Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Yrittäjät ja EK kilpailevat jäsenistä

Elinkeinoelämän keskusliitto aikoo panostaa pienten ja keskisuurten yritysten edunvalvontaan.

Viime syksynä Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) päätti lopullisesti luopua keskitettyjen tuloratkaisujen tekemisestä. Keväällä solmittu kilpailukykysopimus on näillä näkymin viimeinen sen lajin ­sopimus. Vastedes palkoista on määrä sopia vientivetoisesti niin, etteivät muut alat ylitä vientiteollisuuden palkankorotuksia.

Sekä keskitetyistä tuloratkaisuista luopuminen että vientivetoinen palkkamalli on kopioitu Ruotsista. Siellä työnantajien keskusjärjestö Svenskt Näringsliv lopetti itseltään mahdollisuudet keskitettyihin ratkaisuihin vajaat parikymmentä vuotta sitten.

Parhaillaan EK ja sen jäsenliitot neuvottelevat EK:n roolista ja keskeisistä tehtävistä tupojen jälkeen. Vastedes työnantajajärjestö aikoo panostaa enemmän pienten ja ­keskisuurten yritysten edunvalvontaan, sanoi järjestön hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta (HS 6.7.).

EK mielletään helposti suurten, kansainvälisesti toimivien yritysten äänitorveksi. Tätä näkemystä edustaa vahvasti Suomen Yrittäjien (SY) toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen (HS 7.7.).

Asia ei ole aivan niin mustavalkoinen. Suomen Yrittäjien jäseninä on 115 000 yritystä, joissa työskentelee noin 650 000 henkeä. EK:ssa on vain 16 000 ­jäsenyritystä, jotka kuitenkin työllistävät lähes miljoona työntekijää. Vielä enemmän vaaka painuu EK:n suuntaan, jos vertaillaan EK:n ja SY:n jäsen­yritysten tekemiä investointeja tai niiden hankkimia vientituloja. Myös EK:n jäsen­yrityksistä 96 prosenttia on pk-yrityksiä. Siitä voi olla monta mieltä, kuuluuko pienyrittäjien ääni keskusjärjestön päätöksissä.

EK:n suuri valta suomalaisessa yhteiskun­nassa pohjaa paljolti sen asemaan työmarkkinaneuvotteluissa. Suomen Yrittäjät on keskittynyt pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Järjestöä ei ole kutsuttu sopimus­pöytiin, koska se ei voi ­taata, että sen jäsenjärjestöt noudattaisivat neuvottelupöydissä sovittua.

Tosin myös EK:n merkitys murenee, kun suurinta vientialaa edustava Metsäteollisuus ilmoitti jättävänsä keskusjärjestön.

EK:n huomion keskittämisessä pk-yrityksiin voi halutessaan nähdä avoimen taisteluhuudon Suomen Yrittäjiin päin.

Keväällä, kun kilpailukykysopimuksesta neuvoteltiin, Suomen Yrittäjät syytti varsinaisia työmarkkinajärjestöjä siitä, että nämä olivat unohtaneet pienyrittäjät sopiessaan ­paikallisen sopimisen menettelytavoista. EK:sta vastattiin, että tämän pitemmälle ei neuvottelemalla päästy, mutta tästä jatketaan seuraavalla kerralla.

Sekä EK että SY syyttivät maan hallitusta siitä, että se luopui paikallisen sopimisen lisäämisestä lakiteitse. Se oli todennäköisesti hinta, jonka hallitus joutui maksamaan saadakseen kilpailukykysopimuksen, jota se niin kiihkeästi halusi.

Suomen Yrittäjät hylkäsi maan hallituksen sorvaaman kompromissin paikal­lisen sopimisen menettelytavoista. Päätös ihmetytti suuresti sekä EK:ta, palkansaajajärjestöjä että pääministeri Juha Sipilää (kesk). Kaikki ihmettelivät SY:n ”kaikki tai ei ­mitään” -mentaliteettia. Hylkäämällä kompromissin järjestö samalla hylkäsi jäsen­yrityksiltään mahdollisuuden laajentaa paikallisesti sovittavien asioiden määrää.

Yrittäjien edellisen toimitusjohtajan Jussi Järventauksen pitkäaikainen pyrkimys oli saada järjestö tasavertaiseksi neuvottelukumppaniksi työmarkkinajärjestöjen kanssa. Sen verran syvän haavan keväinen konflikti paikallisesta sopimisesta jätti, että Suomen Yrittäjät saa kuulemma vastakin odottaa neuvotteluhuoneiden ulkopuolella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Sukellusveneestä kadonnutta ruotsalais­toimittajaa etsivä Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  6. 6

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee Yhdysvaltojen halki kello 20.15–21.49 Suomen aikaa – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  9. 9

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee Yhdysvaltojen halki kello 20.15–21.49 Suomen aikaa – HSTV:n suora lähetys käynnissä
  3. Sukellusveneestä kadonnutta ruotsalais­toimittajaa etsivä Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta
  4. Näin vakuutat pomosi palkkaneuvotteluissa, neuvoo johtamisen professori – Huippuneuvottelijan vinkkejä voi soveltaa niin töissä kuin parisuhteessa
  5. Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin
  6. Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa
  7. Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”
  8. Uusi vaihtoehto ehdottaa autojen romutuspalkkion palauttamista ja tahtoo jatkaa solidaarisuusveron tiukkaa linjaa
  9. Narinkkatori hiljeni Turun uhrien muistoksi – Pari sataa ihmistä kokoontui osoittamaan mieltä rauhan puolesta
  10. Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön
  11. Perparim Hetemaj aloitti kahdeksannen Serie A -kautensa ja iloitsi Sauli Väisäsen debyytistä: ”mitä enemmän tulee onnistujia, sitä enemmän katsotaan Suomeen päin”
  12. Näytä lisää