Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Perhevapaista pitää tehdä nykyistä joustavampia

Järjestelmää uudistamalla voidaan parantaa perheiden hyvinvointia ja työllisyyttä.

Perhevapaiden tarkoitus on tukea ihmisten oman lapsilukutoiveen toteutumista, perheiden hyvinvointia sekä työn ja perheen parempaa yhteensovittamista.

Nykyisessä muodossaan perhe­vapaat eivät vastaa muuttuneen työ­elämän tai monimuotoisten perheiden tarpeisiin. Perhevapaat eivät myöskään tue riittävästi isien osallistumista vanhemmuuteen.

Todellinen mahdollisuus muutokseen on vaalikaudella 2019–2024, mutta uudistuksen valmistelu pitää aloittaa jo nyt. Yhteiskunnallisesti tärkeää uudistusta ei pitäisi tehdä säästöhankkeena. Muutos tulisi päinvastoin nähdä tulevaisuuteen vaikuttavana investointina.

Meillä pitää olla valmius yksittäisiin ja kustannuksiltaan vähäisiin toimenpiteisiin jo tällä vaalikaudella. Esimerkki tästä on hallituksen tasa-arvo-ohjelmaan kirjattu selvitys äitiysvapaan aloittamisajankohdan joustavoittamisesta.

Ratkaisuja tehtäessä on tärkeää, että hahmotamme riittävän hyvin pienten lasten perheiden yhteiskunnallisen tuen kokonaisuuden aina tulonsiirroista palvelujärjestelmään ja verotukseen asti. Siten osaamme verrata omaa malliamme kansain­välisiin esimerkkeihin. Työn taustaksi tarvitaan laadukasta ja laajaa tutkimusta, joka ottaa myös huo­mioon suomalaisten perheiden toiveet järjestelmän kehittämisestä.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen perhepolitiikassa palveluiden painopistettä pyritään siirtämään ennaltaehkäisyyn. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma on hallituksen hyvinvointipolitiikan merkittävin kärkihanke. Ohjelman toteuttamisessa pitää onnistua.

Vanhempien asemaa pyritään tällä vaalikaudella parantamaan 2 500 euron kertakorvauksella, joka maksetaan äidin työnantajille vanhemmuudesta koituvien kustannusten tasaamiseen.

Kannatan perhevapaauudistusta, jonka lähtökohtana ovat pidemmät ansiosidonnaiseen päivärahaan perustuvat vanhempainvapaajaksot. Se tukisi hoitovastuun tasaisempaa jakautumista vanhempien kesken.

Ei ole realistista, että uudistus olisi kustannusneutraali. Mallin kolmikantainen rahoitus on valmisteltava perusteellisesti.

On hyvä tunnistaa tähän liittyvä arvovalinta: haluaako suomalainen yhteiskunta – niin työntekijät kuin työnantajatkin – aidosti panostaa varhaislapsuuteen ja samalla myös osa-aikatyön mahdollisuuteen?

Uuden mallin tulee lisätä joustavuutta ja yksinkertaistaa järjestelmää. Ansiosidonnaisesta vapaasta isille kiintiöidyn osuuden pitäisi olla nykyistä pidempi, samoin vanhempien kesken vapaasti jaettavan osuuden.

Halutessaan vanhempien pitäisi voida olla yhtäaikaisesti pidempään kotona ansiosidonnaisella vapaalla kuin nykyisen lainsäädännön mahdollistamat 18 päivää. Tämä tukisi perheen rakentumista, mahdollisten isompien sisarusten hoitotarvetta ja parisuhdetta.

Vanhempainvapaa pitäisi olla mahdollista jakaa useampaan jaksoon kuin nykyisin. Kuten Ruotsissa, vanhempainvapaan käyttöaikaa voitaisiin pidentää lapsen koulu­ikään asti. Yhden vanhemman perheet, eroperheet ja muu perheiden monimuotoisuus pitää huomioida uudistuksessa yhdenvertaisesti.

Kotihoidon tuen leikkaus tai poisto yksittäisenä, irrallisena toimen­piteenä ei paranna suomalaisten perheiden arkea.

Kotihoidon tukea hyödyntää eri pituisina jaksoina 90 prosenttia vanhemmista. Osa kotihoidon tukea saavista vanhemmista käy myös osa-aikaisesti töissä tai hyödyntää etuutta vain muutaman kuukauden.

Kotihoidon tuen poisto johtaisi kunnissa päivähoitopaikkojen suureen lisäkysyntään. Kotihoidon tuki on osa laajempaa järjestelmää, ja sellaisena sitä pitää käsitellä ja muuttaa.

Jo nyt jotkin perhe-etuudet tukevat pikkulasten vanhempien työn vastaanottamista. Jyrki Kataisen (kok) hallituskaudella luotu joustava hoitoraha on erinomainen tuki vaiheittaiseen työhön paluuseen.

Joustavan hoitorahan malli ei kuitenkaan ole ansiosidonnainen. Se on myös jäänyt alikäytetyksi, koska perheet tietävät mallin mahdollisuuksista liian vähän.

Joustava hoitoraha on vaihtoehto äitien kokoaikaiselle kotiin jäämiselle ja tukee osa-aikatyön kasvua. Sen rinnalla tulisi kehittää tuntiperusteisen varhaiskasvatusmaksun laajaa käyttöönottoa siten, että se vastaisi todellista hoidon tarvetta.

Annika Saarikko

Kirjoittaja on kansanedustaja (kesk). Hän aloittaa vaalikauden puolivälissä perhe- ja peruspalveluministerinä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  2. 2

   Helsinkiin muuttavien opiskelijoiden asuntohakemukset myöhästyivät Postin virheen vuoksi – ”Minä vain oletin, että kirje olisi perillä kolmessa päivässä”

  3. 3

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  4. 4

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  5. 5

   Veitsihyökkäys supermarketissa Hampurissa – yksi kuollut ja useita haavoittunut

  6. 6

   Tämä oli nyt tässä, tai sitten ei – Trump vihjasi, että Obamacare voisi vielä kaatua likaisen tempun avulla

  7. 7

   Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

  8. 8

   Melkein toivon, ettei Ultra Bra tee enää lisää konsertteja – mutta sellaisista nyt vihjaillaan

  9. 9

   Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

  10. 10

   Arnold Schwarzenegger oli maailman isoin toimintatähti, joka nousi kuvernööriksi kuin Donald Trump presidentiksi – olemalla menestynyt mies, joka ahdistelee ja kourii naisia häpeilemättä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  4. 4

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  5. 5

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  6. 6

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  7. 7

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  8. 8

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  9. 9

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  10. 10

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää