Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Keski-Aasia on vaarallinen ja arvaamaton pelikenttä

Ilmoitus Uzbekistanin johtajan vakavasta sairastumisesta nosti heti pintaan vanhat pelot Keski-Aasian epävakaudesta.

Keski-Aasian maiden autoritaaristen johtajien tukeminen on yksi länsimaiden vaietuista häpeäpilkuista. Tuki vapauksia tukahduttaville johtajille ei ole samalla tavalla epämukavaa Kiinalle ja Venäjälle, koska ne eivät esiinny muutenkaan demokratian ja ­ihmisoikeuksien edistäjinä.

Kaikki kansainvälisen politiikan voimatekijät valvovat kuitenkin tarkasti etujaan Keski-Aasiassa.

Kazakstanin, Kirgisian, Tadžikistanin, Turkmenistanin ja Uzbekistanin merkitys johtuu niiden sijainnista Venäjän ja ­Kiinan välissä, rajoista Afganistanin kanssa, luonnonvaroista ja nyttemmin myös ­väkivaltaisten islamistiryhmien pelosta.

Poliittisesti joukkoon sopii myös Azerbaidžan Kaspianmeren länsirannalla.

Kamppailua vaikutusvallasta Keski-Aasiassa hillitsee hieman se, että kaikki haluavat pitää alueen vakaana. Alue on kuitenkin poliittisesti perusteellisen epävakaa. Huoli vakaudesta nousi heti pintaan, kun maailmalle levisi maanantaina ilmoitus Uzbekistanin presidentin Islam Karimovin vakavasta sairastumisesta. Epäviralliset tiedot Karimovin kuolemasta kiistettiin vielä tiistaina, mutta jo poikkeuksellinen tiedote hänen sairaudestaan käynnisti Karimovin jälkeisen ajan ja spekulaation seuraajasta.

Karimov on ollut äärimmäinen esimerkki alueelle tyypillisestä johtajasta. Hän nousi Uzbekistanin johtoon jo Neuvostoliiton loppuvuosina ja on ollut presidenttinä siitä lähtien, kun maa vuonna 1991 itsenäistyi. Koko kautensa ajan Karimov on ollut arvostelua väkivaltaisesti ­tukah­duttava diktaattori.

Seuraajan valinta vapailla vaaleilla olisi ihme. Useissa arvioissa toivotaan sisäpiirin sopua vallansiirrosta. Se ei kuitenkaan poistaisi pitkäaikaisempia uhkia, jotka ovat yhteisiä Keski-Aasian maille.

Raaka-aineviennin ja ulkomailta kotiutettujen tulojen varassa elävät maat ovat ahtaalla. Talouden heikentyminen nostatti toukokuussa mellakoita joukon ­vakaimpana pidetyssä Kazakstanissa.

Ääri-islamin uhkaa Keski-Aasiassa mahdollisesti liioitellaan, mutta sekin on olemassa. Tiistaina itsemurhapommittaja ­iski Kiinan suurlähetystön portille Kirgisian pääkaupungissa Bishkekissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  6. 6

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  9. 9

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää