkitsemään teknologiayhtiöiden osakkeita. Vuonna 2000 Nokian osake maksoi 65 euroa, halvimmillaan sitä sai parilla eurolla.

Vaikuttaa siltä, että tavalliset ihmiset ovat osakemarkkinoilla liikkeellä aina joko väärään aikaan tai väärään suuntaan: ostavat silloin, kun kaikki muutkin ostavat, ja myyvät paniikissa, kun kaikki muutkin myyvät. Usein tappiolla.

Sijoittamisen perussääntö on teoriassa helppo mutta käytännössä yllättävän vaikea toteuttaa: osta halvalla ja myy kalliilla. Piensijoittajan päässä pelko ja ahneus vuorottelevat tiuhaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Kaivos
 • Osakemarkkinat
 • Pörssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Supolla oli vihje Turun puukotuksista epäillystä, mutta konkreettista isku-uhkaa ei pitänyt olla – ”Jokaista vihjettä ei ole mahdollista käsitellä täydellä höyryllä”

  7. 7

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää