Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Japanin puolustusuudistus törmää yhä sodan muistoon

Pääministeri Abella on mahdollisuus käynnistää Japanissa perustuslain muutos, joka lieventäisi puolustusvoimien tiukkoja rajoituksia. Hänen ei kuitenkaan kannata tarttua mahdollisuuteen.

Pääministeri Shinzo Abe voisi nyt käynnistää Japanin perustuslain muutoksen, joka vähentäisi asevoimille asetettuja erittäin tiukkoja rajoituksia. Käytännössä on kuitenkin hyviä syitä olla ryhtymättä kaavaillun kaltaiseen muutokseen, jonka läpimeno olisi lopulta myös epävarmaa.

Mahdollisuus lain muuttamiseen aukesi, kun LDP, pienempi hallituspuolue Komeito ja muutosta tukevat pienryhmät saivat viikko sitten vaaleissa kahden kolmasosan enemmistön parlamentin ylähuoneeseen. Alahuoneessa määräenemmistö oli koossa entuudestaan.

Perustuslain muutokseen tarvitaan vähintään kahden kolmasosan enemmistö molemmissa kamareissa ja enemmistön tuki kansanäänestyksessä.

Abe kuuluu hallitsevan liberaalidemo­kraattisen puolueen LDP:n nationalistiseen siipeen, eikä hän ole salannut ha­luaan muuttaa puolustusartiklaa perustuslaissa, jonka Yhdysvallat käytännössä saneli toisen maailmansodan päättyessä.

Yhdysvallatkaan ei periaatteessa vastusta muutosta, joka sallisi Japanille muun muassa nykyistä laajemman osallistumisen kansainväliseen kriisinhallintaan. Myös Washingtonissa on kuitenkin huolta muutoshankkeen laajemmista alueel­lisista vaikutuksista.

Perustuslain 9. artikla kieltää sana­tarkasti Japanilta asevoimat. Japanilla on kuitenkin merkittäviä sotilaallisia voimavaroja, joiden tehtävä ja luonne on rajattu tiukasti itsepuolustukseen. Aben aiemmin aikaansaama tulkinta mahdollistaa jo myös joitakin kriisinhallintatehtäviä.

Abe myönsi kuitenkin itse heti vaalien jälkeen, että perustuslain muutos on pitkä prosessi ja nyt pääpaino on taloudessa.

Ensimmäinen este hankkeelle on kansainvälinen vastustus. Kiina kutsui perustuslain muutoshanketta huolestuttavaksi ja uhaksi vakaudelle. Muut Japanin sotanäyttämönä toisessa maailmansodassa olleet maat ovat samalla linjalla.

Myöskään Japanissa ei ole nyt muutokselle riittävää tukea parlamentissa eikä kansalaisten keskuudessa, vaalituloksesta huolimatta. Useiden arvioiden mukaan Abe esittääkin perustuslakiin varovaisempaa, siviilivalmiuteen keskittyvää muutosta maaperän pehmittämiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  6. 6

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  9. 9

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää