Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Oletko kuullut sosiaalisesta innovaatiosta? Se saattaisi olla avain myös Suomen kasvuun

Pieneen skotlantilaiseen Udnyn kylään rakennettiin asukkaiden voimin tuulimylly, jonka tuotot käytetään kylän kehittämiseen.

Suomi kaipaa kipeästi puhtia talouteen, ja monet odottavat talouden tuottavan tasaisesti jakautuvaa hyvinvointia. Tätä voitaisiin tavoitella so­siaalisilla innovaatioilla.

Sosiaalisissa innovaatioissa kyse ei ole vain teknologisesta kehityksestä vaan siitä, että innovaation hyödyt jakautuvat sosiaalisesti reilulla ja edullisella tavalla.

Sosiaalisen innovaation synty­prosessia havainnollistaa hyvin ­Skotlannin Aberdeen­shiressa sijaitsevaan Udnyn kylään ­rakennettu yhteisötuulimylly.

Tiivis ryhmä innokkaita kyläläisiä halusi tehdä jotain hyvää muutaman sadan hengen kokoiselle yhteisölle. He hakivat miljoonalainan, rakensivat tuulimyllyn ja perustivat yhdistyksen, joka jakaa sähkön myynnistä saatavat tulot paikal­lisyhteisölle erilaisiin tarpeisiin.

Myllyprojektin valmistelu alkoi vuonna 2006. Turbiinin käyttöikä on noin 20 vuotta. Myllyn odotetaan tuottavan 4–5 miljoonaa puntaa paikallisyhteisölle.

Tähän mennessä rahoilla on ­esimerkiksi rakennettu kirjasto ja ­tuettu kyläkoulua. Kun yhteisön ­koko on muutama sata henkeä, ­tuulimyllytuotot ovat merkittäviä yhteisön ­kehitykselle.

Udnyn tapaus osoittaa, ettei ­sosiaalinen innovaatio ole vain yksi piste ajassa vaan jatkuvasti eteenpäin rullaava prosessi. Turbiinin ­rakentaminen ideasta sähköntuotantoon kesti viisi vuotta, ja työ jatkuu: nyt kehitetään edelleen mallia, jolla ylijäämää jaetaan kylän tarpeisiin.

Mikä sitten selittää tällaista menestystarinaa? Innovaatioista ei automaattisesti tule sosiaalisia. Voiko ­samankaltaisen kehityksen toistaa muualla?

Udnyn myllyprojektin hedelmällisiä tuloksia selittää se, että mukana oli monenlaisia, eri aloja edustavia asiantuntijoita. Ydinryhmän aktiivisimmissa jäsenissä oli talousasioiden osaajia, joita tarvittiin neuvoteltaessa lainaa pankin kanssa. Myös kokemus rakennusprojekteista ja johtajuudesta oli tärkeää.

Mukana oli jäsen, jolla oli kokemusta vuorovaikutuksesta sidos­ryhmien kanssa. Eräs ryhmän jäsen tunsi säädökset sekä kannustin- ja tukiverkoston. Ilman tukia myllyä ei olisi saatu rakennettua. Ryhmässä oli myös kaavoituksen asiantuntija, mikä sujuvoitti projektia.

Erilaisten asiantuntijuuksien yhdistämistä voidaan tukea. Esimerkiksi erilaiset innovaatioalustat, jotka tuovat yhteen yrityksiä, tieteilijöitä ja asiantuntijoita, voivat oppia tästä paljon. Ei riitä, että yritykset osaavat kehittää uusia teknisiä kapistuksia, vaan tarvitaan kokonaisvaltaisempaa otetta. Innovaatio­alustojen pitäisikin pohjautua monitieteelliseen osaamiseen.

Udnyn myllyprojektin onnistumista selittävät myös ydinryhmän pitkäjänteisyys sekä into ja halu auttaa omaa yhteisöään. Udnyn esimerkki osoittaa tällaisen innon nousevan siitä, että ryhmän jäsenet tuntevat kuuluvansa yhteisöön ja pitävät ­yhteisön hyvinvointia tärkeänä.

Poliittisella ja taloudellisella ohjauksella on vaikea synnyttää aitoa innostusta. Se voi kuitenkin tukea, ruokkia ja ylläpitää olemassa olevaa intoa. Vastuuta oman yhteisön kehityksestä voidaan tukea sitoutta­malla jäsenet osaksi yhteisöä.

Tuulimyllyaktiiveilla oli yksi visio, yksi tavoite, yksi yhteisö ja vahva halu viedä asiaa eteenpäin. Yhteisiä visioita voi syntyä itsestään, mutta niitä voi myös tukea esimerkiksi strategiatyöllä tai tulevaisuustyö­pajoilla. Yhteinen tulevaisuuden­kuva voi synnyttää innostuksen jaetun tavoitteen saavuttamiseksi.

Sosiaaliset innovaatiot voidaan ottaa yhteisössä myönteisemmin vastaan kuin ne innovaatiot, joista uupuu sosiaalinen ulottuvuus. Suomessa ja maailmalla tuulipuistot kohtaavat paitsi innostusta uusiutuvien energianlähteiden kehittämisestä myös asukkaiden vastustusta maisemahaittojen vuoksi.

Udnyn mylly ei ollut poikkeus: ­sekin kohtasi vastustusta. Mylly­ryhmä oli kuitenkin joustava ratkaisuissaan ja siirsi suunnitellun turbiinin paikkaa etupihoille näkyvältä kukkulalta toiselle minimoidakseen maisemahaitat.

Udnyn turbiini täydentää heilimöivien laidunmaiden ­ilmettä eettisellä tavalla ja luo samalla kestävää hyvinvointia. Sosiaalista innovaatiota kuvaakin hyvin se, että projekti voidaan toteuttaa myös omalla takapihalla.

Simo Sarkki

Kirjoittaja on ympäristöhallinnan antropologian dosentti Oulun yliopistossa ja tutkija EU:n Horisontti 2020 SIMRA -projektissa (Social Innovations in Marginal Rural Areas).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Vieraskynä
 • Innovaatiot
 • Yhteisöllisyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  4. 4

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  5. 5

   YK: Venäjä on syyllistynyt Krimillä kidutukseen ja muihin ihmisoikeus­loukkauksiin

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  8. 8

   Niinistön kannatuskortteja kertyi ”mykistävä määrä” eli 156 000

  9. 9

   Uppiniskainen asukas säilyttää lastenvaunuja porraskäytävässä huomautuksista huolimatta – taloyhtiö voi ottaa huoneiston haltuunsa

  10. 10

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  9. 9

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää