Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Hallituksen budjettineuvotteluissa jäi moni asia kesken

Budjettiesityksessä hyvitellään jokaisen hallituspuolueen äänestäjäkuntaa.

Hallituksen budjettineuvotteluissa hyviteltiin jokaisen hallituspuolueen potentiaalista äänestäjäkuntaa. Kokoomus sai torjuttua päivähoitomaksujen korotuksen – jota suuret kau­pungit ­eivät tosin aikoneet ottaa käyttöön muutenkaan. Keskusta sai haluamansa maatalouden tukipaketin ja metsälahjavähennyksen muutoksen.

Eniten sulkia hattuunsa keräsi ja eniten saavutuksistaan ääntä piti perussuomalaiset. Puolueella oli kaksi julkista tavoitetta: yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät päästetään eläkkeelle ja Guggenheimin museohanke jätetään ilman valtion rahaa. Yksityiskohdat pitkäaikaistyöttömien pääsystä eläkkeelle tosin sovitaan hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteisessä työryhmässä.

Perussuomalaisten kannatus on hallituksen runsaan ensimmäisen vuoden aikana tullut niin nopeasti alas, että puolue tarvitsikin joitain saavutuksia, joita esitellä harvenevalle kannattajakunnalleen. Se sopinee myös hallituskumppaneille.

Budjettineuvotteluissa tehtyjä päätöksiä olennaisempaa on, mitä asioita jäi kesken. Kilpailukykysopimuksen kohtalo jäi vähäksi aikaa ilmaan kunta-alan palkansaajien ja valtiovarainministeriön välisen, luvuista syntyneen riidan vuoksi. Perjantaina asiasta löytyi yhteisymmärrys, ja kunta-alan sopimukset allekirjoitetaan ensi maanantaina.

Hallituksen budjettiesitys lähti siitä, että kilpailukykysopimuksen kattavuudeksi tulee yli 90 prosenttia. Sen varaan on laskettu puolen miljardin euron tuloverokevennykset.

Alun perinkin oli tarkoitus, että työnantajan sosiaalimaksujen alentamisesta kunnille koituva hyöty niistetään kunnilta pois. Kiistaa käytiin siitä, niistetäänkö kunnilta vahingossa liikaa vai ei.

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen jatkoneuvotteluihin jäi työllisyyspaketti. Siitä pitäisi tulla valmista syyskuun loppuun mennessä, ja lakimuutokset on tarkoitus saada voimaan vuodenvaihteessa.

Työllisyyspaketilla hallitus yrittää saada 10 000 työpaikkaa lisää. Paketin tärkein osa on ansiosidonnaisen työttömyysturvan muuttaminen niin, että se nopeuttaa ­uudelleen työllistymistä. Yhtenä mallina on esitetty työttömyysturvan porrastamista sen pitkittyessä. Kannustinloukkujen purkamiseen pyrkivät toimenpiteet taas valmistellaan virkamiestyöryhmässä ensi keväänä edessä olevaan hallitusohjelman puolivälitarkasteluun mennessä.

Sekä kannustinloukkujen purkaminen että etenkin työllisyyspaketti vaativat­ ­järeitä toimia, jos niiden halutaan tepsivän. Vielä vuosi sitten hallituksella riitti kanttia heikentää ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaikka palkansaajajärjestöt eivät heikennyksestä pitäneetkään. Tällä kertaa uskallus oman voiman käyttöön voi loppua hallitukselta kesken. Siksi työllisyyspaketilta ei pidä odottaa liikoja.

Kilpailukykysopimuksessa hallitus lupasi, että se valmistelee ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan ja työelämälakeihin tulevat muutokset kolmikantaisesti. Kyse on siitä, miten lupaus tulkitaan. Asioita voi valmistella kolmikantaisesti, mutta päätösvalta ja myös vastuu päätöksistä jää ainakin periaatteessa yksin hallitukselle. Äänestäjien pelko on poliittisen päättäjän varovaisuuden alku. Hallitus tuskin enää halua suututtaa palkansaajaäänestäjiä.

Ohjelmassaan hallitus asetti tavoitteekseen 110 000 uutta työpaikkaa. Tavoite on ­lipumassa kaiken aikaa yhä kauemmas.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  5. 5

   Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta

  6. 6

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  7. 7

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää