Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Suomen on pysyttävä mobiiliverkkojen kärjessä

Kehitystyössä paras tulos saadaan markkinaehtoisesti vapaan kilpailun ja innovaatioiden avulla.

Suomi on pitkään ollut mobiiliteknologian edelläkävijämaita. Suomen mobiiliverkkojen kehitys on maailman terävintä kärkeä, ja verkkojen käyttökustannukset asiakkaille ovat maailman halvimpien joukossa. Jos haluamme pysyä digitalisaation kärjessä myös tulevaisuudessa, tarvitsemme lisäpanostuksia sekä kiinteiden verkkojen että mobiiliverkkojen kehittämiseen.

Tutkimusyhtiö Tefficientin tammikuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan Suomessa käytetään eniten mobiilidataa maailmassa: keskimäärin 4,3 giga­tavua kuukaudessa kansalaista kohti. Taakse jäävät niin Ruotsi, Etelä-Korea kuin Japanikin.

Datanopeudet ovat nousseet mobiiliverkoissa siitä huolimatta, että datamäärät kasvavat jatkuvasti. Kansainvälisessä vertailussa Suomen tilanne on tässä suhteessa erinomainen.

Suomessa telemarkkinoiden täysimittainen avaaminen kilpailulle tapahtui yli 20 vuotta sitten. Tämä mahdollisti mobiilialan – myös Nokian – voimakkaan kehityksen Suomessa. Siitä lähtien kilpailu matkaviestinmarkkinoilla on toiminut erinomaisesti. Tämä näkyy asiakkaille edullisina hintoina sekä palveluiden hyvänä saatavuutena ja laatuna.

Menestyksen taustalla ovat innovaatiot, valmius vapaaseen kilpailuun ja viisas sääntely. Sääntelyä on tarvittu vain toimivien kilpailuolojen luomiseen, verkot on saatu ­aikaan markkinaehtoisesti. Valtion ei ole tarvinnut sijoittaa omia rahojaan verkkojen rakentamiseen.

Mobiiliverkkojen nopea kehitys on mahdollistanut sen, että verkko­yhteydet on saatu ennätysajassa ­lähes kaikkialle Suomeen ja verkkojen laatu on Euroopan kärkeä. Harvaan asutussa maassa jo 99 prosenttia ­väestöstä on kaupallisten 3g-verkkojen piirissä. Nopeat 4g-verkot tavoittavat 98 prosenttia suomalaisista. Suomen tukiasematiheys asukasta kohti on maailman kärki­tasoa.

Myös matkapuhelinverkot ovat Suomessa erittäin luotettavia. Keskimääräinen tukiasemasolujen käytettävyysaste on 99,8 prosenttia. Se on kansainvälisessä vertailussa erittäin suuri luku. Käyttäjäkokemus on tätäkin parempi solujen osittaisen päällekkäisyyden takia.

Seuraavan sukupolven 5g-verkkojen tuotekehitys on jo käynnissä. 5g-verkoissa yksi tärkeimmistä suunnitteluvaatimuksista on luotettavuuden parantaminen entisestään esimerkiksi esineiden internetin ja kriittisten sovellusten takia.

Operaattorit kilpailevat siitä, kenen verkko on kattavin ja laadukkain. Mobiiliverkkojen laajentaminen parantaa myös kiinteän kuituverkon peittoa, sillä mobiiliverkon siirtoyhteydet toteutetaan tyypillisesti kuituyhteyksillä. Alan yritykset ovat tukeneet tätä kehitystä.

Liikenne- ja viestintäministeriön taajuuspolitiikka on ollut onnistunutta. Uusia taajuuksia on saatu käyttöön selvästi nopeammin kuin muissa maissa.

Koska taajuushuutokaupoilla ei ole rahastettu kohtuuttomasti, kuluttajien maksamat hinnat ovat Suomessa maailman alhaisimpia. Seuraavaksi tämän vuoden lopussa tulevat jakoon toimiluvat 700 megahertsin taajuusalueella.

Kokemus on osoittanut, että verkkojen kehittämisessä paras tulos saadaan markkinaehtoisesti vapaan kilpailun ja innovaatioiden avulla. Suomen tai suomalaisten etujen mukaista ei ole muuttaa tätä käytäntöä.

Miltään osin ei tule palata aikaan ennen telesektorin kilpailun vapauttamista, jolloin valtakunnalliset ja alueelliset monopoliyhtiöt hallitsivat markkinoita. Tätä menestysreseptiä tulee hyödyntää myös seuraavaksi 5g-teknologian hyödyntämisessä.

Mobiiliteknologian edelläkävijyys on jo nyt tuonut suomalaisille kuluttajille ja yrityksille entistä parempia mahdollisuuksia viestiä, parantaa tuottavuutta, tehdä työtä ja viihtyä. Entistä nopeammat mobiiliyhteydet mahdollistavat uusia kehitysaskeleita: etäsairaanhoidon, automatisoidun liikenteen, etäohjatun teollisen tuotannon, älykkäät sähköverkot ja liikkuvan työn.

Teollinen internet ja keskenään viestivät koneet edellyttävät kattavaa verkkoa, jonka välityksellä tieto kulkee kaikkialle. Jos haluamme vastedeskin parantaa Suomen tehokkuutta ja tuottavuutta, on maamme pidettävä myös näillä keinoin digitalisaation kärkijoukossa.

Tommi Uitto

Kirjoittaja on Nokian matkapuhelinverkkojen maailmanlaajuisesta tuotemyynnistä vastaava johtaja ja Suomen maajohtaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  8. 8

   Tatuoinnit voivat olla juntteja ja rumia – tai sitten kansallisesti merkittäviä taideteoksia, kuten nämä tässä

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää