Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Julkinen etu ei toteudu valtio-omistuksen avulla

Valtion tulisi edelleen määrätietoisesti ja suunnitelmallisesti vähentää kaupallisia omistuksiaan.

Suomen talous muuttui suljetusta avoimeksi 1990-luvulla. Silloin solmituissa Eta-sopimuksessa (1992) ja WTO-sopimuksessa (1994) kielletään muun muassa valtion omistuksien suosiminen. Kaupallisilla markkinoilla toimivien valtionyhtiöiden käyttö politiikan välineenä ei ole enää nykyisin mahdollista.

Myös vuoden 2009 osakeyhtiö­laki korostaa tätä muutosta. Osake­yhtiöiden ainoa tavoite on tuottaa voittoa omistajilleen, ellei yhtiö­järjestyksessä ole muuta mainittu. Isokaan omistaja ei saa edistää muita tavoitteita – vaikka ne olisivat ­hyviä. Tämä on muiden omistajien vähemmistösuojaa.

Talouspolitiikassa on edetty parin viime vuosikymmenen aikana val­tion virastoihin ja valtionyhtiöihin perustuvasta mallista kohti ylei­sempää elinkeinopolitiikkaa. Virastoja on muutettu liikelaitoksiksi ja osakeyhtiöiksi. Kaupallisilla markkinoilla toimivia osakeyhtiöitä on ­yksityistetty osittain tai kokonaan.

Suomen valtio on kuitenkin yhä omistajana yhtiöissä ja liikelaitok­sissa, joiden yhteenlaskettu arvo on yli 50 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Suhdeluku on Ruotsiin verrattuna kaksinkertainen ja vanhoihin EU-maihin verrattuna yli kolminkertainen. Valtion yhtiö­omistusten arvo on yli 25 miljardia euroa. Tästä kaupallista omistusta on noin 20 miljardia euroa.

Julkisen edun ajaminen on poliittisen järjestelmän keskeisin tavoite. Julkista etua ajetaan avoimessa ­taloudessa tukeutuen hyvään lainsäädäntöön sekä oikeuslaitoksen, Suomen Pankin, Finanssivalvonnan ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston kaltaisiin instituutioihin, joiden toimivaltaa kunnioitetaan.

Avoimessa taloudessa pitää erottaa toisistaan sääntöjen kirjoittajan, erotuomarin ja pelaajien toiminta. Poliitikot luovat yleiset pelisäännöt ja tasapuoliset edellytykset kaikille toimijoille. Poliitikkojen tehtävä on ajaa yleisesti ihmisten – ja kuluttajien – etua. Samanaikainen yksittäisten valtio-omisteisten yhtiöiden edun ajaminen tai niiden toiminnan puolustaminen on usein tämän ­tavoitteen vastaista: hinnankorotusten, palvelujen supistamisen tai toimipaikkojen lakkauttamisen tukeminen on poliitikoille vaikeaa.

Valtio-omistaminen on aina politiikkaa. Jos valtiolla ei ole määriteltyjä poliittisia tavoitteita omistamiselle, ei valtiolla pitäisi olla omistamistakaan. Kullekin omistukselle pitäisi olla ajantasaiset perusteet: miksi valtio omistaa kyseistä yhtiötä? Tällaisia perusteluja on vaikea löytää suurelle osalle nykyisistä omistuksista – esimerkkeinä Sampo, Stora Enso ja Altia.

Poliittisia tavoitteita voidaan omistamisen kautta toteuttaa nykyisten valtiosopimusten ja lain­säädännön puitteissa vain alueilla, joissa markkina on suljettu ja joissa vallitsee juridinen tai luonnollinen monopoli. Silloinkin tämä onnistuu parhaiten Alkon tai Veikkauksen kaltaisissa yhtiöissä, joissa valtio on ainoa omistaja.

Jos valtio ei voi eikä saa tehdä ­politiikkaa omistusten kautta, val­tion kaupallinen omistaminen on ­sijoitustoimintaa. Suomessa valtion­talous ei ole ylijäämäinen, toisin kuin Norjassa. Velkaantuvana maana meillä ei ole ylimääräistä varallisuutta sijoitettavaksi. Suomessa valtion kaupalliseen intressiin perus­tuva omistaminen on nähtävä velkarahalla tapahtuvana riskinottona.

Julkisen omistamisen taloudelliset tulokset ovat osoittautuneet niin Suomessa kuin muuallakin vaatimattomiksi, kun niitä verrataan ­yksityisesti omistettujen yhtiöiden tuloksiin. Toki poikkeuksiakin on.

Julkisen omistajan esittämien tavoitteiden moninaisuus (ja tavoitteiden vaihtelu), kulloiseenkin poliittiseen tilanteeseen liittyvä satunnainen asioihin puuttuminen sekä poliittisen keskustelun yhtiöille tuoma – usein kielteinen – julkisuus haittaavat yhtiöiden toimintaa.

Kaupallisilla markkinoilla toimivien yhtiöiden valtion suurempi tai pienempi omistusosuus sotkee markkinoita ja heikentää yhtiöiden toimintaedellytyksiä. Vakauttamisen sijaan valtion omistus saattaa sekoittaa asioita tai jopa vahingoittaa yhtiöitä. Julkisen edun sijaan ­aiheutuu julkista haittaa.

Muita EU-maita seuraten valtion tulisi edelleen määrätietoisesti ja suunnitelmallisesti vähentää kaupallisia omistuksiaan. Uusiin yrityksiin sijoittamisen tulisi olla poikkeus ja liittyä lähinnä mono­poleihin.

Vapautuvia varoja tulisi käyttää ennen kaikkea valtion velan vähentämiseen.

Heikki Bergholm

Kirjoittaja oli Solidium Oy:n hallituksen puheenjohtaja vuosina 2015–2016 ja hallituksen jäsen vuosina 2013–2015.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  8. 8

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää