Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

EU:lla on vain hitaita tapoja hallita muuttoliikettä

EU korostaa nyt kumppanuutta Afrikassa muuttoliikkeen lähtömaiden kanssa, mutta se ei voi olla korvike Euroopan yhteiselle turvapaikkapolitiikalle.

Painopistettä EU:n maahanmuuttopolitiikassa käännetään parhaillaan tulijamäärien hallinnasta unionin rajoilla kohti toimia Eurooppaan pyrkivien ihmisten kotimaissa ja kauttakulkureiteillä. Uusi painotus on ­perusteltu, mutta sillä on pyritty myös luomaan vaikutelmaa edistysaskelista maahanmuuton hallinnassa ennen meneillään olevaa EU:n huippukokousta.

Viime vuonna miljoona pakolaista ja maahanmuuttajaa saapui Turkin kautta Kreikkaan. Nyt vauhti on hidastunut muutamaan tuhanteen tulijaan kuukaudessa. Huomio on kääntynyt takaisin ­Välimerelle, jonka yli tänä vuonna on pyrkinyt Italiaan jo noin 150 000 ihmistä. Hukkuneita lasketaan taas tuhansissa.

Viime vuonna sovitut järjestelyt yhteensä 160 000 turvapaikanhakijan sijoittamisesta eri EU-maihin eivät todellisuudessa etene, joten siitä ei ole huippukokouksessa paljon sanottavaa. Sen sijaan kaikki maat tukevat kesällä sovittua hanketta, jossa EU:n kumppanuussuhde viiden Afrikan maan kanssa kytketään niiden maasta­muuton tai kauttakulun hallitsemiseen pyrkivään toimintaan.

Nämä maat ovat Etiopia, Mali, Niger, Nigeria ja Senegal. Lista voi kasvaa.

EU:n toimeenpaneva virkamieskoneisto eli komissio julkisti huippukokouksen aattona keskiviikkona väliraportin, jonka mukaan uuden järjestelmän ensimmäiset tulokset ovat jo nähtävissä. Ne eivät ole kovin konkreettisia. Niger on perustanut ”institutionaalisen kehyksen” vuoro­puhelua varten. Operatiivista yhteistyötä tehostetaan Malin ja Senegalin kanssa.

Todellisia tuloksia ei siis vielä ole, eikä niitä voikaan olla. Jos olisi olemassa nopeita ja helppoja keinoja hallita muuttoliikettä Afrikasta, niin ne olisivat jo käytössä.

EU:n tuki muuttoliikkeen hallitsemiseksi on kuitenkin tärkeää. Välineitä ­pitäisi riittää. EU ja sen jäsenmaat antoivat viime vuonna taas maailmassa ylivoimaisesti eniten kehitysapua, yhteensä yli 60 miljardin euron arvosta. Hyvän hallinnon ja kehityksen edistäminen on toimivaa muuttoliikkeen hallintaa.

Pitkän aikavälin toimet eivät voi olla korvike toimivalle yhteiselle turvapaikkapolitiikalle, eikä niillä voi peittää vastuunjaon epäonnistumista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  6. 6

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  7. 7

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  8. 8

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  9. 9

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  10. 10

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää