Valikko
Pääkirjoitus

Piispa Björn Vikström HS:n Vieraskynäpalstalla: Isänmaanrakkaus kaventuu itsekkyydeksi

Nykyisin näyttää siltä, että suomalaisten ihmisoikeuksille annetaan suurempi painoarvo kuin muiden maiden kansalaisten ihmisoikeuksille, kirjoittaa piispa Björn Vikström.

Mielenosoituksissa, joissa vastustetaan turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanottamista, käytetään usein isänmaallisia symboleja. Siniristilipuilla, jääkiekkomaajoukkueen paidoilla ja muilla sinivalkoisilla tunnuksilla osanottajat haluavat ilmaista, että he ovat ylpeitä suomalaisuudestaan.

Isänmaallisuus on monessa mielessä hyvä asia, ja maahanmuuton tuntemattomat seuraukset huolestuttavat luonnollisesti monia. Huolestuttavaa kuitenkin on, että isänmaanrakkaudella puolustetaan kansallista itsekkyyttä.

Huolta herättää myös Suomen poliittisten päättäjien maailman kriisipesäkkeisiin lähettämä vahva, ihmisoikeuksia murtava viesti, jonka mukaan Suomeen ei kannata pyrkiä. Vaatiiko isänmaallisuus meiltä tässä tilanteessa todellakin sisäänpäin kääntymistä? Vai kannustaisiko se myös itsekritiikkiin?

Isänmaallisuutta, yhteiskuntarauhan turvaamista ja Suomen taloudellisen kilpailukyvyn pelastamista käytetään perusteluina muualta tulleiden ihmisten oikeuksien karsimiselle. Maahanmuuttoviraston toimihenkilöt viittaavat hallituksen päätöksiin soveltaessaan jyrkkää linjaa turvapaikkapäätöksissä. Turvapaikanhakijoiden mahdollisuudet saada oikeusapua, valittaa kielteisistä päätöksistä ja saada perheensä Suomeen ovat heikentyneet huomattavasti. Jopa ihmiskaupan uhreja käännytetään takaisin, vaikka heidän selviytymismahdollisuuksistaan ei ole varmuutta.

Filosofi Hannah Arendt sai 1960-luvun Israelissa kovaa kritiikkiä puutteellisesta isänmaanrakkaudesta, kun hän kommentoi Adolf Eich­mannin oikeudenkäyntiä. Arendt ei kyseenalaistanut Eichmannin syyllisyyttä natsien rikoksiin, mutta hän arvosteli tuo­mion perusteluja väittämällä, että Eichmannin pahuus oli ennen kaikkea rakenteellista.

Eichmann näki itsensä byrokraattisen koneiston uskollisena palvelijana, joka vain totteli määräyksiä. Ongelman ydin oli Arendtin mielestä, että Eichmannilta puuttui moraalinen kyky eläytyä toisten ihmisten tilanteeseen ja kyky kantaa vastuuta toiselle ihmiselle aiheuttamastaan kärsimyksestä.

Ranskalais-israelilainen sosiologi Eva Illouz jatkaa nyt Arendtin jalanjäljissä. Ortodoksijuutalaiseen perheeseen syntynyt Illouz pitää juutalaisten oikeutta omaan maahan perusteltuna, mutta hän kritisoi kovin sanoin Israelin nykyistä politiikkaa: kaikilta ei-juutalaisilta viedään samat kansalliset oikeudet, jotka ­aikaisemmin evättiin juutalaisilta monessa maassa.

Kuten Arendtia, myös Illouzia on syytetty oman pesän likaamisesta. Illouz on vastannut, että kansalliseen solidaarisuuteen kuuluu nimenomaan valmius kriittiseen keskusteluun oman maan politiikasta ja sen edustamista arvoista.

Yhdysvaltalainen filosofi ja yhteiskuntatieteilijä John Rawls puhui tietämättömyyden verhosta: yhteiskunnallisten päättäjien tulisi ideaalitapauksessa säätää lait tietämättä, missä roolissa he itse ovat niitä ­sovellettaessa.

Kristillisessä perinteessä sama ­periaate ilmaistaan kultaisen säännön avulla. Meidän tulee toimia niin kuin itse haluaisimme tulla kohdelluiksi vastaavassa tilanteessa.

Suomessa viime kuukausina tehdyt päätökset näyttäisivät varmasti varsin toisenlaisilta, jos päättäjät olisivat joutuneet ottamaan huomioon sen mahdollisuuden, että he itse saattaisivat joutua turvapaikanhakijan asemaan.

Jos suomalainen joutuisi pakenemaan vieraaseen maahan, hän ei odottaisi sellaista vastaanottoa, jota Suomi nyt turvapaikanhakijoille tarjoaa. Näyttää siltä, että suomalaisten ihmisoikeuksille annetaan suurempi painoarvo kuin muiden maiden kansalaisten ihmisoikeuksille.

Monet yksilöt, yhteisöt ja esimerkiksi seurakunnat haluavat onneksi osoittaa vieraanvaraisuutta hädässä oleville, jos heille suodaan tämä mahdollisuus. Tästä on monia hyvä esimerkkejä aina tämänhetkisen ­pakolaiskriisin alusta alkaen.

Isänmaanrakkaus kaventuu itsekkyydeksi, jos sen avulla perustellaan, että ihmisten perusoikeuksia ei tarvitse kunnioittaa tai kantaa vastuuta hädässä olevista kanssa­ihmisistä.

Isänmaanrakkauteen tulisi mieluummin kuulua ylpeys siitä, että Suomi on edelleen oikeusvaltio – maa, jossa ihmisiä kohdellaan tasavertaisesti sosiaalisesta asemasta, varallisuudesta, uskonnosta ja synnyinmaasta riippumatta.

Björn Vikström

Kirjoittaja on Porvoon hiippakunnan piispa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää