Valikko
Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Alkoholipolitiikka irtoaa pohjoismaisesta linjasta

Alkoholilakia uudistettaessa kansanterveys ja hyvinvointi näyttävät jäävän norminpurun, yrittäjyyden edistämisen ja työllisyyden parantamisen jalkoihin.

Alkoholin kulutus vähenee Suomessa. Hallitus on reagoimassa siihen lisäämällä alkoholijuomien saatavuutta ja tuomalla vahvemmat alkoholijuomat päivittäistavarakauppoihin.

Muissa alkoholimonopolin maissa reaktio on ollut erilainen. Esimerkiksi Ruotsissa kulutuksen väheneminen on nähty merkkinä siitä, että harjoitettu alkoholipolitiikka on ollut tehokasta ja tuottaa myönteisiä tuloksia. Suuriin suunnanmuutoksiin ei ole tarvetta: miksi korjata jotain, mikä ei ole rikki?

Pohjoismaiden alkoholipolitiikan kulmakiviä – Tanskaa lukuun ottamatta – ovat perinteisesti olleet alkoholijuomien verotus, saatavuuden sääntely ja mainonnan rajoittaminen.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan nämä toimet vähentävät haittoja tehokkaimmin. Tällaisen alkoholipolitiikan kustannustehokkuutta painottavat myös Maailman terveysjärjestö WHO, Maailman talousfoorumi ja OECD.

Suomi erottuu muista pohjoismaisista monopolimaista siten, että meillä on muita korkeampi alkoholin kulutus ja enemmän alkoholihaittoja.

Suomen alkoholipolitiikka vapautui merkittävästi vuonna 1995, kun Suomi liittyi Euroopan unioniin. Se näkyi alkoholin kulutuksen kasvuna ja sitä kautta haittojen lisääntymi­senä.

Vuodesta 2008 alkoholin kokonaiskulutus ja alkoholihaitat ovat olleet laskussa. Silti alkoholin kulutus Suomessa on pohjoismaisessa vertailussa korkealla tasolla.

Vuonna 2015 yli 15-vuotiaat suomalaiset kuluttivat keskimäärin ­11 litraa puhdasta alkoholia. Suomalaisten alkoholin kulutus on yhdessä tanskalaisten kanssa Pohjoismaiden huippua: Suomessa kulutus on henkeä kohti noin kaksi litraa suurempi kuin Ruotsissa ja jopa kolme litraa suurempi kuin Norjassa.

Suomalaisten korkea kulutustaso ja siitä johtuvat haitat kuormittavat kansanterveyttä ja rasittavat muutenkin tukalassa tilanteessa ­olevaa kansantaloutta. Alkoholista ­aiheu­tuu vuosittain yli miljardin ­euron suorat kustannukset sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä järjestyksenpitoon. Pelkästään alkoholiin liittyvien maksasairauksien vuoksi Suomessa kuolee vuosittain noin tuhat ihmistä. Liikennekuolemiin verrattuna määrä on nelinkertainen.

Ruotsissa alkoholinkäytön riskeihin ja haittoihin suhtaudutaan huomattavasti vakavammin kuin Suomessa. Ruotsalaiset päättäjät ovat omaksuneet tiukan kansanterveysajatteluun perustuvan linjan. Se ­näkyy sekä suhteessa EU:hun että Ruotsin kansallisessa alkoholilainsäädännössä. Päättäjien mieliin on iskostunut, että alentamalla alko­holin kokonaiskulutusta voidaan ­vähentää haittoja.

Sama tieto on myös suomalaisilla päättäjillä, mutta sitä ei haluta ­uskoa. Ei, vaikka lähihistoriassamme on monia esimerkkejä alkoholin ­kulutuksen määrän ja haittojen välisestä yhteydestä.

Esimerkiksi vuonna 2004 tehdyt alkoholiveron alennukset ja matkustajatuontirajoitusten poistuminen johtivat huomattavaan alkoholi­kuolemien kasvuun, muista haitoista puhumattakaan.

Mihin Suomen alkoholipolitiikassa sitten uskotaan? Vahvoilla ovat norminpurku, kuluttajien vapaus, yrittäjyyden edistäminen ja työllisyyden parantaminen. Kansanterveys ja hyvinvointi ovat jääneet toissijaisiksi.

Suomessa on valmisteltu alkoholilain uudistusta jo vuodesta 2011. Kokonaisuudistus on kiteytynyt yhdeksi normitalkoiden kärkihankkeeksi, jonka päätavoitteena on sääntelyn ja byrokratian purkaminen.

Kenelläkään ei liene mitään sitä vastaan, että uudistus karsii vanhentuneita käytäntöjä ja purkaa kankeita normeja esimerkiksi anniskelussa. Lainvalmistelussa tulisi kuitenkin pitää mielessä, ettei alkoholi ole mikä tahansa hyödyke vaan riippuvuutta aiheuttava nautintoaine. Siitä koituu monenlaisia haittoja, niin kuluttajalle itselleen kuin hänen lähipiirilleenkin.

Nämä haitat käyvät veronmaksajille kalliiksi. Siksi alkoholipolitiikkaa pitäisi tehdä kansalaisten terveys ja hyvinvointi etusijalla. Normienpurusta ei saisi muodostua ­itseisarvoa, vaan pikemminkin sen pitäisi olla lainvalmistelun myönteinen sivutuote.

Thomas Karlsson

Kirjoittaja on erikoistutkija Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  8. 8

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  9. 9

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  10. 10

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää