Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Sivistykseen panostava kunta on elinvoimainen

Tulevaisuuden kunnissa toiminta keskittyy erityisesti varhaiskasvatukseen, opetukseen ja kulttuuriin.

Kuntasektorilla on käynnissä historiallinen murros. Yksityisen sektorin termeillä kuvattuna kuntien ydinliiketoiminta on radikaalisti muuttumassa. Murrosta voi verrata Nokian matkapuhelinliiketoiminnasta luopumiseen.

Kuntien ydintoimintaa on tähän asti ollut sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen. Tämä on merkinnyt noin 40–60 prosentin osaa kuntien kokonaistaloudesta.

Kun ­tämä osuus ja vähän päälle siirtyy aluehallinnolle vuoden 2019 alussa, on selvää, että kunnan ydintoiminta – palvelukokonaisuus – muuttuu.

Millainen muutos on kyseessä? Toiminta keskittyy tulevaisuudessa pitkälti lapsiin ja nuoriin kohdistuviin palveluihin: varhaiskasvatukseen ja opetukseen. Kaikille kuntalaisille suunnatuista kulttuuripalveluista tulee myös suhteessa merkittävästi nykyistä suurempi kokonaisuus. Varhaiskasvatus, opetus ja kulttuuri muodostanevat hyvin suuren kokonaisuuden kunnan kokonaisbudjetissa.

Muutoksen jälkeen voidaan puhua sivistyskunnista. Varhaiskasvatus-, opetus- ja kulttuuripalvelut ovat merkittävässä roolissa, kun lakisääteisestikin tuotetaan sivistystä kuntalaisille ja yllä­pidetään sitä. Jos työ tehdään hyvin kaikilla kolmella osa-alueella, kuntalaiset pääsevät osaksi laaja-alaista ja monipuolista sivistyksen kokonaisuutta.

Sivistys näin hahmoteltuna on ­hyvin lähellä valtiomies ja filosofi J. V. Snellmanin ideaa sivistyksestä, jota kuvaavat saksan kielen sana ”bildung” ja ruotsin kielen sana ”bildning”.

Tässä lähestymistavassa sivistyksellä tarkoitetaan yksilön ominaisuuksia, joihin kuuluvat hyvät ­tavat, lukeneisuus ilman näsä­viisautta, kriittinen ajattelu ilman ylivoimaista pessimismiä ja suvaitsevaisuus, jonka mukaan erilaisuus kaikissa muodoissaan on hyväksyttävää.

Sivistystä tässä laajassa merkityksessä on usein pidetty ominaisuutena, jonka perusteet luodaan perheissä. Näin on edelleen. Päivä­kodit, koulut, kirjastot, museot, konsertit, teatterit ja erilaiset kulttuuritapahtumat tukevat perheissä luotua perustaa yksilöllisten taipumusten mukaan ja edistävät vahvan sivistyksen rakentamista.

Keskusteluissa kuntien kehittämisestä on – erityisesti suurissa ja keskisuurissa kunnissa – korostunut kuntien elinvoimaisuus. Tällä tarkoitetaan ominaisuuksia, joiden avulla kunta pysyy asuttuna ja houkuttelee uusia asukkaita ja turisteja.

Elinvoimaisuuteen kuuluvat myös elinkeinopalvelut ja kaupunki­suunnittelu, jotka tukevat taloudellisesti kestävää kunnan tulevaisuuden rakentamista. Kunta pyrkii esimerkiksi luomaan edellytyksiä houkutella yrityksiä ja siten luomaan tulevaisuuden veropohjaa ja työpaikkoja.

Kunnan vetovoimaisuus on yhteydessä sivistyskunnan ajatukseen. Kulttuuri on hyvin keskeinen ulkoinen vetovoimatekijä: ihmiset tulevat katsomaan teatteria, kuuntelemaan musiikkia ja katsomaan näyttelyitä.

Kulttuuripalvelut ja -tapahtumat myös muokkaavat mielikuvaa kaupungeista: Kuhmo tunnetaan kamarimusiikista, Mänttä Serlachius-museoista, Kotka Meripäivistä ja niin edelleen.

Lapsiperheille tärkeää ovat hyvät palvelut, erityisesti varhaiskasvatus ja opetus. Sivistyspalveluita kehittämällä voidaan siis myös lisätä tulevaisuuden kuntien elinvoimaisuutta.

Vaikka kuntien toiminnassa tapahtuu suuri muutos, palvelut ja niiden laatu ovat kuntalaisten kannalta edelleen kuntien toiminnan ytimessä. Lapsiperheiden palve­luissa sivistyspalvelut nousevat kes­kiöön. On todennäköistä, että juuri ­niiden osuus korostuu, kun arvioidaan kuntapalvelujen kokonais­laatua. Sivistyspalvelut ovat todennäköisesti myös uusia asukkaita houkuteltaessa keskeinen vetovoimatekijä.

Keskustelussa kuntien tulevaisuudesta voisi elinvoimaisuuden rinnalle siis nostaa snellmanilaisen sivistyksen ideaalin. Sivistyksen tuomista kuntien tulevaisuuskeskusteluun tukisivat myös arviot kuntien tulevaisuuden tehtävistä ja niiden suhteellisesta koosta. Sivistyspalveluihin kunnat pystyvät aidosti vaikuttamaan.

On myös historiallisesti todistettavissa, että sivistynyt kunta on hyvin elinvoimainen.

Antti Karjalainen

Kirjoittaja on Kotkan kaupungin

kulttuurijohtaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Vieraskynä
 • kunta
 • Sivistys
 • Palvelut
 • Maakunnat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  3. 3

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  6. 6

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  7. 7

   Espanjan poliisi saapui estämään Katalonian itsenäisyysäänestystä Suomessa rakennetulla Kelju K. Kojootti -laivalla

  8. 8

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  9. 9

   Suomessa arvostetaan liikaa järkeä ja liian vähän tunnetta – Voisimme oppia ymmärtämään aivojamme paremmin, sanoo neuropsykologi

  10. 10

   Jättäisitkö rankkarit ampumatta miljoonasta eurosta? Neymarin joukkuetoverille järjestely ei sovi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  9. 9

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää