Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Puuttumattomuuden kulttuuri piinaa hoitoalaa – väärinkäytöksiä esille tuovaa saatetaan rangaista

Väärinkäytöksistä puhumiseen ei monissa terveydenhuoltoalan työyhteisöissä kannusteta, vaan ilmiantajat joutuvat usein työpaikallaan hankalaan asemaan, kertovat Helsingin Sanomiin yhteyttä ottaneet hoitajat.

Potilaiden kohtelusta on käyty vilkasta keskustelua sen jälkeen, kun helsinkiläinen lääkäri Riitta Korpisaari kertoi käynnistään Helsingin Malmin sairaalan päivystyksestä mielipidekirjoituksessa (HS 14.9.).

Tämän jälkeen Helsingin Sanomat uutisoi (21.9.) muun muassa saman ­sairaalan päivystyksen kahdesta eri hoitajasta, jotka irtisanottiin sen jälkeen, kun he olivat pahoinpidelleet potilaita.

On kuultu myös hoitotyötä tekeviä. Sairaanhoitajien HS:n pyynnöstä pitämät päiväkirjat (2.10.) kertovat, että päivystysvastaanotoilla tehdään vaativaa työtä kiireessä ja paineen alla.

Kirjoitusten jälkeen olen saanut ­valtavasti yhteydenottoja: niissä on sekä kehuttu että haukuttu – niin potilaiden kuin hoitohenkilökunnan toimintaa ja käytöstä.

Eräs asia hoitohenkilökunnan yhteyden­otoissa mietityttää. Moni sairaanhoitaja soitti kertoakseen terveydenhoitoalalla havaitsemistaan epäkohdista, väärin­käytöksistä ja pelon ilmapiiristä. Hoitajat kertoivat myös, että väärinkäytöksistä puhumiseen ei monissa työyhteisöissä kannusteta. Ilmiantajat joutuvat usein työpaikallaan hankalaan asemaan, joskus jopa kiusatuiksi.

Hoitajat sanoivat, että väärinkäytöksiä esille tuovia pyydetään olemaan hiljaa, haukutaan, siirretään epämieluisampiin tehtäviin tai ei päästetä koulutuksiin. Pahinta on, jos kritisoi asioita julkisuudessa. Mielipiteensä mediassa kertova hoitotyöläinen saattaa saada työpaikallaan jopa varoituksen.

Tällaisten asioiden takia yhä harvemmat puuttuvat epäkohtiin. Ihmiset pelkäävät työnsä ja samalla elantonsa menettämistä.

Kollegoilla on korkea kynnys ilmoittaa esimerkiksi lääkkeitä varastavasta hoitajasta tai lääkkeitä väärinkäyttävästä lääkäristä. Samoin saatetaan pitkään puuttumatta seurata päivystyksessä malttinsa menettävää työtoveria, jonka pitäisi ­päästä raskaasta työstä välillä tai kokonaan toisiin tehtäviin tai uudelleenkoulutukseen.

Periaatteessa alalla on käytössä potilasturvallisuutta vaarantavien tapahtumien raportointijärjestelmä HaiPro, mutta hoitajien mukaan sitä käytetään vaihtelevasti.

Terveydenhoitoalalla tarvitaan asennemuutos. Erilaisista väärinkäytöksistä ilmiantavaa ei saa pitää työpaikalla ­pahantekijänä vaan hyväntekijänä. Hänelle eivät kuulu esimiehen varoitukset ja työtovereiden haukut vaan iso kiitos.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi lopettaa Rautatientorin Suomi ensin -mielenosoituksen – syynä viimeaikaiset pahoinpitelyt ja jatkuvat häiriöt

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  5. 5

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  6. 6

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  9. 9

   IT-konsultiksi 12 viikossa – Fysioterapeutti Josefin Reuter sai ensimmäisen paikan ilmaiselta pikakurssilta

  10. 10

   Sopiiko jäätelö välipalaksi ja onko vegaaninen tavallista terveellisempää? – Ravitsemusterapeutti arvioi jäätelöiden ravintosisällöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  10. 10

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää