Valikko
Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Jakamistalouteen pitää löytää oikea ote

Kasvussa oleva ala tarvitsee jonkin verran sääntelyä, mutta sille on oltava hyvät perusteet.

Moni eurooppalainen haluaisi perustaa yrityksen, muttei saa otettua ensimmäistä askelta.

Jakamistaloudessa aloituskynnys on matalampi kuin perinteisessä yrittäjyydessä ja yrittäjyyttä on helpompi kokeilla. Työttömille jakamistalous tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää omia kykyjä. Jakamis­talous mahdollistaa palvelujen ja tavaroiden tarjoamisen yhä laajemmille kuluttajamarkkinoille. Kun lisäksi kannustetaan hyödykkeiden yhteiskäyttöön ja tehokkaampaan resurssien käyttöön, voidaan edistää ympäristön kannalta kestävämpää taloutta.

EU:ssa jakamistalous yleistyy ja kasvaa nopeasti: liikevaihto on vuosina 2014–2015 lähes kaksinkertaistunut. Eikä kyse ole vain Uberista ja Airbnb:stä. Esimerkiksi aikapankkien avulla ihmiset auttavat toisiaan vaihtamalla osaamista ja palveluita.

Rajanveto satunnaisen ja ammattimaisen toiminnan välillä vaikeutuu tällaisissa palveluissa. Eri EU-maiden viranomaiset ovat vastanneet tähän eri tavoin. Pirstaleinen lähestymistapa luo epävarmuutta vakiintuneille toimijoille, uusille palveluntarjoajille ja kuluttajille. Se voi haitata innovointia, työpaikkojen syntyä ja kasvua.

Jos lupavaatimukset, lakisääteiset vastuukysymykset ja verovelvoitteet ovat epäselviä, ratkaisevia askeleita kohti uutta jää ottamatta. Ja jos kuluttajat eivät luota uusiin liiketoimintamalleihin, he eivät käytä niitä.

Emme saa antaa sisämarkkinoidemme pirstaloitua 28 kansalliseen säännöstöön. Ennustettavuus ja johdonmukaisuus loistaisivat poissaolollaan. Jos haluamme eurooppalaisten start up -yritysten kasvavan ja hyödyntävän sisämarkkinoita jakamistaloudessa, lähestymistavan on oltava selkeä. Uudet liiketoimintamallit on otettava hallitusti vastaan tai ne siirtyvät EU:sta muualle.

Jakamistalous ei voi olla rinnakkainen, epävirallinen talous. Verot on maksettava ja turvallisuus varmistettava. Työoloja ja kuluttajansuojaa on ylläpidettävä.

Perinteiset yritykset valittavat kilpailun vääristymisestä ja jakamis­talouden toimijat markkinoille pääsyn esteistä. Jonkin verran jakamistalouden sääntelyä tarvitaan, mutta sille on oltava turvallisuuden tai yleisen edun kaltaiset vankat perusteet. Perinteisten yritysten suojaaminen kilpailulta ei ole hyvä peruste. Jakamistalous on nähtävä perinteisten toimintatapojen lisänä eikä niiden vaihtoehtona, ja sääntelystä on päätettävä sen mukaisesti.

Ilmassa on vielä monta kysymystä. Pitäisikö satunnaisesti palvelua tuottavien täyttää samat vaatimukset kuin täysipäiväisesti palvelun parissa työskentelevien? Miten satunnaisuus määritellään? Palvelunjakoalustat ovat jakamistalouden ydin, mutta mistä alustat kantavat vastuun? Milloin alustojen kautta palveluja tarjoavista ihmisistä tulee työntekijöitä?

Kekseliäät viranomaiset löytävät vastaukset ja antavat jakamistalouden kukoistaa normeja nakertamatta. Viro on johtanut kehitystä uudistamalla liikennesektoria. Myös Suomen liikenne- ja viestintäministe­riössä on meneillään liikennekaari-hanke, joka sallisi pienimuotoisen henkilö- ja tavarakuljetuksen ilman toimilupaa. Näistä esimerkeistä on hyvä ottaa oppia muissakin jäsenmaissa.

Euroopan komissio on juuri julkaissut jakamistaloutta koskevan toimintasuunnitelman. Pyrimme vähentämään markkinatoimijoiden ja viranomaisten epävarmuutta antamalla – EU:ssa hyviksi havaittujen käytäntöjen pohjalta – ohjeistusta siihen, miten EU:n lainsäädäntöä tulee soveltaa jakamistalouteen.

EU-lainsäädännön mukaan palveluntarjoajien markkinoille pääsylle pitäisi asettaa ehtoja vain poikkeustapauksissa ja silloinkin oikeassa suhteessa, esimerkiksi yleisen turvallisuuden vuoksi.

Ei ehkä ole tarkoituksenmukaista soveltaa samoja sääntöjä kerran pari kuussa palvelua tarjoavaan ja täyspäiväiseen ammattilaiseen. Kannustamme EU-maita arvioimaan sääntöjään näiden komission ohjeiden valossa, jotta jakamistalous voisi kehittyä tasapainoisesti.

Uudet liiketoimintamallit voivat luoda jännitteitä ja haasteita, jotka on ratkaistava. Jakamistaloutta ei kuitenkaan pidä nähdä uhkana perinteisille yrityksille. Tämä uusi talouden ilmiö voi asianmukaisesti ohjattuna luoda lisää työpaikkoja ja kasvua.

Haluamme komissiossa varmistaa, että tästä dynaamisesta ja nopeasti kehittyvästä talousmallista saadaan mahdollisimman suuri hyöty sekä yrittäjille että kulutta­jille.

Jyrki Katainen

Kirjoittaja on Euroopan komission varapuheenjohtaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää