Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Palava maitorahka tekee venäläiset tyytymättömäksi

Venäläisyritykset olivat jo hyvissä ajoin ennen vastapakotteita kuiskineet vallanpitäjien korviin, että tuontia kannattaisi rajoittaa. Tuotantokoneistoa ei kuitenkaan uudistettu tälläkään kertaa.

Pietarilainen verkkolehti Fontanka.ru sai alkukesällä lukijoiltaan vihjeen epäilyttävän halvasta, irtotavarana myytävästä maitorahkasta, jolla on erikoisia ominaisuuksia. Toimittajat kävivät ostoksilla ja tekivät pienen testin.

Rahkaa ryhdyttiin lämmittämään metallilusikassa kaasuliekillä. Pian rahka leimahti, paloi komealla liekillä ja levitti voimakasta kemikaalien tuoksua, kunnes lusikassa oli jäljellä enää mustaa, tervamaista ainetta.

Paikallinen laboratorio tutki rahkan ja sanoi, ettei se sisällä lainkaan maitorasvaa. Kun tuotteen venäläiseen valmistajaan saatiin lopulta yhteys, yhtiön edustaja myönsi, että maitorasva on korvattu muilla raaka-aineilla. Liikesalaisuuteen vedoten hän ei halunnut kertoa, millä.

Venäjän otettua Krimin niemimaan haltuunsa Ukrainalta keväällä 2014 EU-maat ryhtyivät painostamaan Venäjää pakotteilla. Krimille ei esimerkiksi saanut investoida eikä sinne saanut tarjota turismipalveluja. Venäjä vastasi kieltämällä elintarvikkeiden tuonnin EU:sta.

Vaikka Krimin miehitys tuli monelle yllätyksenä, tuontikielloista oli kuulunut spekulaatioita jo aikaisemmin. Venäjällä poliittiset päättäjät suosivat talousajattelua, joka suhtautuu myönteisesti tuonnin korvaamiseen. Esimerkiksi paikallisen meijeriteollisuuden tiedettiin kuiskineen vallanpitäjien korviin, että tuonnin rajoittaminen antaisi hyvää tukea maan omille elintarvikkeille.

Juustorekat pysäytettiin, mutta oma tuotantoketju ei kuitenkaan ollut kunnossa. Raaka-aineiden laatu, jalostaminen, varastointi ja kuljetus eivät olleet läntisellä tasolla. Kuluttajalle ei ollut tarjolla entistä laatua. Kun taloustilanne vielä heikkeni, houkutus laskea hintaa epämääräisiä raaka-aineita käyttämällä alkoi kasvaa.

Jo neuvostokansalaiset oppivat arvostamaan esimerkiksi suomalaisen Viola-juuston makua. Tyytymättömyys ruokatilanteeseen joudutti silloin imperiumin romahtamista.

Öljyn korkea hinta teki 2000-luvulla monesta venäläisestä rikkaan, ja se nosti myös keskiluokan elintasoa. Oli varaa kunnostaa kotia, matkustaa ja ostaa läntistä ruokaa.

Kun öljyn hinta meni jälleen alas, talouden todellinen tila paljastui. Uudistukset oli jälleen kerran jätetty tekemättä. Ja koska esimerkiksi eläkeiän nosto herättäisi myös vastustusta, muutoksia lykättiin taas hamaan tulevaisuuteen.

Venäjän talouden ja politiikan tuntijat piirtävät usein skenaarion, jossa alhainen öljyn hinta lisää voimankäyttöä maan rajojen ulkopuolella. Kun taloustilanne lisää tyytymättömyyttä, täytyy tuki hankkia ruokkimalla kansallistunnetta.

Parin kolmen viime vuoden aikana skenaario on toteutunut.

Keskittyminen tuonnin korvaamiseen omalla tuotannolla ei ole ollut oikeastaan missään maassa toimiva lääke talouden kehittämiseen, eikä se ole tepsinyt Venäjälläkään. Jos jokainen keskittyy siihen mitä parhaiten osaa ja käy kauppaa muiden kanssa, kaikki hyötyvät. Jos tyytyy kopioimaan huonosti muiden tekemisiä, ei menesty.

Onnistuneiden talousuudistusten lista ei Venäjällä ole kuitenkaan täysin olematon.

Sähkömarkkinoiden osittaista vapauttamista pidetään Venäjän mittapuulla menestystarinana. ­Sen ansiosta uudistuksen isä, entinen varapääministeri Anatoli Tšubais saa olla eräänlainen virallinen toisinajattelija, kunhan hän vain tietää rajansa.

Toinen hyväksytty kriitikko on entinen talousministeri Aleksei Kudrin, jolta jälleen kysytään neuvoja talousuudistuksiin.

Toukokuussa Kudrin vaati presidentti Vladimir Putinia vähentämään geopoliittista jännitystä. Siten maa saisi investointeja ja uutta teknologiaa, jolla muiden maiden etumatkaa voitaisiin kuroa kiinni.

Presidentin talousneuvostossa käydyistä keskusteluista raportoinut talouslehti Vedomosti kertoi, että Putinin vastaus Kudrinille tuli kokouksen loppupuheenvuorossa.

Putin myönsi Venäjän olevan joissakin asioissa muita jäljessä. Maalla on kuitenkin tuhannen vuoden historia, ja Putin sanoi puolustavansa Venäjän suvereniteettia elämänsä loppuun asti.

Rivien välissä oli selvä viesti. Ennen 2018 presidentinvaaleja liennytystä ei tule, joten myös talouden uudistaminen saa jälleen odottaa. Jos hintana on jämähtäminen vanhaan teknologiaan, niin olkoon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää