Valikko
Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Perhevapaista pitää tehdä nykyistä joustavampia

Järjestelmää uudistamalla voidaan parantaa perheiden hyvinvointia ja työllisyyttä.

Perhevapaiden tarkoitus on tukea ihmisten oman lapsilukutoiveen toteutumista, perheiden hyvinvointia sekä työn ja perheen parempaa yhteensovittamista.

Nykyisessä muodossaan perhe­vapaat eivät vastaa muuttuneen työ­elämän tai monimuotoisten perheiden tarpeisiin. Perhevapaat eivät myöskään tue riittävästi isien osallistumista vanhemmuuteen.

Todellinen mahdollisuus muutokseen on vaalikaudella 2019–2024, mutta uudistuksen valmistelu pitää aloittaa jo nyt. Yhteiskunnallisesti tärkeää uudistusta ei pitäisi tehdä säästöhankkeena. Muutos tulisi päinvastoin nähdä tulevaisuuteen vaikuttavana investointina.

Meillä pitää olla valmius yksittäisiin ja kustannuksiltaan vähäisiin toimenpiteisiin jo tällä vaalikaudella. Esimerkki tästä on hallituksen tasa-arvo-ohjelmaan kirjattu selvitys äitiysvapaan aloittamisajankohdan joustavoittamisesta.

Ratkaisuja tehtäessä on tärkeää, että hahmotamme riittävän hyvin pienten lasten perheiden yhteiskunnallisen tuen kokonaisuuden aina tulonsiirroista palvelujärjestelmään ja verotukseen asti. Siten osaamme verrata omaa malliamme kansain­välisiin esimerkkeihin. Työn taustaksi tarvitaan laadukasta ja laajaa tutkimusta, joka ottaa myös huo­mioon suomalaisten perheiden toiveet järjestelmän kehittämisestä.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen perhepolitiikassa palveluiden painopistettä pyritään siirtämään ennaltaehkäisyyn. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma on hallituksen hyvinvointipolitiikan merkittävin kärkihanke. Ohjelman toteuttamisessa pitää onnistua.

Vanhempien asemaa pyritään tällä vaalikaudella parantamaan 2 500 euron kertakorvauksella, joka maksetaan äidin työnantajille vanhemmuudesta koituvien kustannusten tasaamiseen.

Kannatan perhevapaauudistusta, jonka lähtökohtana ovat pidemmät ansiosidonnaiseen päivärahaan perustuvat vanhempainvapaajaksot. Se tukisi hoitovastuun tasaisempaa jakautumista vanhempien kesken.

Ei ole realistista, että uudistus olisi kustannusneutraali. Mallin kolmikantainen rahoitus on valmisteltava perusteellisesti.

On hyvä tunnistaa tähän liittyvä arvovalinta: haluaako suomalainen yhteiskunta – niin työntekijät kuin työnantajatkin – aidosti panostaa varhaislapsuuteen ja samalla myös osa-aikatyön mahdollisuuteen?

Uuden mallin tulee lisätä joustavuutta ja yksinkertaistaa järjestelmää. Ansiosidonnaisesta vapaasta isille kiintiöidyn osuuden pitäisi olla nykyistä pidempi, samoin vanhempien kesken vapaasti jaettavan osuuden.

Halutessaan vanhempien pitäisi voida olla yhtäaikaisesti pidempään kotona ansiosidonnaisella vapaalla kuin nykyisen lainsäädännön mahdollistamat 18 päivää. Tämä tukisi perheen rakentumista, mahdollisten isompien sisarusten hoitotarvetta ja parisuhdetta.

Vanhempainvapaa pitäisi olla mahdollista jakaa useampaan jaksoon kuin nykyisin. Kuten Ruotsissa, vanhempainvapaan käyttöaikaa voitaisiin pidentää lapsen koulu­ikään asti. Yhden vanhemman perheet, eroperheet ja muu perheiden monimuotoisuus pitää huomioida uudistuksessa yhdenvertaisesti.

Kotihoidon tuen leikkaus tai poisto yksittäisenä, irrallisena toimen­piteenä ei paranna suomalaisten perheiden arkea.

Kotihoidon tukea hyödyntää eri pituisina jaksoina 90 prosenttia vanhemmista. Osa kotihoidon tukea saavista vanhemmista käy myös osa-aikaisesti töissä tai hyödyntää etuutta vain muutaman kuukauden.

Kotihoidon tuen poisto johtaisi kunnissa päivähoitopaikkojen suureen lisäkysyntään. Kotihoidon tuki on osa laajempaa järjestelmää, ja sellaisena sitä pitää käsitellä ja muuttaa.

Jo nyt jotkin perhe-etuudet tukevat pikkulasten vanhempien työn vastaanottamista. Jyrki Kataisen (kok) hallituskaudella luotu joustava hoitoraha on erinomainen tuki vaiheittaiseen työhön paluuseen.

Joustavan hoitorahan malli ei kuitenkaan ole ansiosidonnainen. Se on myös jäänyt alikäytetyksi, koska perheet tietävät mallin mahdollisuuksista liian vähän.

Joustava hoitoraha on vaihtoehto äitien kokoaikaiselle kotiin jäämiselle ja tukee osa-aikatyön kasvua. Sen rinnalla tulisi kehittää tuntiperusteisen varhaiskasvatusmaksun laajaa käyttöönottoa siten, että se vastaisi todellista hoidon tarvetta.

Annika Saarikko

Kirjoittaja on kansanedustaja (kesk). Hän aloittaa vaalikauden puolivälissä perhe- ja peruspalveluministerinä.

Tilaa pääkirjoitukset sähköpostiisi

Helsingin Sanomien pääkirjoitukset ja lehden pääkirjoitussivulla julkaistavat kolumnit joka aamu tuoreena sähköpostiisi ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  4. 4

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  5. 5

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  6. 6

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  7. 7

   Vuoden odotetuimpiin sarjoihin kuuluva Iron Fist on ensimmäinen epäonnistunut Netflixin Marvel-sarja – näistä syistä

  8. 8

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  9. 9

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää