Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Topeliuksen Suomi on purkutalkoiden kohteena

Toinen maailmansota synnytti Suomessa hetkellisen ymmärryksen yli yhteiskunnallisten rajojen: Suomi oli idean tasolla yhteinen, omistusoloista riippumatta. Hyvinvointivaltion syntyyn tämä ymmärrys vaikutti vahvasti, kirjoittaa Sirpa Kähkönen.

”Meillä ei ole enää varaa pitää koko maata asuttuna.” Näin todetaan nykyään usein. Edessämme on yhtä suuri rakenteellinen muutos kuin 1960-luvun maaltamuutto, mutta keskustelu jää isku­lauseiden tasolle.

Aluepolitiikan käsitteeseen liittyy nykyisin lähes pelkästään kielteisiä mielleyhtymiä. Se nähdään kasvukeskusten lypsämisenä ja kuih­tuvien seutujen tekohengityksenä.

Kirjailijan työni vuoksi teen puhujamatkoja kauas kasvukeskusten ulkopuolelle. Näillä matkoilla kohtaan ihmisiä, jotka ovat luoneet ympärilleen sivistyksen ja kulttuurin ilmapiirin. Kun kuulen väitettävän, että Suomella ei ole varaa antaa näi­den ihmisten asua kotiseuduillaan, mietin, onko meillä enää Suomea.

Suomella tarkoitan sitä kuvitteellista kokonaisuutta, jonka esivanhempamme rakensivat 1800-luvulla kan­sallisaatteen pohjalle. Rannikkoseutujen lisäksi siihen liitettiin myös si­sämaan alueet, järvien, soiden, vaa­rojen ja tunturien Suomi; murteiden ja mentaliteettien moninaisuus.

Välirauhan aikana 1940–1941 Suomessa pohdittiin julkisessa keskustelussa näyttävästi työväen isänmaallisuutta. Sitä, miksi talvisodassa myös työläiset kokivat Suomen puolustamisen arvoiseksi. Pentti Haanpää antoi Korpisotaa-romaanissaan yhden selityksen: köyhä sotilas, joka kyyrötti jäiseen maahan kaivetussa kuopassa tykkien jyskeessä, ei omistanut palaakaan tästä maasta, mutta koki sen omakseen kielen ja maiseman kautta – koska kuului kansaan, joka eli maassa nimeltä Suomi.

Henkensä tai terveytensä uhraaminen oman maansa puolesta on korkeinta altruismia. Kyselemätöntä itsensä uhraamista konfliktitilanteessa edellytetään yleensä etenkin niin sanotulta tavalliselta kansalta. Haanpään kuvaama rivisotilas oli kasvanut isänmaallisuuteen topeliaanisen kansanopetuksen ja idealismin kautta: sekin, joka ei omista mitään konkreettista, voi omistaa immate­riaalisen palan Suomea.

Suomen alueiden arvon mittaaminen euroissa on osa politiikkaa, jonka tavoitteena on kapitalistinen neljäs vallankumous. Taustalla ovat Venäjän vallankumousta Yhdysvaltoihin paenneen ultraliberalistisen kirjailijan Ayn Randin opit, joiden mukaan kristillinen al­truismi on tuomittava toimintamalli eikä yhteiskuntaa ole olemassa yksi­löiden yläpuolisena kokonaisuutena.

Puhuttiinpa liikenteestä, halpatyöstä tai asuntorakentamisesta, randilainen terminologia on noussut valta-asemaan keskustelussa. Väitetään, että ohjailematon markkina­mekanismi hoitaisi pääkaupunki­seudun asuntotuotannon vinoumat ”itsestään”. Liikennepolitiikan tavoitteena on ”antaa markkinoiden toimia”. SAK:n pääekonomisti puhuu työelämästä ”ainutkertaisen elinajan myymisenä”.

Kun sote-uudistuksen yhtenä tuki­pilarina mainitaan kansalaisjärjestöt ja vapaaehtoistyö, ollaan randilaisen maailmannäkemyksen ytimessä. Kuten Randin oppeja vaalimaan perustetun Atlas-seuran johtaja David Kelley toteaa teoksessa Kapitalismin moraali: vapaissa yhteiskunnissa hyväntekeväisyysjärjestöt huolehtivat niistä, jotka eivät pysty tekemään työtä. Kelleyn mukaan köyhillä menee kapitalismissa paremmin kuin hyvinvointivaltiossa. Kehitysmaiden köyhyyteen hän ei ota kantaa.

Mutta kriisitilanteissa myös ­vapaaksi julistautunut yksilö voi menettää kaiken ja joutua toisten varaan. Randilainen myötätunto, jota liberalistifilosofi Kelley tarjoaa välineeksi köyhyyden ja kovan ­on­nen kohtaamiseen, ei kenties riitä yksilölle silloin, kun hän joutuu kohtaamaan historian ja sattuman sokeat voimat yksin.

Toinen maailmansota synnytti Suomessa hetkellisen ymmärryksen yli yhteiskunnallisten rajojen: Suomi oli idean tasolla yhteinen, omistus­oloista riippumatta. Hyvinvointivaltion syntyyn tämä ymmärrys vaikutti vahvasti. Toinen maailmansota synnytti myös YK:n ihmisoikeuksien julistuksen. Sen mukaan yksilöllä on yhteiskunnan jäsenenä oikeus so­siaaliturvaan, johon kuuluvat sosiaaliset, sivistykselliset ja taloudelliset oikeudet.

Olisi tärkeää keskustella siitä, miten Suomi aikoo toteuttaa ihmisoikeuksien julistusta ja kuulla ­ääneen lausuttuina periaatteet, joiden mukaan julistuksesta kenties ollaan irtisanoutumassa.

Puretaanko talkoilla rakennettu Suomi norminpurkutalkoissa?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Kolumnit
 • Suomi
 • Rakennemuutos
 • Aluepolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  7. 7

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  8. 8

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää