Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Valmistelu on tuomassa sote-uudistuksen valinnanvapauteen lisää realismia

Asiakkaan valinnanvapaus on hyvä osa sote-uudistusta. Sen toteuttaminen hätiköiden ja yhdellä rysäyksellä voi kuitenkin pilata paljon.

Monimutkaisia asioita on helpompi myydä ihmisille, jos pystyy maalaamaan silmien eteen kuvan luvatusta maasta. Siellä asiat ovat paremmin, vaikka matka voi kestää vielä pitkään. Sosiaali- ja terveyspalvelujen (sote) uudistuksessa luvatun maan oloihin kuuluu asiakkaan valinnanvapaus. Hiukan kertojasta riippuen sen odotetuista vaikutuksista korostuu joustavuus, tehokkuus tai uusien liiketoimintamahdollisuuksien syntyminen.

Valinnanvapauden toteuttaminen on keskeinen osa poliittista sote-pakettia. Keskusta sai hallituspuolueiden kompromississa läpi tahtonsa maakuntahallinnosta, kokoomus taas valinnanvapauden. Kummassakin suhteessa ­joudutaan kuitenkin aloittamaan epätäydellisillä versioilla. Esimerkiksi maakuntien ­itsehallinnollinen asema on vajaa, koska verotusoikeutta ei ole vaan rahat tulevat pääosin valtiolta. Kunnista ja kuntayhtymistä saatuja kokemuksia hyödyntämällä valmistelussa on kuitenkin päästy eteenpäin.

Valinnanvapauden tai palvelujen monituottajamallin kohdalla tilanne on vielä monimutkaisempi. Vaikka järjestöjä ja yrityksiä on jo nyt käytetty apuna julkisten palvelujen tuottamisessa, uudessa mallissa asiakkaan valinnanvapaus olisi laadullisesti jotain aivan uutta. ­Kansainvälisiä esimerkkejä ei juuri ole, sillä usein mainitussa Ruotsin mallissa ei sosiaali- ja terveyspalveluja nivota toisiinsa siten kuin Suomen uudistuksessa.

Tähän asti on toistettu aikataulua, jossa maakunta- ja sote-uudistukset toteutuvat vuoden 2019 alussa ja valinnanvapaus on osa uudistusta. Matkan varrella ymmärrys on kuitenkin lisääntynyt. Kaikki ei onnistu yhdellä rysäyksellä.

Asian ei pitäisi olla yllätys. Jotta valinnanvapaus toimisi käytännössä, monen asian täytyisi olla valmiina. Maakuntahallinnon olisi oltava täydessä vauhdissa, sen pitäisi saada aikaan lista hyväksytyistä palveluntuottajista sekä sopia palvelupaketeista ja hinnoista. Tietojärjestelmien pitäisi olla sellaisessa kunnossa, että potilastiedot liikkuisivat sujuvasti ja palvelujen käyttäjillä olisi riittävästi vertailutietoa omien päätöstensä pohjaksi.

Kaikki tämä ei ole valmiina vuoden 2019 alussa. Nyt sen sanoivat myös asiaa valmistelevat virka­miehet, jotka julkistivat tiistaina ”alustavat luonnoksensa” suomalaisesta valinnanvapausmallista. Niitä ei ole vielä käsitelty poliittisesti, ­mutta ne pyrkivät noudattamaan ministerien aiempia linjauksia.

Valinnanvapaus toteutuisi asteittain. Vuonna 2019 olisi mahdollista valita niin sanottu sote-omatiimi, joka tarjoaisi ohjausta, neuvontaa ja vastaanottopalveluita. Vuonna 2021 aloittaisivat niin sanotut laajan palveluvalikoiman sote-keskukset. Samalla kehi­tetään asiakasseteleitä sekä henkilökohtaista budjetointia, joilla valinnanvapaus lisääntyisi erityisryhmissä. Täydessä laajuudessa valinnanvapaus olisi vuonna 2023.

Vaikka virkamiesten luonnos vaikuttaa osittain jo varsin yksityiskohtaiselta, selvitettävää on vielä paljon. Hankkeen keskeneräisyys näkyy myös uudistuksen alustavista vaikutusarvioista. Esimerkiksi uudistuksen hinnasta on ­paha sanoa mitään ennen tarkempia rahoituslinjauksia. Sama epävarmuus koskee myös palvelujen laatua käytännössä.

Valinnanvapaus on hyvä hanke, kunhan se maltetaan valmistella huolellisesti ja ­toteuttaa asteittain. Onnistuessaan uudistus tuo sosiaali- ja terveyspalveluihin luovia ratkaisuja, joustavuutta sekä laadun ja tehokkuuden vaikeaa yhdistelmää. Siksi uudistusta ei pidä pilata poliittisella hätiköinnillä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Sukellusveneestä kadonnutta ruotsalais­toimittajaa etsivä Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta

  3. 3

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee Yhdysvaltojen halki kello 20.15–21.49 Suomen aikaa – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  9. 9

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  10. 10

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee Yhdysvaltojen halki kello 20.15–21.49 Suomen aikaa – HSTV:n suora lähetys käynnissä
  3. Sukellusveneestä kadonnutta ruotsalais­toimittajaa etsivä Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta
  4. Näin vakuutat pomosi palkkaneuvotteluissa, neuvoo johtamisen professori – Huippuneuvottelijan vinkkejä voi soveltaa niin töissä kuin parisuhteessa
  5. Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin
  6. Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa
  7. Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”
  8. Uusi vaihtoehto ehdottaa autojen romutuspalkkion palauttamista ja tahtoo jatkaa solidaarisuusveron tiukkaa linjaa
  9. Narinkkatori hiljeni Turun uhrien muistoksi – Pari sataa ihmistä kokoontui osoittamaan mieltä rauhan puolesta
  10. Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön
  11. Perparim Hetemaj aloitti kahdeksannen Serie A -kautensa ja iloitsi Sauli Väisäsen debyytistä: ”mitä enemmän tulee onnistujia, sitä enemmän katsotaan Suomeen päin”
  12. Näytä lisää