Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Puuttumattomuuden kulttuuri piinaa hoitoalaa – väärinkäytöksiä esille tuovaa saatetaan rangaista

Väärinkäytöksistä puhumiseen ei monissa terveydenhuoltoalan työyhteisöissä kannusteta, vaan ilmiantajat joutuvat usein työpaikallaan hankalaan asemaan, kertovat Helsingin Sanomiin yhteyttä ottaneet hoitajat.

Potilaiden kohtelusta on käyty vilkasta keskustelua sen jälkeen, kun helsinkiläinen lääkäri Riitta Korpisaari kertoi käynnistään Helsingin Malmin sairaalan päivystyksestä mielipidekirjoituksessa (HS 14.9.).

Tämän jälkeen Helsingin Sanomat uutisoi (21.9.) muun muassa saman ­sairaalan päivystyksen kahdesta eri hoitajasta, jotka irtisanottiin sen jälkeen, kun he olivat pahoinpidelleet potilaita.

On kuultu myös hoitotyötä tekeviä. Sairaanhoitajien HS:n pyynnöstä pitämät päiväkirjat (2.10.) kertovat, että päivystysvastaanotoilla tehdään vaativaa työtä kiireessä ja paineen alla.

Kirjoitusten jälkeen olen saanut ­valtavasti yhteydenottoja: niissä on sekä kehuttu että haukuttu – niin potilaiden kuin hoitohenkilökunnan toimintaa ja käytöstä.

Eräs asia hoitohenkilökunnan yhteyden­otoissa mietityttää. Moni sairaanhoitaja soitti kertoakseen terveydenhoitoalalla havaitsemistaan epäkohdista, väärin­käytöksistä ja pelon ilmapiiristä. Hoitajat kertoivat myös, että väärinkäytöksistä puhumiseen ei monissa työyhteisöissä kannusteta. Ilmiantajat joutuvat usein työpaikallaan hankalaan asemaan, joskus jopa kiusatuiksi.

Hoitajat sanoivat, että väärinkäytöksiä esille tuovia pyydetään olemaan hiljaa, haukutaan, siirretään epämieluisampiin tehtäviin tai ei päästetä koulutuksiin. Pahinta on, jos kritisoi asioita julkisuudessa. Mielipiteensä mediassa kertova hoitotyöläinen saattaa saada työpaikallaan jopa varoituksen.

Tällaisten asioiden takia yhä harvemmat puuttuvat epäkohtiin. Ihmiset pelkäävät työnsä ja samalla elantonsa menettämistä.

Kollegoilla on korkea kynnys ilmoittaa esimerkiksi lääkkeitä varastavasta hoitajasta tai lääkkeitä väärinkäyttävästä lääkäristä. Samoin saatetaan pitkään puuttumatta seurata päivystyksessä malttinsa menettävää työtoveria, jonka pitäisi ­päästä raskaasta työstä välillä tai kokonaan toisiin tehtäviin tai uudelleenkoulutukseen.

Periaatteessa alalla on käytössä potilasturvallisuutta vaarantavien tapahtumien raportointijärjestelmä HaiPro, mutta hoitajien mukaan sitä käytetään vaihtelevasti.

Terveydenhoitoalalla tarvitaan asennemuutos. Erilaisista väärinkäytöksistä ilmiantavaa ei saa pitää työpaikalla ­pahantekijänä vaan hyväntekijänä. Hänelle eivät kuulu esimiehen varoitukset ja työtovereiden haukut vaan iso kiitos.

Tilaa pääkirjoitukset sähköpostiisi

Helsingin Sanomien pääkirjoitukset ja lehden pääkirjoitussivulla julkaistavat kolumnit joka aamu tuoreena sähköpostiisi ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  4. 4

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  5. 5

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  6. 6

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  7. 7

   Vuoden odotetuimpiin sarjoihin kuuluva Iron Fist on ensimmäinen epäonnistunut Netflixin Marvel-sarja – näistä syistä

  8. 8

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  9. 9

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää