Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Isku on osoitus Turkin keskeisestä asemasta

Turkin maantieteellinen asema on vain korostunut viime aikoina. Entistä useampi taho haluaa vaikuttaa maan tulevaisuuteen.

Uutinen terrori-iskusta Istanbulin kansainväliselle lentokentälle oli järkyttävä, mutta se saattoi tuntua myös jollain tavalla tutulta. Viime vuoden kesäkuun alun jälkeen noin 250 ihmistä on kuollut Turkissa pommi-iskujen uhreina. Verisin hyökkäys tehtiin viime lokakuussa Ankarassa. Siellä kuolleita oli yli sata ja loukkaantuneita viisisataa.

Merkit viittaavat siihen, että kyse on Isis-järjestön tai sen kannattajien teosta. Mitä enemmän pelko alkaa rehottaa esimerkiksi turistimatkaa suunnittelevien ulkomaalaisten keskuudessa, sitä onnistuneempi tulos on tekijöiden kannalta.

Iskujen suuri määrä osoittaa, että Turkissa on mahdollista löytää niille tekijöitä. Väkeä on tullut maahan paljon Isisin ydinalueilta. Näyttää myös siltä, että viranomaiset eivät ole riittävän tehokkaasti pystyneet ehkäisemään tekoja.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin ­itsevaltainen ja ihmisoikeuksia halveksiva hallinto on aiheellisesti herättänyt protesteja Euroopassa. Syyrian sodan synnyttämä pakolaisaalto on kuitenkin tehnyt Euroopan riippuvaiseksi Turkin halusta yhteistyöhön. Terrori-iskutkin korostavat Euroopan turvallisuusviran­omaisten tarvetta yhteistyöhön.

Turkin sisäisen turvallisuuden ja turismiteollisuuden horjuttaminen on houkutteleva tavoite Isisin kaltaisille toimijoille. Olipa seurauksena sitten hallinnon otteiden koveneminen tai maan vakauden horjuminen, kumpikin sopii iskujen taustavoimille.

Turkin asema toisaalta Euroopan ja Lähi-idän sekä toisaalta Venäjän ja Välimeren välissä on vain korostunut viimeisen vuoden ­aikana. Venäjän ja Turkin suhteet viilenivät jyrkästi viime marraskuussa, kun Turkki ampui alas sen ilmatilassa lentäneen venäläiskoneen. Pitkän painostuksen – myös taloudellisen – jälkeen presidentti Erdoğan pyysi tapausta anteeksi.

Samana päivänä Turkki ilmoitti normalisoineensa vuosien jälkeen myös suhteensa Israeliin. Molemmissa siirroissa oli mukana sekä toiveita turismituloista että valtapeliä.

Entistä useampi taho tuntuu olevan halukas vaikuttamaan siihen, mitä Turkille tapahtuu seuraavina vuosina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Turkki
 • Terrori-iskut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  6. 6

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  7. 7

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  8. 8

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää