Valikko
Pääkirjoitus    |   Merkintöjä

Kohta on perheiden vuoro

Olisi hyvä, jos kaikilla puolueilla olisi näkemys siitä, miten ne haluavat yhteiskunnan tukevan vanhempien valintoja.

Mikä on helpoin tapa vesittää jokin yhteiskunnallinen muutos? Se, että hallitus asettaa kautensa loppupuolella laajan työryhmän, joka saa työnsä valmiiksi juuri ennen hallituskauden päätöstä.

Työ vastaanotetaan, kiitos ja näkemiin. Vaalien jälkeen on uusi hallitus ja uudet suunnitelmat.

Näin on käynyt muun muassa yhdelle verouudistukselle – ja näin kävi vuonna 2011 vanhempainvapaiden uudistukselle.

Tuolloin työryhmä päätyi kolmeen malliin, joista se ei valinnut suosikkiaan. Mukana oli sittemmin poliittiseksi mantraksi noussut 6+6+6-malli, jossa isille taataan pitkä oma kiintiö ansiosidonnaista vanhempainvapaata. Vaalien jälkeinen hallitus ei lähtenyt niin isoon remonttiin.

Nyt poliittinen ilmasto on jälleen altis vanhempainvapaiden uudistukselle. Innokkaimpia siihen ovat käännynnäiset.

Toinen niistä on kokoomus, joka aiemmin ajatteli isien kiintiön olevan isien pakottamista. Nyt puolueessa on käännytty uskomaan, että joissakin asioissa kiintiö voi toimia tarpeellisena tuuppauksena kohti tasa-arvoa.

Toinen käännynnäinen on SAK:n kenttä, joka ei sekään alun perin ollut innostunut isien kiintiöstä. Ajatuksena lienee ollut, että kohderyhmä olisivat jotkut muut kuin SAK:n liittojen jäsenet.

Ajat muuttuvat, ja isät niiden mukana. Nyt SAK on kehittänyt oman, huolella ajatellun mallin vanhempainvapaiden uudistamiseksi. Järjestöistä ainakin STTK:lla on samankaltaista vireillä.

Tällainen aktiivisuus on yksi vastaus siihen, mikä on keskusjärjestöjen rooli sen jälkeen, kun keskitettyjä palkka­ratkaisuja ei tehdä. Työntekijät ja työnantajat rahoittavat pääosan vanhempainvapaista, joten niiden kuuluukin tuoda tuoreita ideoita keskusteluun.

Mitä tekee keskusta, jolle keskustelu vanhempainvapaista on vaikeaa koti­hoidon tuen takia? Tuki on liikkeen keskeinen saavutus, mutta nyt puolue on saanut havaita, että tukea pidetään epätasa-arvoisena naisten loukkuna.

Keskusta näyttää olevan valmis muutoksiin, mutta ei kotihoidon tuen täydelliseen romutukseen. Sopiva malli voisi löytyä kotihoidon tuen porrastuksesta. Tuki voisi olla nykyistä parempi esimerkiksi siihen asti, kun lapsi on 1,5-vuotias, ja sen jälkeen tuki heikkenisi asteittain.

Olisi hyvä, jos kaikilla puolueilla olisi näkemys siitä, miten ne haluavat yhteiskunnan tukevan vanhempien valintoja. Vastaukseksi ei riitä enää, että mihinkään ei saa koskea.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Valkoisen talon vaikutusvaltaisena neuvonantajana toimiva Trumpin vävy joutui FBI:n Venäjä-tutkinnan kohteeksi

  4. 4

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  5. 5

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  8. 8

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  9. 9

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  10. 10

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää