Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Miksi populismia on niin vaikea ymmärtää?

Populismin ydintä ovat moniarvoisuuden hylkääminen ja tavat käyttää valtiovaltaa eri mieltä olevien vaimentamiseen, kirjoittaa Anna-Liina Kauhanen.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on sitä itseään. Samoin Itävallan presidentinvaalien kakkonen Norbert Hofer, Slovakian pääministeri Robert Fico, Norjan valtiovarainministeri Siv Jensen, Vaihtoehto Saksalle -puolueen johtaja Frauke Petry. . .

Kaikkien populistien kuningattaresta Marine Le Penistä voi hyvinkin tulla Ranskan seuraava presidentti.

Näyttäviä vaalivoittoja keräävien populistien lista on pitkä ja Euroopan eliitin huoli suuri. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy varoitti vuonna 2010, että Euroopan suurin uhka on ­populismi. Samat varoitukset on toistanut EU-komission nykyinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

Mutta mitä populismi itse asiassa on ja miksi se on niin suuri uhka?

Populismin määritteleminen ei ole yksinkertaista. Itsekin tulee käyttäneeksi pinnallisuuksia ja ylemmyydentuntoisia yksinkertaistuksia.

Ehkä siksi populismin tutkijan ja Princetonin yliopiston professorin Jan-Werner Müllerin populismia käsittelevät puheenvuorot ja tuore kirja Was ist Populismus? (Mitä populismi on?) kolahtivat. Luettavakseen saa analyysia populismin vai­keasti hahmottuvasta ytimestä.

Myös Müller on ollut populismin kanssa pulassa. Ensin onkin helpompi sanoa, mitä populismi ei ole.

Populismin pienin yhteinen nimittäjä ei löydy siitä, että populistit kiinnittyisivät tiettyyn yhteiskunnalliseen luokkaan. Yhteistä ei ole tulotaso, asema, ammatti tai koulutus. Ei muslimiviha, ei rasismi eikä talouskriisi. Ei sukupuoli, vaikka miehet äänestävät populisteja enemmän kuin naiset.

Populismin nousua selitetään mediassa varsin kehnosti, mutta tavallaan myös kekseliäästi. Käytössä ovat myös tunteet. Esimerkiksi Donald Trumpin kannattajista piirtyy kuva, jossa toisensa löytävät kovaa työtä tehneet mutta globalisaation pettämät ja siksi vihaiset valkoiset miehet. Toisaalta sama selitys on myös populisteilla itsellään: karismaattinen johtaja voimaannuttaa lamaantuneet raasut.

Keittiösosiaalipsykologia vihaisten vastaiskusta ei selitä populismia, saati sitä, miksi se on uhka. Politiikka ei ole terapiaa, Müller toteaa. Se on hyvä muistaa populismin kritiikissä ja myös kritiikin kritiikissä.

Populistipuolueet tavoittelevat valtaa ja vallassa pysymistä. Mutta mikäpä puolue ei tavoittelisi? Populismilla on kuitenkin omat kikkansa.

Vaikka populistit pääsisivät valtaan arvostelemalla eliittiä, se, että heistä tulee eliittiä, on moraalisesti oikeutettua. Miten temppu tehdään?

Eliitin arvosteleminen ei tee populistiksi. Tarvitaan kansa.

Kansa on populistille moraalinen käsite, jolla voi perustella miltei kaiken. Vain populismi edustaa ”kansaa”. Jos sen sijaan ei tue populistin kantaa, ei kuulu kansaan ja sille kuuluvien oikeuksien piiriin. Tästä asetelmasta juontuvat usein myös populistipuolueiden nationalismi ja rasismi, vaikka ne eivät sinänsä määritä populismia.

Populismi on antipluralistista ja autoritaarista. Autoritaarisuus on sitä, ettei populisteilla valtaan päästyään ole mitään ongelmaa edustaa ”kansaa”, vaikka tuki katoaisi.

Myös se, ettei kansa tue, selittyy sillä, että eliitti vaientaa kansan. Ei olekaan ihme, että populistipiireissä jylläävät salaliittoteoriat, Müller on sanonut.

Populistin pokka pitää, ja vallassakin populisti syyttää eliittiä. Tämä toiminee siksi, ettei populisti pelaa kaikilla edustuksellisen demokratian säännöillä. Jos oma kanta ei voita, se on merkki siitä, että demokraattinen järjestelmä on rikki. Ja jos järjestelmä on rikki, sitä ei tarvita.

Tällaisesta ajattelusta on siirrytty myös käytäntöön. Puolassa ja Unkarissa populistit ovat politisoineet valtiota esimerkiksi tuomalla oikeuslaitokseen oman väkensä. Perustelut: kansa haluaa niin.

Mutta kun ei halua. Ja myös ne toista mieltä olevat ovat kansaa.

Populismin ydintä ovat moniarvoisuuden hylkääminen ja tavat käyttää valtiovaltaa eri mieltä olevien vaimentamiseen. Tämä tekee populismin noususta vaarallista.

Uhka on myös, ettei populismin ydintä ymmärretä. Kyse ei ole ohimenevistä protesteista vaan tämän ajan suuresta poliittisesta liikkeestä.

Populismilla on pitkä varjo, joka sulkee pois yhteiskunnasta merkittävän osan ihmisiä. Tämä on vastoin liberaalin demokratian ydintä. Siksi muilla puolueilla ja myös journalismilla on suuria vaikeuksia käsitellä rakenteellisesti epädemokraattista populismia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Sipilä, Orpo ja Terho eivät marssi Pridessa – pääministeri avaa samaan aikaan jousiammuntakisat

  5. 5

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  6. 6

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  7. 7

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  8. 8

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  9. 9

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  10. 10

   600 kerrostalossa Britanniassa voi olla samanlaista helposti syttyvää päällystettä kuin Lontoossa palaneessa tornissa – ”Emme voi vaatia ihmisiä asumaan turvattomissa taloissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  6. 6

   Suomen profiili on vahvistunut Isisin propagandassa, ”kalifaattiin” houkutellaan aiempaa enemmän naisia – näin järjestön ulkomaalaisille suunnattu viestintä on muuttunut

  7. 7

   Törkeä lahjusrikos vei vankilaan: Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuoden ehdoton tuomio

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  10. 10

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää