Pääkirjoitus    |   Kolumni

Uusi tavallisuus ei ole hillittyä tai hurmaavaa

Arvostelu nurkan takana ei enää riitä – onhan tavalliselle ihmiselle avautunut mahdollisuus ärhennellä julkisesti.

Albert Camus’n Putoaminen-romaanin (1956) kertoja mietti, mitä tulevaisuuden historioitsijat sanovat modernista ihmisestä. ”Yksi lause riittää hänestä: hän naiskenteli ja luki lehtiä. Luullakseni aihe on tällä käsitelty tyhjentävästi.”

Moderni ihminen oli hätkähdyttävän tavallinen, vain kahdella sanalla kuvattava olento.

Ajat kuitenkin muuttuvat. Lehtien lukeminen vähenee kaiken aikaa.

Saara Turunen voitti Helsingin Sanomien viime vuoden kirjallisuuspalkinnon romaanillaan Rakkaudenhirviö. Vuoden teatteritapauksia on ollut näytelmä Tavallisuuden aave – kuvia kotimaasta. Turunen kirjoitti sen kirjansa pohjalta ja ohjasi Q-teatterille.

Perheenäiti on kattanut joulu­aterian valmiiksi. Hän kutsuu perheen pöytään. Miehet tuijottavat matsia televisiosta. He eivät näytä edes kuulevan kutsua. Pettynyt äiti pillahtaa itkuun.

Kohtaus on kulunut. Näytelmässä ja kirjassa on muitakin kuluneita kohtia. Kliseet eivät ole puute. Banaalin kuvaus on banaali. Camus’n kertoja tarvitsi vain kaksi kliseetä kuvatessaan modernia ihmistä.

Turusen näkökulma on tyttären näkökulma. Syvästi sovinnainen äiti pitää yllä tavallisuuden kuria perheessä.

Aksel Sandemose kuvasi samaa tavallisuuden diktatuuria pienessä kyläyhteisössä, Jantessa, kirjassaan Pakolainen ylittää jälkensä (1933). Hän kiteytti havaintonsa tavallisuuden kymmeneksi käskyksi, Janten laiksi. Turusen tavallisuuden kuvaus soveltaa Janten lakia nyky-Suomeen.

Janten lain kolme ensimmäistä käskyä ovat nämä: Älä luule olevasi jotain. Älä luule olevasi yhtä hyvä kuin me. Älä luule olevasi meitä viisaampi.

Kyläläinen tietää elävänsä muiden katseen alla. Älä luule, että sinussa on mitään, mitä emme tietäisi! Yksityisyytesi on harhakuvitelma, väärää tietoisuutta: sinut nähdään kaiken aikaa, perin pohjin. Muut ihmiset ovat Jantessa kaikennäkevä taho.

Turusen sketsit olisi helppo ymmärtää nimenomaan suomalaisuuden pilkaksi. Tavallisuus ei kuitenkaan ole erityinen suomalaiskansallinen piirre. Se oli samanlaista norjalaisessa pikkukylässä vuosikymmeniä sitten kuin on nykyisin Suomessa. Tavallisuus on koko maailmassa tavallista.

Silti tavallisuus on sidoksissa aikaan ja paikkaan. Sikäli se on historiallista.

Tavallisuuden ytimessä on epä­tavallisen vierastaminen. Tavallisuus kiinnittää paheksuvan huomionsa eri aikoina ja eri paikoissa erilaisiin epätavallisuuksiin.

Nykyteemoja ovat maahanmuuttajien erilaisuus ja toisten seksuaalisen suuntautumisen erilaisuus. Islam pääsee listalle monien maahanmuuttajien taustan vuoksi. Viitataan joidenkin ääriryhmien terroritekoihin.

Nainen ei ole tilastollisesti epä­tavallinen ilmiö. Miesten hallitsemassa kulttuurissa naistakin käsiteltiin poikkeuksena. Tavallisuus vieroksui naistakin. Miesvalta on väistymässä, mutta naisvihan jäänteet hautuvat sosiaalisen median viemäreissä. Vihaa ilmaistaan kuvottavilla tavoilla.

Tavallisuus on historiallista siinäkin, että sitä ilmaistaan eri aikoina eri tavoin. Vielä vähän aikaa sitten tavalliset ihmiset tyytyivät enimmäkseen olemaan hiljainen enemmistö. Hiljainen enemmistö oli vain joukko tavallisia, yksityisiä, erillisiä tolkun ihmisiä. He paheksuivat kaikkea epätavallista. Yleensä riitti toruskelu perhepiirissä – kuten Turusen kuvauksissa – tai työpaikan kahvihuoneessa.

Arvostelu nurkan takana ei enää riitä. Onhan tavalliselle ihmiselle avautunut mahdollisuus ärhennellä julkisesti. Sosiaalinen media on tehnyt jokaisesta oman elämänsä päätoimittajan.

Aiemmin oli tapana puhua porvarillisesta hegemoniasta eli ylivallasta. Porvaristo piti yllä yleistä hyväksyttävyyden komentoa hillityn charminsa avulla. Uustavallisuus, joka nyt pyrkii ylivaltaan, ei ole hillittyä – puhumattakaan siitä, että se olisi hurmaavaa.

Koko hiljainen enemmistö ei toki ole lähtenyt liikekannalle. Sehän vieroksuu perinteisesti liioittelua.

Tolkun ihmiset eivät kuitenkaan ole sivullisia, vaikka pitävät suunsa kiinni. Koska he ovat hiljaa, he antavat militantin tavallisuuden rähjätä nimissään. Hiljaisuus on äärimmäisyyksien kutupaikka.

Brexit on todellisten, tavallisten, kunnollisten ihmisten juhla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  2. 2

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  3. 3

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  4. 4

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  5. 5

   Kabulissa siepatusta suomalaisnaisesta julkaistiin uusi video – varoittaa matkustamasta islamilaisiin maihin

  6. 6

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  9. 9

   Game of Thronesin seuraava jakso julkaistiin vahingossa etuajassa HBO Nordicilla

  10. 10

   Vaihtaisinko hybridiautoon? Testissä 12 erilaista hybridiautoa – edullisesta perusautosta luksukseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  5. 5

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää