Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Ihmiset ansaitsevat muutakin kuin populistista huutelua – tarvitsemme vision ja tavan osallistua siihen

Se, mikä tekee muutoksesta juuri nyt kiinnostavan, on sen nopeus. Niin yritykset kuin puolueetkin tuntuvat olevan pulassa siksi, että muutoksen ajureita olemmekin me ihmiset.

Suomalainen eliitti kokoontui viime viikolla Suomi-Areenalla Porissa. Keskusteluissa oli yksi teema: muutos. Puhuttiin muun muassa työn ja työelämän sekä teknologian ja yhteiskunnan kaipaamista rakenteellisista muutoksista.

Maailma on toki muuttunut, mutta ei muutos ole mikään uusi asia. Se, mikä tekee muutoksesta juuri nyt kiinnostavan, on sen nopeus. On hämmästyttävää, kuinka ripeästi olemme siirtyneet aikaan, jossa tavaratalossa käymisen sijaan tilaamme ostokset suoraan kotiin maailman toiselta laidalta tai puhumme tosissamme avaruusmatkailusta ja itseajavista autoista.

Mitä olisit vastannut, jos joku olisi kymmenen vuotta sitten sanonut sinulle, että kesälomallasi vuonna 2016 otat valokuvia älypuhelimellasi ja julkaiset kuviasi Instagramissa, ja koko maailma voi katsoa niitä samalla sekunnilla, jos haluaa?

Olisi helppoa kuvitella, että muutoksen nopeus tulee ulkopuolelta: että suuryritykset, globalisaatio tai poliittiset puolueet kiihdyttäisivät muutosta.

Entä jos totuus on toinen? Niin yritykset kuin puolueetkin tuntuvat olevan pulassa siksi, että muutoksen ajureita olemmekin me ihmiset: me ihan tavalliset peruspulliaiset, jotka hoidamme pankkiasioitamme bussipysäkillä, luemme ystäviemme kuulumisia Facebookista ja siinä sivussa osallistumme poliittisiin keskusteluihin Twitterissä.

Kuka olisikaan uskonut vielä kymmenen vuotta sitten, että tämä kaikki on meille varsin arkipäiväistä puuhaa eikä kyseessä ole mikään edelläkävijöiden tai marginaalisten kansanosien hifistely. Me olemme kaikki kiihkeitä muutokselle. Äly­puhelimet taskuissa, yhä nopeampiin verkkoihin liitettyinä ja useiden sosiaalisten verkostojen jäseninä meistä tulee kahdella jalalla liikkuvia mediakeskuksia. Oman elämämme sosiaalisesta keskipisteestä tuleekin potentiaalinen yleisen kiinnostuksen kohde, huomion saaja ja sen jakaja.

Viestintäteknologian kehittyessä edelleen myös valmiutemme kehittyy. Me olemme ja tulemme olemaan koko ajan nopeampia – ja vaativampia – kuin ennen.

Haluamme, että käyttämiemme yritysten asiakaspalvelut palvelevat meitä heti. Vaadimme muutoksia yhteiskunnallisiin epäkohtiin heti. Haluamme, että meidät huomioidaan heti. Muutoskeskusteluissa nyökyttelevä poliittinen eliitti liikkuu vielä henkisissä tuohivirsuissa seminaareissaan muutoksesta, kun maailma menee kiihtyvällä vauhdilla ohi. Me ihmiset sen sijaan otamme muutoksen omiin käsiimme ja nopeutamme politiikkaa vaikkapa sitten kansalaisaloitteilla.

Ei siis ole ihme, että organisaatiot – yritykset, puolueet, järjestöt – ovat helposti jälkijunassa. Yrityksiltä nopeuden säätäminen kuluttajan rytmiin onnistuu helpommin, koska markkinataloudessa kysynnän ja tarjonnan lait pitävät yrityksen vauhdissa. Tai sitten eivät pidä, mikä johtaa yrityksen kuolemaan. Sellaista kohtaloa ei soisi yhdellekään yritykselle, mutta samaan aikaan pidämme itsestään selvänä sitä, että hevosenkengittäjiä on nyt vähemmän kuin sata vuotta sitten.

Nopeutta vaativa äänestäjä on kuitenkin politiikalle ja puolueille vaikea pala. Poliittiseen päätöksentekoon kuuluu tietty hitaus, ja on äänestäjienkin etu, etteivät poliitikot pääse hötkyilemään nopeasti laidasta laitaan. Ihmisten tahtoa osallistua helpommin, suoremmin ja nopeammin ei kuitenkaan voi ohittaa. Perinteinen ylhäältä alaspäin huutelu ei enää toimi – koska alhaalla ei ole ketään. On vain toiminnan keski­pisteessä oleva ihminen, joka odottaa suoraa vuorovaikutusta, vaihtoehtoja ja valinnanvapautta.

Parhailla yrityksillä on kiinnostava ja innostava visio. Meillä on oikeus toivoa samaa puolueilta. Tarvitsemme tavoitteen, joka ei ole vain jonkin asian vastustaminen, kilpailevan puolueen tyrmääminen tai pienimmän yhteisen nimittäjän hyväksyminen. Me ansaitsemme muutakin kuin populistista huutamista. Me ansaitsemme vision ja tavan osallistua siihen.

Brexit-kansanäänestys on ollut esimerkki politiikan alennus­tilasta. Ei siksi, miten ihmiset äänestivät, vaan siksi, mitä poliitikot tekivät: he unohtivat vastuunsa ja ­visionsa. Älkäämme tehkö Suomessa niin.

Mitä jos me osaisimme luoda visioita ja mahdollistaa ihmisten osallistumisen niihin? Voisiko se jopa tuoda mukanaan niitä paljon puhuttuja ja toivottuja muutoksia?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää