Valikko
Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Perhevapaista pitää tehdä nykyistä joustavampia

Järjestelmää uudistamalla voidaan parantaa perheiden hyvinvointia ja työllisyyttä.

Perhevapaiden tarkoitus on tukea ihmisten oman lapsilukutoiveen toteutumista, perheiden hyvinvointia sekä työn ja perheen parempaa yhteensovittamista.

Nykyisessä muodossaan perhe­vapaat eivät vastaa muuttuneen työ­elämän tai monimuotoisten perheiden tarpeisiin. Perhevapaat eivät myöskään tue riittävästi isien osallistumista vanhemmuuteen.

Todellinen mahdollisuus muutokseen on vaalikaudella 2019–2024, mutta uudistuksen valmistelu pitää aloittaa jo nyt. Yhteiskunnallisesti tärkeää uudistusta ei pitäisi tehdä säästöhankkeena. Muutos tulisi päinvastoin nähdä tulevaisuuteen vaikuttavana investointina.

Meillä pitää olla valmius yksittäisiin ja kustannuksiltaan vähäisiin toimenpiteisiin jo tällä vaalikaudella. Esimerkki tästä on hallituksen tasa-arvo-ohjelmaan kirjattu selvitys äitiysvapaan aloittamisajankohdan joustavoittamisesta.

Ratkaisuja tehtäessä on tärkeää, että hahmotamme riittävän hyvin pienten lasten perheiden yhteiskunnallisen tuen kokonaisuuden aina tulonsiirroista palvelujärjestelmään ja verotukseen asti. Siten osaamme verrata omaa malliamme kansain­välisiin esimerkkeihin. Työn taustaksi tarvitaan laadukasta ja laajaa tutkimusta, joka ottaa myös huo­mioon suomalaisten perheiden toiveet järjestelmän kehittämisestä.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen perhepolitiikassa palveluiden painopistettä pyritään siirtämään ennaltaehkäisyyn. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma on hallituksen hyvinvointipolitiikan merkittävin kärkihanke. Ohjelman toteuttamisessa pitää onnistua.

Vanhempien asemaa pyritään tällä vaalikaudella parantamaan 2 500 euron kertakorvauksella, joka maksetaan äidin työnantajille vanhemmuudesta koituvien kustannusten tasaamiseen.

Kannatan perhevapaauudistusta, jonka lähtökohtana ovat pidemmät ansiosidonnaiseen päivärahaan perustuvat vanhempainvapaajaksot. Se tukisi hoitovastuun tasaisempaa jakautumista vanhempien kesken.

Ei ole realistista, että uudistus olisi kustannusneutraali. Mallin kolmikantainen rahoitus on valmisteltava perusteellisesti.

On hyvä tunnistaa tähän liittyvä arvovalinta: haluaako suomalainen yhteiskunta – niin työntekijät kuin työnantajatkin – aidosti panostaa varhaislapsuuteen ja samalla myös osa-aikatyön mahdollisuuteen?

Uuden mallin tulee lisätä joustavuutta ja yksinkertaistaa järjestelmää. Ansiosidonnaisesta vapaasta isille kiintiöidyn osuuden pitäisi olla nykyistä pidempi, samoin vanhempien kesken vapaasti jaettavan osuuden.

Halutessaan vanhempien pitäisi voida olla yhtäaikaisesti pidempään kotona ansiosidonnaisella vapaalla kuin nykyisen lainsäädännön mahdollistamat 18 päivää. Tämä tukisi perheen rakentumista, mahdollisten isompien sisarusten hoitotarvetta ja parisuhdetta.

Vanhempainvapaa pitäisi olla mahdollista jakaa useampaan jaksoon kuin nykyisin. Kuten Ruotsissa, vanhempainvapaan käyttöaikaa voitaisiin pidentää lapsen koulu­ikään asti. Yhden vanhemman perheet, eroperheet ja muu perheiden monimuotoisuus pitää huomioida uudistuksessa yhdenvertaisesti.

Kotihoidon tuen leikkaus tai poisto yksittäisenä, irrallisena toimen­piteenä ei paranna suomalaisten perheiden arkea.

Kotihoidon tukea hyödyntää eri pituisina jaksoina 90 prosenttia vanhemmista. Osa kotihoidon tukea saavista vanhemmista käy myös osa-aikaisesti töissä tai hyödyntää etuutta vain muutaman kuukauden.

Kotihoidon tuen poisto johtaisi kunnissa päivähoitopaikkojen suureen lisäkysyntään. Kotihoidon tuki on osa laajempaa järjestelmää, ja sellaisena sitä pitää käsitellä ja muuttaa.

Jo nyt jotkin perhe-etuudet tukevat pikkulasten vanhempien työn vastaanottamista. Jyrki Kataisen (kok) hallituskaudella luotu joustava hoitoraha on erinomainen tuki vaiheittaiseen työhön paluuseen.

Joustavan hoitorahan malli ei kuitenkaan ole ansiosidonnainen. Se on myös jäänyt alikäytetyksi, koska perheet tietävät mallin mahdollisuuksista liian vähän.

Joustava hoitoraha on vaihtoehto äitien kokoaikaiselle kotiin jäämiselle ja tukee osa-aikatyön kasvua. Sen rinnalla tulisi kehittää tuntiperusteisen varhaiskasvatusmaksun laajaa käyttöönottoa siten, että se vastaisi todellista hoidon tarvetta.

Annika Saarikko

Kirjoittaja on kansanedustaja (kesk). Hän aloittaa vaalikauden puolivälissä perhe- ja peruspalveluministerinä.

Tilaa pääkirjoitukset sähköpostiisi

Helsingin Sanomien pääkirjoitukset ja lehden pääkirjoitussivulla julkaistavat kolumnit joka aamu tuoreena sähköpostiisi ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  4. 4

   Kristityiksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita ei pidä palauttaa

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Edessä hulppea nousu vai joko se päättyi? Nämä kuusi tekijää keikuttavat Suomenkin taloutta

  7. 7

   Sydänsairaudesta, aivokasvaimesta, keuhkosyövästä ja murtuneesta lonkasta kärsivälle yli 90-vuotiaalle toitotetaan, että ”kotona on paras”

  8. 8

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  9. 9

   Onko Emmanuel Macron Ranskan tuleva presidentti? 39-vuotias vaalien outolintu on naimisissa lukioaikaisen ranskanopettajansa kanssa ja kertoo hyviä asioita Euroopasta

  10. 10

   Sunnuntaina lyötiin murskaksi Ranskan vanha valta – murtuuko tässä myös brexitin ja Trumpin käynnistämä hyökyaalto?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  3. 3

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  4. 4

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  5. 5

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  6. 6

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  7. 7

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  8. 8

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  9. 9

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  10. 10

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  8. 8

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää