Pääkirjoitus

Valikko
Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Perhevapaista pitää tehdä nykyistä joustavampia

Järjestelmää uudistamalla voidaan parantaa perheiden hyvinvointia ja työllisyyttä.

Perhevapaiden tarkoitus on tukea ihmisten oman lapsilukutoiveen toteutumista, perheiden hyvinvointia sekä työn ja perheen parempaa yhteensovittamista.

Nykyisessä muodossaan perhe­vapaat eivät vastaa muuttuneen työ­elämän tai monimuotoisten perheiden tarpeisiin. Perhevapaat eivät myöskään tue riittävästi isien osallistumista vanhemmuuteen.

Todellinen mahdollisuus muutokseen on vaalikaudella 2019–2024, mutta uudistuksen valmistelu pitää aloittaa jo nyt. Yhteiskunnallisesti tärkeää uudistusta ei pitäisi tehdä säästöhankkeena. Muutos tulisi päinvastoin nähdä tulevaisuuteen vaikuttavana investointina.

Meillä pitää olla valmius yksittäisiin ja kustannuksiltaan vähäisiin toimenpiteisiin jo tällä vaalikaudella. Esimerkki tästä on hallituksen tasa-arvo-ohjelmaan kirjattu selvitys äitiysvapaan aloittamisajankohdan joustavoittamisesta.

Ratkaisuja tehtäessä on tärkeää, että hahmotamme riittävän hyvin pienten lasten perheiden yhteiskunnallisen tuen kokonaisuuden aina tulonsiirroista palvelujärjestelmään ja verotukseen asti. Siten osaamme verrata omaa malliamme kansain­välisiin esimerkkeihin. Työn taustaksi tarvitaan laadukasta ja laajaa tutkimusta, joka ottaa myös huo­mioon suomalaisten perheiden toiveet järjestelmän kehittämisestä.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen perhepolitiikassa palveluiden painopistettä pyritään siirtämään ennaltaehkäisyyn. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma on hallituksen hyvinvointipolitiikan merkittävin kärkihanke. Ohjelman toteuttamisessa pitää onnistua.

Vanhempien asemaa pyritään tällä vaalikaudella parantamaan 2 500 euron kertakorvauksella, joka maksetaan äidin työnantajille vanhemmuudesta koituvien kustannusten tasaamiseen.

Kannatan perhevapaauudistusta, jonka lähtökohtana ovat pidemmät ansiosidonnaiseen päivärahaan perustuvat vanhempainvapaajaksot. Se tukisi hoitovastuun tasaisempaa jakautumista vanhempien kesken.

Ei ole realistista, että uudistus olisi kustannusneutraali. Mallin kolmikantainen rahoitus on valmisteltava perusteellisesti.

On hyvä tunnistaa tähän liittyvä arvovalinta: haluaako suomalainen yhteiskunta – niin työntekijät kuin työnantajatkin – aidosti panostaa varhaislapsuuteen ja samalla myös osa-aikatyön mahdollisuuteen?

Uuden mallin tulee lisätä joustavuutta ja yksinkertaistaa järjestelmää. Ansiosidonnaisesta vapaasta isille kiintiöidyn osuuden pitäisi olla nykyistä pidempi, samoin vanhempien kesken vapaasti jaettavan osuuden.

Halutessaan vanhempien pitäisi voida olla yhtäaikaisesti pidempään kotona ansiosidonnaisella vapaalla kuin nykyisen lainsäädännön mahdollistamat 18 päivää. Tämä tukisi perheen rakentumista, mahdollisten isompien sisarusten hoitotarvetta ja parisuhdetta.

Vanhempainvapaa pitäisi olla mahdollista jakaa useampaan jaksoon kuin nykyisin. Kuten Ruotsissa, vanhempainvapaan käyttöaikaa voitaisiin pidentää lapsen koulu­ikään asti. Yhden vanhemman perheet, eroperheet ja muu perheiden monimuotoisuus pitää huomioida uudistuksessa yhdenvertaisesti.

Kotihoidon tuen leikkaus tai poisto yksittäisenä, irrallisena toimen­piteenä ei paranna suomalaisten perheiden arkea.

Kotihoidon tukea hyödyntää eri pituisina jaksoina 90 prosenttia vanhemmista. Osa kotihoidon tukea saavista vanhemmista käy myös osa-aikaisesti töissä tai hyödyntää etuutta vain muutaman kuukauden.

Kotihoidon tuen poisto johtaisi kunnissa päivähoitopaikkojen suureen lisäkysyntään. Kotihoidon tuki on osa laajempaa järjestelmää, ja sellaisena sitä pitää käsitellä ja muuttaa.

Jo nyt jotkin perhe-etuudet tukevat pikkulasten vanhempien työn vastaanottamista. Jyrki Kataisen (kok) hallituskaudella luotu joustava hoitoraha on erinomainen tuki vaiheittaiseen työhön paluuseen.

Joustavan hoitorahan malli ei kuitenkaan ole ansiosidonnainen. Se on myös jäänyt alikäytetyksi, koska perheet tietävät mallin mahdollisuuksista liian vähän.

Joustava hoitoraha on vaihtoehto äitien kokoaikaiselle kotiin jäämiselle ja tukee osa-aikatyön kasvua. Sen rinnalla tulisi kehittää tuntiperusteisen varhaiskasvatusmaksun laajaa käyttöönottoa siten, että se vastaisi todellista hoidon tarvetta.

Annika Saarikko

Kirjoittaja on kansanedustaja (kesk). Hän aloittaa vaalikauden puolivälissä perhe- ja peruspalveluministerinä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Vieraskynä
 • Kotihoidontuki
 • Perhe
 • perhe ja yhteiskunta
 • Sosiaaliturva
 • Työ
 • Työelämä
 • äitiysvapaa
 • äitiys
 • Isyysvapaa
 • isyys
 • Vanhempainvapaat
 • Sipilän hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Saara Aalto esiintyy Senaatintorilla – katso HSTV:n suora lähetys kello 18.45

  3. 3

   Valeuutiset Hillary Clintonin lapsi­seksi­ringistä saivat kiväärimiehen tunkeutumaan pitseriaan Washingtonissa

  4. 4

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  5. 5

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  6. 6

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  7. 7

   Karkotettu suomalainen liikemies Seppo Remes palasi Venäjälle – ”Kyllähän me tiedämme, kuka tällaiset asiat täällä ratkaisee”

  8. 8

   Nousukiidossa oleva Saara Aalto saapui Helsinki-Vantaalle – vartin pyrähdys näytti, miten jättimäistä tv-tuotantoa tehdään

  9. 9

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  10. 10

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  3. 3

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  4. 4

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  5. 5

   Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

  6. 6

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  7. 7

   Imatran murhista epäilty on tuomittu aiemmin tapon yrityksestä

  8. 8

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  9. 9

   Saara Aalto eteni Britannian X Factorin finaaliin – kertoo esiintyvänsä Helsingissä maanantaina

  10. 10

   Opettajille voisi helposti opettaa auktoriteettia – miksi sitä ei tehdä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää