Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Syksy tuo peruskouluun kieliloikan ja yhteistyötä

Aineiden tuntimääriin tuli muutoksia ja siirtymiä.

Tänä syksynä käyttöön otettavat uudet opetussuunnitelmat ja tuntijako eivät tuo ­peruskouluun uusia oppi­aineita, vaikka esimerkiksi etiikkaa ja draamaa ehdittiin uudistuksen valmisteluvaiheessa muutama vuosi sitten esittää.

Aineiden tuntimääriin tuli muutoksia ja siirtymiä. Esimerkiksi uskonto menetti tunteja ja yhteiskuntaoppi sai niitä lisää. Pakollinen ruotsi alkaa vastedes jo kuudennella eikä seitsemännellä luokalla.

Myös opetuksen menetelmiin ja sisältöihin on luvassa uusia tuulia. Paljon ­puhutun digiloikan lisäksi kouluun perätään nyt kieliloikkaa.

Se tarkoittaa entistä kielitietoisempaa opetusta, joka ei saa jäädä vain äidin­kielen opettajien tehtäväksi vaan vaatii eri tiedonalojen tiivistä yhteistyötä. Luokkahuoneen vuorovaikutuskin tulisi saada kukoistamaan.

Opetussuunnitelman perusteissa puhutaan paljon myös laaja-alaisesta osaa­misesta. Opetusta tulisi eheyttää eli toteuttaa se useiden oppiaineiden ”moni­alaisina oppimiskokonaisuuksina”.

Opetushallituksen paksun, yli 500-sivuisen perustepumaskan kieli on niin koukeroista, että se saa toivomaan kieliloikkaa myös hallintokäsitteistöön.

Toki esimerkeissä monialaisista oppimiskokonaisuuksista luetellaan entuudestaankin tuttuja kouluopetuksen virkistäjiä, kuten teemapäivät, opintokäynnit ja leirikoulut.

Paikallisesti päätettäväksi jää, minkä ilmiön tai tapahtuman yhteyteen oppimista sovitetaan. Lahdessa se voisi olla vaikka ensi vuoden MM-hiihdot.

Asiantuntijoiden mukaan tärkeää olisi päästää myös oppilaat osallistumaan teemojen ideointiin. Yhteiset jaksot eivät saisi olla mitään ylimääräisiä tai opetuksen sisältötavoitteista irrallisia osioita.

Ilmiöpohjaisesta opetuksesta ehdittiin välillä intoilla niin, että ulkomailla jopa uutisoitiin Suomen ensimmäisenä maana luopuvan tykkänään oppiaineista.

Mutta siitä ei ole lähestulkoonkaan ­kyse myöskään lukiossa, johon uutena tulevat teemaopinnot. Niitä on tarjolla kolme kurssia. Peruskoulussa tavoitteena on, että lukuvuodessa olisi vähintään ­yksi monialainen oppimiskokonaisuus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Koulu
 • Peruskoulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  3. 3

   22-vuotias Francesca Woodman oli ottanut itsestään tuhansia alastonkuvia – ne eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema teki taiteilijan tunnetuksi

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  7. 7

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää