Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Populistit eivät saa loukata ihmisoikeuksia ja oikeusturvaa edes kansan tahtoon vedoten

Demokratia perustuu ihmisoikeuksiin. Kaikille tämä ei ole itsestäänselvyys, kirjoittaa Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestön johtaja Kenneth Roth.

Demokratia perustuu ihmis­oikeuksiin. Kaikille tämä ei ole itsestäänselvyys.

Euroopan politiikkaan on ilmestynyt kasvava joukko ihmisiä, joiden mielestä demokratian toteutumiseen riittää vaalivoitto. Sen jälkeen voi tehdä äänestäjien tahdon nimissä mitä tahansa. Nämä polii­tikot muovaavat demokratiasta enemmistön diktatuuria.

Hallitusten on toki heijasteltava kansan enemmistön mielipiteitä. Ne kuullaan määräajoin järjestettävissä vapaissa ja rehellisissä vaaleissa.

Päättäjiä velvoittavat kuitenkin ­ihmisoikeuksien ja oikeusturvan ­periaatteet. Hallitusten on torjuttava tietyt linjaukset, vaikka äänestäjien enemmistö niitä vaatisi. Näihin kuuluvat kuolemanrangaistuksen käyttöönotto, poliittiset vankeustuomiot, ilmaisun- ja kokoontumisvapauden rajoittaminen sekä syr­jintä sukupuolen, rodun, etnisen taustan, uskonnon tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Sekä Eurooppa että Yhdysvallat elävät demokratian kannalta haastavia aikoja. Hallitusten halu kunnioittaa ihmisoikeuksia riippuu viime kädessä kansasta. Perus- ja ihmisoikeuksien kyseenalaistajia on nyt enemmän kuin vuosikymmeniin.

Suvaitsemattomuuden syyt on helppo jäljittää. Yhä useampi kokee putoavansa kelkasta talouden myllerryksessä. Uutiset Pariisin, Nizzan ja Brysselin terrori-iskuista horjuttavat turvallisuudentunnetta. Oma kulttuuri tuntuu uhatulta, kun siirtolaisia vyöryy rajojen yli. Moni pelkää kansallisen tai eurooppalaisen identiteettinsä puolesta.

Vaikeina aikoina ihmiselle on tyypillistä vetäytyä, etsiä turvaa kaltaistensa joukosta ja sulkea ovet muilta. Vaistomainen reaktio luo pohjan vihalle ja suvaitsemattomuudelle, jotka nyt valtaavat alaa.

Valitettavasti monet poliitikot ajavat kansalaisten pelkoihin tukeutuen omaa etuaan. Luulisi, että maltilliset poliitikot tuomitsisivat populismin ja muistuttaisivat, kuinka keskeisiä ihmisoikeudet ja liberaalit arvot ovat demokratialle.

Toisin on käynyt. Osa poliitikoista lymyilee toivoen, että viha laantuu itsestään – ikään kuin vaikeneminen toisi väittelyssä voiton. Osa yrittää kampittaa populistit matkimalla heitä: hyväksymällä hiljaa muukalaisvihan tai omaksumalla isku­sanoja. Naiivi taka-ajatus on, että äärilaidalta tultaisiin toiseen leiriin.

Poikkeuksiakin on. Saksan liittokansleri Angela Merkel, Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ovat puhuneet pakolaisista myönteisesti.

Aivan liian harva poliitikko kuitenkin tuomitsee populismin. Vielä harvempi nostaa demokratian puolustamisen pääteemakseen, vaikka juuri sille olisi huutava tarve.

Demokratian periaatteilla voidaan selittää, miksi toisten ihmisten demonisointi ja suvaitsemattomuus ovat väärin. Populisteille on osoitettava, että heidän ”patenttiratkaisunsa” vie syvemmälle suohon.

Esimerkiksi islamiin kohdistuva viha kostautuu, jos tavoitteena on integroida siirtolaiset yhteiskuntaan, kitkeä radikalismilta juuret ja kannustaa maahanmuuttajayhteisöjä samalle puolelle poliisin kanssa. Islamin kammo tarjoaa Isisille ihanteellisen maaperän rekrytointiin ja iskujen suunnitteluun.

Yhtä tärkeää on kritisoida suunnitelmia, jotka uhkaavat kansalais­oikeuksia terrorismin torjunnan ­nimissä. Pitääkö vaikkapa Ranskan jatkaa loputtomasti poikkeustilaa, jos heikentynyt turvallisuustilanne ajaa poliisin väärinkäytöksiin tavallisia ihmisiä vastaan?

Ylistämme joukkovalvontaa, vaikka nimettyjen epäiltyjen seuranta kärsii resurssipulasta. Kansalais­oikeuksien kaventaminen näyttää olevan helpompaa kuin viranomaistoimien koordinointi tai tiedustelutiedon jakaminen.

Populismin soisi herättävän päättäjät todellisiin ongelmiin. Monessa maassa siirtolaisten integrointi on epäonnistunut, raha ohjaa kohtuuttomasti politiikkaa ja verojärjestelmät kohtelevat kansalaisia epä­reilusti. Kansainvälisessä kaupassa työntekijöiden oikeudet ja ympäristö jäävät yritysedun jalkoihin. EU toimii monin paikoin kehnosti ja kärsii hajaannuksesta.

Jos populismi halutaan kuriin, demokraattisten arvojen puolustaminen ei yksin riitä. On korjattava populistien esiin nostamia ongelmia.

Demokratiaan kohdistuva uhka ei poistu itsestään. Päättäjien on puolustettava ääneen oikeuksia ja arvoja, joille yhteiskuntiemme vahvuus rakentuu.

Kenneth Roth

Kirjoittaja on Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestön johtaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  5. 5

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  6. 6

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  7. 7

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  10. 10

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää