Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Miksi populismia on niin vaikea ymmärtää?

Populismin ydintä ovat moniarvoisuuden hylkääminen ja tavat käyttää valtiovaltaa eri mieltä olevien vaimentamiseen, kirjoittaa Anna-Liina Kauhanen.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on sitä itseään. Samoin Itävallan presidentinvaalien kakkonen Norbert Hofer, Slovakian pääministeri Robert Fico, Norjan valtiovarainministeri Siv Jensen, Vaihtoehto Saksalle -puolueen johtaja Frauke Petry. . .

Kaikkien populistien kuningattaresta Marine Le Penistä voi hyvinkin tulla Ranskan seuraava presidentti.

Näyttäviä vaalivoittoja keräävien populistien lista on pitkä ja Euroopan eliitin huoli suuri. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy varoitti vuonna 2010, että Euroopan suurin uhka on ­populismi. Samat varoitukset on toistanut EU-komission nykyinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

Mutta mitä populismi itse asiassa on ja miksi se on niin suuri uhka?

Populismin määritteleminen ei ole yksinkertaista. Itsekin tulee käyttäneeksi pinnallisuuksia ja ylemmyydentuntoisia yksinkertaistuksia.

Ehkä siksi populismin tutkijan ja Princetonin yliopiston professorin Jan-Werner Müllerin populismia käsittelevät puheenvuorot ja tuore kirja Was ist Populismus? (Mitä populismi on?) kolahtivat. Luettavakseen saa analyysia populismin vai­keasti hahmottuvasta ytimestä.

Myös Müller on ollut populismin kanssa pulassa. Ensin onkin helpompi sanoa, mitä populismi ei ole.

Populismin pienin yhteinen nimittäjä ei löydy siitä, että populistit kiinnittyisivät tiettyyn yhteiskunnalliseen luokkaan. Yhteistä ei ole tulotaso, asema, ammatti tai koulutus. Ei muslimiviha, ei rasismi eikä talouskriisi. Ei sukupuoli, vaikka miehet äänestävät populisteja enemmän kuin naiset.

Populismin nousua selitetään mediassa varsin kehnosti, mutta tavallaan myös kekseliäästi. Käytössä ovat myös tunteet. Esimerkiksi Donald Trumpin kannattajista piirtyy kuva, jossa toisensa löytävät kovaa työtä tehneet mutta globalisaation pettämät ja siksi vihaiset valkoiset miehet. Toisaalta sama selitys on myös populisteilla itsellään: karismaattinen johtaja voimaannuttaa lamaantuneet raasut.

Keittiösosiaalipsykologia vihaisten vastaiskusta ei selitä populismia, saati sitä, miksi se on uhka. Politiikka ei ole terapiaa, Müller toteaa. Se on hyvä muistaa populismin kritiikissä ja myös kritiikin kritiikissä.

Populistipuolueet tavoittelevat valtaa ja vallassa pysymistä. Mutta mikäpä puolue ei tavoittelisi? Populismilla on kuitenkin omat kikkansa.

Vaikka populistit pääsisivät valtaan arvostelemalla eliittiä, se, että heistä tulee eliittiä, on moraalisesti oikeutettua. Miten temppu tehdään?

Eliitin arvosteleminen ei tee populistiksi. Tarvitaan kansa.

Kansa on populistille moraalinen käsite, jolla voi perustella miltei kaiken. Vain populismi edustaa ”kansaa”. Jos sen sijaan ei tue populistin kantaa, ei kuulu kansaan ja sille kuuluvien oikeuksien piiriin. Tästä asetelmasta juontuvat usein myös populistipuolueiden nationalismi ja rasismi, vaikka ne eivät sinänsä määritä populismia.

Populismi on antipluralistista ja autoritaarista. Autoritaarisuus on sitä, ettei populisteilla valtaan päästyään ole mitään ongelmaa edustaa ”kansaa”, vaikka tuki katoaisi.

Myös se, ettei kansa tue, selittyy sillä, että eliitti vaientaa kansan. Ei olekaan ihme, että populistipiireissä jylläävät salaliittoteoriat, Müller on sanonut.

Populistin pokka pitää, ja vallassakin populisti syyttää eliittiä. Tämä toiminee siksi, ettei populisti pelaa kaikilla edustuksellisen demokratian säännöillä. Jos oma kanta ei voita, se on merkki siitä, että demokraattinen järjestelmä on rikki. Ja jos järjestelmä on rikki, sitä ei tarvita.

Tällaisesta ajattelusta on siirrytty myös käytäntöön. Puolassa ja Unkarissa populistit ovat politisoineet valtiota esimerkiksi tuomalla oikeuslaitokseen oman väkensä. Perustelut: kansa haluaa niin.

Mutta kun ei halua. Ja myös ne toista mieltä olevat ovat kansaa.

Populismin ydintä ovat moniarvoisuuden hylkääminen ja tavat käyttää valtiovaltaa eri mieltä olevien vaimentamiseen. Tämä tekee populismin noususta vaarallista.

Uhka on myös, ettei populismin ydintä ymmärretä. Kyse ei ole ohimenevistä protesteista vaan tämän ajan suuresta poliittisesta liikkeestä.

Populismilla on pitkä varjo, joka sulkee pois yhteiskunnasta merkittävän osan ihmisiä. Tämä on vastoin liberaalin demokratian ydintä. Siksi muilla puolueilla ja myös journalismilla on suuria vaikeuksia käsitellä rakenteellisesti epädemokraattista populismia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  10. 10

   Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  3. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  4. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  5. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  7. Tunti sitten
  8. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  9. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  10. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  11. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  12. Dallas ostaa Antti Niemen ulos sopimuksestaan – Esa Lindellille mukava palkankorotus
  13. Näytä lisää