Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Tuuli kääntyi, kauppasopu hyytyi

Britannian EU-äänestys tulkittiin vaatimukseksi kuunnella kansaa eikä markkinoita. TTIP ei istu tähän tulkintaan.

Britannian EU-kansanäänestys, Euroopan tulevat tärkeät vaalit ja ­Yhdysvaltojen presidentinvaalit muuttavat tunnelmia. Yksi merkittävä kääntyvän tuulen uhri saattaa olla Euroopan ja Yhdysvaltain keskenään sommittelema kattava vapaakauppasopimus TTIP.

Saksan talousministeri Sigmar Gabriel kertoi sunnuntaina, että TTIP-neuvottelut ovat epäonnistuneet. Saksan hallitus korostaa edelleen, että neuvottelut jatkuvat. Sopimuksen etenemistä seuranneet ovat kuitenkin epäilleet jo jonkin aikaa, että TTIP:lle avoinna ollut ovi on sulkeutunut.

Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa republikaanien ehdokas Donald Trump on ­ilmoittanut, että vapaakauppasopimukset eivät ole Yhdysvaltain etu. Trump tarvitsee ­ääniä varakkaiden lisäksi niiltä työntekijöiltä, jotka kokevat globalisaation vieneen heiltä työpaikat ja elintason. Trumpin mukaan Tyynenmeren alueen ja Euroopan kanssa solmittavat kauppasopimukset ovat uhka amerikkalaisille työpaikoille.

Ajatus vapaakaupan turmiollisuudesta on yleinen myös demokraatteja kannattavien keskuudessa. Kun tällaiseen kaikupohjaan lisää Trumpin iskut, demokraattien ­ehdokas Hillary Clintonkaan ei elämöi vapaakaupan eduista.

TTIP:n kannattajat Euroopassa ovat toivoneet, että sopimus ehdittäisiin viedä läpi presidentti Barack Obaman kaudella. Nyt näyttää siltä, että aika ei riitä.

Vapaakauppasopimuksen etenemisellä on monta estettä myös Euroopassa.

Sopimukseen hahmotellut riidan­ratkaisujärjestelmät ovat ärsyttäneet monia kansalaisjärjestöjä. Yhtenä mallina on ­pidetty sitä, että jos kansallisten säädösten ja yritysten välille syntyy kiistaa, kiista ratkaistaan ulkopuolisessa välimiesjärjestelmässä. Kansalaisjärjestöt pelkäävät, että amerikkalaisten ­yritysten tahto voittaa eurooppalaisen demo­kratian voiman.

Ei ole sattumaa, että TTIP:in ongelmat tunnusti saksalainen ministeri. Nimenomaan Saksassa kansan tyytymättömyys sopimusta kohtaan on voimakkainta – sopimuksen ongelmiin suhteutettuna jopa suhteettoman voimakasta.

Euroopassakin aikataulu on sopimusta vastaan.

Kun Britannia päätti jättää Euroopan unionin, hälytyskellot soivat pää­kaupungeissa. Unionin pyrkimys toimia talouden ehdoilla alkaa muodostua ­rasitukseksi monelle kansalliselle hallitukselle.

Britannian äänestys tulkittiin toiveeksi kuunnella kansaa tarkemmin ja muokata ­unionia sosiaalisemmaksi. Tähän käsitykseen TTIP – tai pikemminkin yleinen tulkinta siitä – sopii huonosti. Talouden matalasuhdanteen ja vielä tuoreessa muistissa olevan pakolaiskriisin tunnelmissa päättäjillä on kova tarve esittää herkkäkorvaista niissä ­asioissa, joissa tällaisen roolin suinkin voi ottaa.

Euroopassa on tulossa monia tärkeitä vaaleja, joissa protestimieliala päättäjiä kohtaan voi purkautua. Esimerkiksi Ranskassa pidetään ensi vuonna sekä presidentin­vaalit että parlamenttivaalit.

TTIP:n mahdollinen hyytyminen voi kertoa myös voimasuhteiden muuttumisesta unionissa. Britannia oli vahva vapaan kaupan kannattaja. Kun se nyt siirtyi sivuraiteelle, tilaa saa Manner-Euroopan päättäjien yleinen käsitys, jonka mukaan politiikan ­pitää olla ohjaajan paikalla ja markkinavoimien on oltava kyytiläisinä.

TTIP:n kaatuminen olisi tappio. Sopimuksen arvo yritysten toimintaesteiden poistamisessa ja läntisten kaupallisten standardien asettajana olisi suuri.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • TTIP
 • Brexit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Supolla oli vihje Turun puukotuksista epäillystä, mutta konkreettista isku-uhkaa ei pitänyt olla – ”Jokaista vihjettä ei ole mahdollista käsitellä täydellä höyryllä”

  7. 7

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää