Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Venäjä-pakotteita on vaikea purkaa

Hankkeet EU:n ja Venäjän suhteiden elvyttämiseksi kariutuivat Syyrian pommituksiin ja vaatimuksiin uusista Venäjän-vastaisista pakotteista.

Erinäisissä EU-pääkaupungeissa on jo jonkin aikaa viritelty Venäjään Ukrainan kriisin takia kohdistettujen pakotteiden purkamista. Suomessa lobataan pakotteita vastaan Venäjän-kaupan nimissä.

Venäjän oma toiminta kuitenkin vaikuttaa nyt juuri päinvastaiseen suuntaan.

Alkavalla viikolla pidettävän EU:n huippukokouksen lähestyessä vaatimukset Venäjä-pakotteiden alasajosta ovat hiipuneet. Samalla on virinnyt keskustelu Syyriassa siviileihin kohdistuvien pommitusten vuoksi määrättävistä uusista pakotteista.

Mahdollisia pakotteita Syyriaa ja myös Venäjää vastaan on väläytetty erityisesti Saksassa ja EU-eroaan valmistelevassa Britanniassa. Ranska on ollut keskusteluissa mukana, mutta ulkoministeri Jean-Marc Ayrault torjui keskiviikkona ”uuden pakotekierteen”. Suomi ei ole vielä ollut keskusteluissa mukana.

Länsimaihin kohdistuu yhä kovempi paine sopia yhteisistä käytännön keinoista, joilla Venäjää taivutettaisiin muuttamaan omaa ja Venäjän sotilaallisesta tuesta täysin riippuvaisen Syyrian hallituksen toimintaa. Useiden arvioiden mukaan maat syyllistyvät Aleppon pommituksissa sotarikokseen. Pommitusten seuraaminen passiivisena on sekä ahdistavaa että länsimaille nöyryyttävää.

Suomi on tuominnut pommitukset mainitsematta Venäjää nimeltä samassa virkkeessä. Se tuskin enää riittää EU:n torstaina alkavassa huippukokouksessa. Länsi­mailla ei kuitenkaan viikonvaihteen alla ollut yhteistä käsitystä siitä, mitä Syyriassa ­pitäisi tarkkaan ottaen tehdä.

Yhteistä toimintalinjaa haetaan ensin tänään lauantaina ulkoministereiden tapaa­misessa, jossa sekä Yhdysvallat että Venäjä ovat mukana. Sunnuntaina vaihtoehtoja arvioidaan Lontoossa, ja maanantaina EU-ulkoministerit ovat vielä koolla Brysselissä.

Radikaalein esillä ollut mahdollisuus on lentokieltoalue Syyriassa. Se tarkoittaisi sodan merkittävää kiihdyttämistä, eikä siihen ole halukkuutta.

Toinen vaihtoehto on laajentaa Syyriaan ja presidentti Bashar al-Assadin sisäpiiriin kohdistuvia pakotteita ja ulottaa niitä myös pommituksista vastuussa oleviin venäläisiin.

Viikonlopun alla vaikutti siltä, että EU:n huippukokouksessa kirjataan yhteinen näkemys Venäjän toiminnasta Syyriassa, mutta uusista pakotteista ei vielä ole tarvittavaa 28 jäsenmaan yksimielisyyttä.

Samalla kannattaa varautua siihen, että tällaisissa kriiseissä päätökset voivat lopulta syntyä hyvin nopeasti, jos poliittinen paine kasvaa riittävän suureksi.

Sotatoimet Syyriassa ovat joka tapauksessa varmistamassa, että Ukrainan tilanteen vuoksi Venäjään kohdistuvat pakotteet jatkuvat vähintään puolella vuo­della. Nykyisellään ne päättyvät tammikuun lopussa.

Kun EU-maat sopivat pakotteiden jatkosta edellisen kerran viime kesänä, päätettiin myös, että lokakuun huippukokouksessa käydään laaja keskustelu Venäjästä.

Päätöksen taustalla olivat pakotteisiin varautuneesti suhtautuvat maat. Ne näkivät keskustelun keinona elvyttää suhteita Venäjään niin, että seuraavassa vaiheessa voitaisiin jo edetä pakotteiden purkamiseen. Sille ei nyt ole mitään edellytyksiä.

Ukrainan tilanteeseen liittyviä pakotteita ei voi juridisesti perustella tapahtumilla Syyriassa, mutta Ukrainassa perusteet pakotteiden jatkamiselle ovat ennallaan. ­Minskissä sovittua rauhansuunnitelmaa ei ole pantu täytäntöön, ja Venäjä jatkaa sotilaal­lista tukeaan Ukrainan separatisteille. Pakotteiden jatkamisesta voidaan päättää ilman sen suurempaa keskustelua ennen vuodenvaihdetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Pääkirjoitus
 • Venäjän pakotteet
 • EU
 • Syyria
 • Ukraina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Valkoisen talon vaikutusvaltaisena neuvonantajana toimiva Trumpin vävy joutui FBI:n Venäjä-tutkinnan kohteeksi

  4. 4

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  5. 5

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  8. 8

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  9. 9

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  10. 10

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää