Pääkirjoitus    |   Muut lehdet

Alexander Stubb väistyy viisaasti

Keskisuomalainen uskoo, että kokoomuksen puheenjohtajavaalin hävinneen Alexander Stubbin väistyminen hallituksesta nopeuttaa puolueen toipumista.

Keskisuomalainen uskoo, että kokoomuksen puheenjohtajavaalin hävinneen Alexander Stubbin väistyminen hallituksesta nopeuttaa puolueen toipumista.

”Puheenjohtajan vaihdos tuli monelle kokoomuslaiselle ehkä sittenkin hieman yllättäen, joskin toki pyytämällä. Tuloksen ratkettua odotetusti ja selvin luvuin osa kokoomuslaisista taisi havahtua todellisuuteen miettien, mitä tulikaan tehtyä.”

”Kokoomuksen kahtiajakautumisesta tuskin voidaan puhua, mutta hämmennyksestä kylläkin. – – Tätä hämmennystä Stubbin vetäytyminen taka-alalle nyt lieventää. Stubbin siirtymisen rivikansan­edustajaksi voi nähdä joko vetäytymisenä omien haavojen nuolemiseen tai reiluna tekona puoluetta ja uutta puheen­johtajaa kohtaan.”

”Olipa painotus kummassa tahansa, tilan antaminen Orpolle on paikallaan. Puheenjohtajan on kasattava itse oma tiiminsä toimintakyvyn maksimoimiseksi. Tämä taas vaatii puolueen johdolta tasapainoilua, jotta kenttä ei kokisi johtoa etäiseksi.”

Karjalainen pitää Stubbin päätöstä suoraselkäisenä ja viisaana.

”Samalla Stubb osoittaa, ettei hän ole huono häviäjä eikä katkera puolueensa jäsenistölle, jonka enemmistö käänsi hänelle selkänsä.”

”Historiassa on paljon huonoja esimerkkejä siitä, kuinka entisen puoluejohtajan jatkaminen ministerinä tai muussa keskeisessä tehtävässä vaikeuttaa sitä, että uusi puoluejohtaja lunastaa ehdottoman johtajuutensa. Yleensä sellainen lietsoo hajaannusta, kun kuitenkin merkittävä osa puolueen jäsenistä on pahoillaan tehdystä valinnasta. Stubb ajattelee siis puolueensa etua astumalla sivuun.”

Ilta-Sanomat arvioi, että Stubbin kaltaisella poliitikolla on tulevaisuutta myös uran käännyttyä laskuun.

”Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Pertti Salolainen oli suoranaisen ivan kohteena puheenjohtajana, saman koki tekstiviestien kanssa sekoillut kansanedustaja ja ulkoministeri Ilkka Kanerva. Molemmat ovat nyt arvostettuja diplomatian ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoita. Olisiko tässä myös Alexander Stubbin mahdollisuus?”

Etelä-Suomen Sanomien mukaan ­Stubbin vetäytyminen näyttää pettyneen miehen reaktiolta, joka on myös helpotus kokoomukselle ja Orpolle.

”Kokoomuksellakin on karvaita kokemuksia siitä, miten vaikeaksi uuden ­puheenjohtajan asema voi puolueessa käydä, jos tämä ei onnistu karistamaan yltään edeltäjänsä varjoa.”

”Lienee ajan kysymys, milloin esimerkiksi EU:n suunnalta vapautuu tehtävä, johon kansainvälisissä ympyröissä parhaimmillaan oleva Stubb voi siirtyä kotimaan ahtaista ympyröistä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Muut lehdet
 • Kokoomus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää