Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Puolueita odottaa ajattelun remontti

Puolueiden pitäisi uudistaa samaan aikaan tavoitteensa ja toimintatapansa. Vain jälkimmäiseen keskittyminen olisi liian helppoa.

Tällä viikolla suomalaisen politiikan katse oli sekä menneisyydessä että juuri tässä päivässä, osin myös tulevaisuudessa.

Keskiviikkona muisteltiin 110 vuoden takaisia tapahtumia. Kesäkuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1906 säädyt hyväksyivät uuden valtiopäiväjärjestyksen ja vaalilain. Suomalaiset hyödynsivät suurvallan epävakautta ja vaihtoivat keskiaikaiset säätyvaltiopäivät maailman nykyaikaisimpaan kansanedustuslaitokseen.

Uudistuksesta muistetaan mainita, että se antoi naisille oikeuden äänestää ja tulla valituksi eduskuntavaaleissa. Kuitenkin myös suuri enemmistö miehistä sai ensimmäistä kertaa äänioikeuden. Eri kansankerrokset erillään pitänyt järjestelmä korvattiin yksikamarisella eduskunnalla. Äänestäjiltä saatu valta haluttiin käyttöön yhdessä salissa, kaikkien nähden ja arvioinnille alttiina.

Itsenäistymisen jälkeen järjestelmää täydennettiin vielä eduskunnalle vastuunalaisella poliittisella hallituksella. Vaikka tie parlamentarismiin oli aiottua kivisempi, järjestelmän periaate vallan ja vastuun suhteesta oli kirkas.

Samana päivänä, viime keskiviikkona, vallankäytön arki näytti kuitenkin toisenlaiset kasvot. Nykyään kilpailukykysopimuksen nimellä kulkeva toimenpidepaketti jatkoi jo vuoden jatkunutta tarpomistaan kohti kaivattua maalia. Hallitus haki itselleen tukea eduskunnan ja äänestäjien sijaan työmarkkinajärjestöiltä. Työntekijöiden ja työn­antajien edustajat kävivät keskustelujaan suljettujen ovien takana.

Käsiteltävät asiat ovat hankalia, mutta silti jo vuoden kestänyt sotkuinen prosessi ei anna kovin hyvää kuvaa järjestövallasta eikä hallituksenkaan toiminnasta. Kuvaavaa on myös se, että puolueet ovat tässäkin prosessissa olleet lähinnä tarkkailijoita ja kommentaattoreita. Kansalaiset ovat katsoneet sivusta.

Keskiviikkona katsottiin historian ja ­nykyhetken lisäksi myös eteenpäin: kolme yhteiskunnallista keskustelijaa julkaisi pamflettinsa puolueiden nyky­tilasta ja tulevaisuudesta. Pelastakaa puolueet! -kirjan ovat kirjoittaneet kaksi entistä puoluesihteeriä eli Sdp:n Mikael Jungner ja kokoomuksen Taru Tujunen sekä Elinkeino­elämän valtuuskunnan Evan johtaja Matti Apunen.

Kirjoittajien näkemys puolueiden tilanteesta ei ole valoisa. Puolueet kahlitsee paikalleen historian ideologinen painolasti, ja niiden sisäinen organisaatio muistuttaa harvainvaltaista monarkiaa kuningasperheineen, hoveineen ja aatelistoineen. Ihmisillä olisi halu vaikuttaa yhteiskuntaan, mutta se ei kanavoidu puolueiden kautta.

Valta on pamfletin mukaan siirtynyt perusoikeuksia tuijottaville oikeusoppineille ja muutosten vastustamiseen keskittyville eturyhmille.

Toki kirjoittajat esittävät myös oman vaihtoehtonsa ratkaisuksi. Hallinnon ja puo­lueiden pitäisi nähdä kansalaiset asiakkaina ja muuttua toimintatavoiltaan joustaviksi. Politiikkaa uudistaisi, jos puolueiden perustaminen olisi helpompaa ja puoluetuki ulottuisi myös eduskunnan ulkopuolelle jääviin pienpuolueisiin.

Pamfletissa on muodikkaita viittauksia start up -yrityksiin, ja perusviesti aukeaakin niiden avulla: tarvitaan uutta ajattelua ja notkeaa toimintaa. On hyvä herätellä kansanvallan tulevaisuudesta huolestuneet pohtimaan radikaalejakin muutoksia puolueiden tapaan toimia ja organisoitua. Puolueet ovat kansalais­yhteiskunnan tuotteita, eivät osa valtiota.

Uudistamisen vaikeusastetta lisää, että remontin tarpeessa ovat samaan aikaan sekä puolueiden käsitys omista päämääristään että niiden toimintatavat. Olisi liian helppoa keskittyä vain jälkimmäiseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Puolueet
 • Startupit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää