Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Venäjä-pakotteita on vaikea purkaa

Hankkeet EU:n ja Venäjän suhteiden elvyttämiseksi kariutuivat Syyrian pommituksiin ja vaatimuksiin uusista Venäjän-vastaisista pakotteista.

Erinäisissä EU-pääkaupungeissa on jo jonkin aikaa viritelty Venäjään Ukrainan kriisin takia kohdistettujen pakotteiden purkamista. Suomessa lobataan pakotteita vastaan Venäjän-kaupan nimissä.

Venäjän oma toiminta kuitenkin vaikuttaa nyt juuri päinvastaiseen suuntaan.

Alkavalla viikolla pidettävän EU:n huippukokouksen lähestyessä vaatimukset Venäjä-pakotteiden alasajosta ovat hiipuneet. Samalla on virinnyt keskustelu Syyriassa siviileihin kohdistuvien pommitusten vuoksi määrättävistä uusista pakotteista.

Mahdollisia pakotteita Syyriaa ja myös Venäjää vastaan on väläytetty erityisesti Saksassa ja EU-eroaan valmistelevassa Britanniassa. Ranska on ollut keskusteluissa mukana, mutta ulkoministeri Jean-Marc Ayrault torjui keskiviikkona ”uuden pakotekierteen”. Suomi ei ole vielä ollut keskusteluissa mukana.

Länsimaihin kohdistuu yhä kovempi paine sopia yhteisistä käytännön keinoista, joilla Venäjää taivutettaisiin muuttamaan omaa ja Venäjän sotilaallisesta tuesta täysin riippuvaisen Syyrian hallituksen toimintaa. Useiden arvioiden mukaan maat syyllistyvät Aleppon pommituksissa sotarikokseen. Pommitusten seuraaminen passiivisena on sekä ahdistavaa että länsimaille nöyryyttävää.

Suomi on tuominnut pommitukset mainitsematta Venäjää nimeltä samassa virkkeessä. Se tuskin enää riittää EU:n torstaina alkavassa huippukokouksessa. Länsi­mailla ei kuitenkaan viikonvaihteen alla ollut yhteistä käsitystä siitä, mitä Syyriassa ­pitäisi tarkkaan ottaen tehdä.

Yhteistä toimintalinjaa haetaan ensin tänään lauantaina ulkoministereiden tapaa­misessa, jossa sekä Yhdysvallat että Venäjä ovat mukana. Sunnuntaina vaihtoehtoja arvioidaan Lontoossa, ja maanantaina EU-ulkoministerit ovat vielä koolla Brysselissä.

Radikaalein esillä ollut mahdollisuus on lentokieltoalue Syyriassa. Se tarkoittaisi sodan merkittävää kiihdyttämistä, eikä siihen ole halukkuutta.

Toinen vaihtoehto on laajentaa Syyriaan ja presidentti Bashar al-Assadin sisäpiiriin kohdistuvia pakotteita ja ulottaa niitä myös pommituksista vastuussa oleviin venäläisiin.

Viikonlopun alla vaikutti siltä, että EU:n huippukokouksessa kirjataan yhteinen näkemys Venäjän toiminnasta Syyriassa, mutta uusista pakotteista ei vielä ole tarvittavaa 28 jäsenmaan yksimielisyyttä.

Samalla kannattaa varautua siihen, että tällaisissa kriiseissä päätökset voivat lopulta syntyä hyvin nopeasti, jos poliittinen paine kasvaa riittävän suureksi.

Sotatoimet Syyriassa ovat joka tapauksessa varmistamassa, että Ukrainan tilanteen vuoksi Venäjään kohdistuvat pakotteet jatkuvat vähintään puolella vuo­della. Nykyisellään ne päättyvät tammikuun lopussa.

Kun EU-maat sopivat pakotteiden jatkosta edellisen kerran viime kesänä, päätettiin myös, että lokakuun huippukokouksessa käydään laaja keskustelu Venäjästä.

Päätöksen taustalla olivat pakotteisiin varautuneesti suhtautuvat maat. Ne näkivät keskustelun keinona elvyttää suhteita Venäjään niin, että seuraavassa vaiheessa voitaisiin jo edetä pakotteiden purkamiseen. Sille ei nyt ole mitään edellytyksiä.

Ukrainan tilanteeseen liittyviä pakotteita ei voi juridisesti perustella tapahtumilla Syyriassa, mutta Ukrainassa perusteet pakotteiden jatkamiselle ovat ennallaan. ­Minskissä sovittua rauhansuunnitelmaa ei ole pantu täytäntöön, ja Venäjä jatkaa sotilaal­lista tukeaan Ukrainan separatisteille. Pakotteiden jatkamisesta voidaan päättää ilman sen suurempaa keskustelua ennen vuodenvaihdetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Venäjän pakotteet
 • EU
 • Syyria
 • Ukraina

Tilaa pääkirjoitukset sähköpostiisi

Helsingin Sanomien pääkirjoitukset ja lehden pääkirjoitussivulla julkaistavat kolumnit joka aamu tuoreena sähköpostiisi ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  2. 2

   Oksennus tyhjensi uimahallin Espoossa – Asiantuntija rauhoittaa: Uimahallit ovat liian lämpimiä norovirukselle

  3. 3

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  4. 4

   Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

  5. 5

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  6. 6

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  7. 7

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  8. 8

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  9. 9

   Puolueesta erotettu Terhi Kiemunki saa jatkaa Tampereen perussuomalaisten johdossa – vastoin yhdistyksen omia sääntöjä

  10. 10

   Tapaaminen Maahan­muutto­viraston kanssa ei riittänyt turvapaikan­hakijoille – Rautatientorin telttaleiriä ei pureta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  5. 5

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  6. 6

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  7. 7

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  8. 8

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää