Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Äänestys, jonka jälkeen Britannia on heikompi

Britannian pääministerin David Cameronin uhkapeli päättyi omaan ja maansa tappioon.

Britannia on EU-kansanäänestyksensä jälkeen entistä heikompi ja pirstoutuneempi maa. Äänestys ei pelkästään paljastanut piileviä pirstoumia vaan myös kasvatti niitä.

Jäsenyyden katkaisemista kannattaneen Brexit-lerin voitto tarkoittaa sitä, että jos Britannia tosiaan eroaa unionista, se heikentää omaa taloudellista ja poliittista asemaansa.

Britannia on ollut aina luokkayhteiskunta. Tämä äänestys kirkasti sen, että sosioekonomiset jaot ovat edelleen vahvat.

EU-jäsenyyskysymys laajeni kysymykseksi yhteiskunnallisesta vallasta. Osa kansasta katsoi, että heillä ei ole riittävästi sananvaltaa siihen, mitä heidän ympärillään tapahtuu. Tämä väki jättää vaalit usein väliin juuri osattomuuden tunteen vuoksi. Nyt he ratkaisivat tilanteen lähtemällä uurnille.

Unionin jäsenyyttä kannattaneet ja sitä vastustaneet jakautuivat selvästi iän, asuinpaikan ja koulutuksen mukaisesti. Vähemmän koulutetut, huompaa palkkaa nauttivat, maaseudulla asuvat ja iäkkäät halusivat eroon unionista.

Jäsenyyden katkaisemista kannattanut Brexit-leiri käytti härskisti hyväkseen heidän ennakkoluulojaan ja tiedon puutteita. Britanniassa maahanmuuttajat ovat aina kelvanneet syntipukeiksi. Brexit-leiri kertoi valheellisesti, että EU on vastuussa siitä, että ovet ovat auki tulijoille.

Tarjonta kuorrutettiin romanttisella käsityksellä kansallisesta itsenäisyydestä ja Britannian menneestä suuruudesta. Tämän tunteen taustalle katosivat kaikki ne asiantuntijoiden varoitukset, joiden mukaan ero merkitsee kansantalouden heikentymistä. Talouskasvun tappiot osuisivat kipeimmin juuri niihin, jotka eroa halusivat. Bisnesväki Lontoossa kyllä pärjää.

Jos brexit-leiri ei pysty lupauksiaan toteuttamaan ja talous kärsii, äänestyksen hävinneet eivät hiljene eivätkä haavat arpeudu.

Britannian karttaankin syntyi useita rajoja. Skotlanti näkee äänestystuloksesta päätellen tulevaisuutensa toisin kuin Englanti. Skotlannissa jäsenyyden kannattajat voittivat selvästi ja kaikissa osissa. Lopputulos kannustaa Skotlantia kohti itsenäisyyttä. Tämä taas innostaisi Pohjois-Irlannin pohtimaan oma asemaansa – siksikin, että EU:n ulkoraja tulisi saaren sisälle.

Kansanäänestyksestä päätelleen suurkaupunkien asukkaiden Britannia on toinen kuin pienten maaseutupaikkakuntien.

Myös puolueet halkeilivat. Kun pääministeri David Cameron lupasi kansanäänestyksen, hän yritti pitää oman puolueensa EU-vastaisia voimia rivissä ja estää Ukipin nousua. Tänään konservatiivien rivit ovat hajonneet ja Cameronin ura pääministerinä sekä puheenjohtajana on katkolla.

Ei työväenpuolue Labourkaan pääse pinteestä. Sen johto oli EU-jäsenyyden kannalla, mutta monet perinteiset Labourin hallitsemat seudut äänestivät unionin jäsenyyttä vastaan.

Itsenäisyyspuolue Ukip oli kansanäänestyksen vahva taustavoima muukalaisvastaisine näkemyksineen. Ukip on nyt entistä vahvempi: se sai kerättyä valtavan märän potentiaalisia uusia kannattajia.

Kansanäänestyksessä kertynyt paine voi purkautua seuraavissa parlamenttivaaleissa. Ukip sai vuoden 2015 vaaleissa lähes neljä miljoonaa ääntä, mutta brittiläisen enemmistövaalitavan vuoksi vain yhden paikan alahuoneeseen.

Muille unionimaille äänestyksen lopputulos on varoitus. EU:n sisäänrakennettu etenemissuunta on ollut se, että yhteistyö vain tiivistyy ja unioni laajentuu. Britannian viesti oli se, että kansa ei ole siihen enää valmis. Sama tunne on vahvistunut muissakin maissa. Kansanäänestyksen jälkeen jäsenmaiden poliittiset päättäjät eivät tätä tunnetta uhmaa.

Kansallisten päättäjien ikiaikainen nautintaoikeus on ollut se, että he voivat syytellä unionia omista epäonnistumisistaan luottaen, että väitteitä ei jakseta tarkistaa. Tämän toiminnan seurauksista tuli nyt opetus Britanniasta. EU-vastaisten voimien populistinen ruokkiminen tuottaa pieniä voittoja. Mutta kun syötettävä vahvistuu, se syö ruokkijansa. Cameron sai mitä tilasi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Brexit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  2. 2

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  3. 3

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  4. 4

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  5. 5

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  6. 6

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – Kirkko nykymuodossaan on tulossa tiensä päähän, hän sanoo

  7. 7

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  8. 8

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  9. 9

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  10. 10

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  5. 5

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  9. 9

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  10. 10

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää