Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Yleiskaava linjaa Helsingin kasvun suunnan vuosikymmeniksi

Nykyisen yleiskaavan pohjalta ei voi toteuttaa tavoitetta rakentaa 6 000 uutta asuntoa vuodessa.

Helsingin kaupungin maankäytön suunta on poliittisten päättäjien puntarissa tänään maanantaina, kun kaupunginhallitus käsittelee esitystä uudeksi yleiskaavaksi. Pohdittavana ovat ennen kaikkea rakentamisen ja liikenteen sijoittuminen tulevina vuosikymmeninä.

Kaavaesityksen ohjaavana linjauksena on Helsinkiin odotettu nopea kasvu, joka edellyttää mittavaa asuntorakentamista. Asunnoille esitetään raivattavaksi tilaa ­tiivistämällä rakentamista ja muuttamalla lähestymisväylien reunamat asuinalueiksi. Väylät muutettaisiin uudenlaisiksi ­pääkaduiksi, kaupunki­bulevardeiksi. Kolmannes rakentamisesta tulisi uusille ­alueille, kuten Malmin lentokentälle.

Yleiskaava koskee suurinta osaa helsinkiläisistä, mikä näkyy palautteessa. Kaavaesityksestä jätettiin 1 444 muistutusta. Ne koskivat pääosin uutta rakentamista, jonka katsottiin muun muassa vähentävän virkistys- ja viheralueita. Kipukohtia ovat olleet esimerkiksi Tuomarinkylä, Malmin lentokenttä ja Keskuspuisto.

Yleiskaava on koko kaupungin maankäytön suunnitelma. Se linjaa kasvun suunnan ja ohjaa asemakaavoitusta vuoteen 2030 asti. Kaava vaikuttaa siihen, minkälainen Helsinki on vuosikymmenten päästä. Läpihuutojuttu se ei ole.

Yksi jos toinenkin poliitikko haluaisi muuttaa kaavaa. Isoja muutoksia kaupunginhallitus ei kuitenkaan voi enää tehdä. Jos halutaan puuttua esimerkiksi liikennejärjestelyihin, vuodesta 2012 valmisteltu kaava on lähetettävä uuteen ­valmisteluun ja asetettava uudelleen ­nähtäville. Prosessiin menisi noin vuosi.

Entä jos kaavaa ei tulekaan? Ennen pitkää se olisi joka tapauksessa uusittava, sillä lain mukaan kaupungin velvollisuus on varmistaa, että yleiskaava on ajan tasalla. Tämä edellyttää, että rakentamiselle on varattava tilaa.

Nykyinen yleiskaava on vuodelta 2002. Siinä ohjattiin satamilta vapautuvia alueita asuinrakentamiseen, eikä sen pohjalta voi toteuttaa valtuuston tavoitetta rakentaa Helsinkiin 6 000 asuntoa vuosittain.

Olemassa olevan kaavavarannon loppuminen puolestaan voi merkitä asumisen kallistumista entisestään. Jo nyt asuminen Helsingissä on tuskallisen kallista.

Tilaa pääkirjoitukset sähköpostiisi

Helsingin Sanomien pääkirjoitukset ja lehden pääkirjoitussivulla julkaistavat kolumnit joka aamu tuoreena sähköpostiisi ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  2. 2

   Oksennus tyhjensi uimahallin Espoossa – Asiantuntija rauhoittaa: Uimahallit ovat liian lämpimiä norovirukselle

  3. 3

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  4. 4

   Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

  5. 5

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  6. 6

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  7. 7

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  8. 8

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  9. 9

   Puolueesta erotettu Terhi Kiemunki saa jatkaa Tampereen perussuomalaisten johdossa – vastoin yhdistyksen omia sääntöjä

  10. 10

   Tapaaminen Maahan­muutto­viraston kanssa ei riittänyt turvapaikan­hakijoille – Rautatientorin telttaleiriä ei pureta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  5. 5

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  6. 6

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  7. 7

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  8. 8

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää