Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Sadan prosentin perintövero tasaisi pelimerkit

Ansiotta saatu omaisuus antaa ansiotonta etumatkaa. Siksi perintöä kelpaa verottaa.

Perintö herättää tunteita. Tiedän sen siitä, että olen itsekin perinyt omaisuutta.

Kaksi vuotta sitten äitini kuoli. Jaoimme sisareni kanssa hänen omaisuutensa: kolmion Helsingissä. Tililleni ilmaantui täysin ylimääräinen summa rahaa, jonka eteen en ollut tehnyt mitään. Siihen oli tiivistynyt vuosikausien työ, muttei omani.

Välistä minua liikutti ajatella sitä. Niin se äiti vielä kuolemansa jälkeenkin helpottaa lastensa ja lastenlastensa elämää.

Kenties kuolemaa lähestyvä vanhempi tuntee hänkin huolenpitäjän tunteita ajatellessaan, miten hänen omaisuutensa on hyödyksi hänen jälkeläisilleen.

Perintö on oudon arkaainen perhetalouden jäänne nykyaikana. Virallisesti elämme meritokratiassa, jossa ainoita oikeutettuja vaurastumisen muotoja ovat oma työ, ahkeruus ja neuvokkuus. Perintö tulee ilmaiseksi ilman omia ansioita.

Pelkän perhejäsenyyden nojalla hankittujen omaisuuksien pitäisi olla tätä nykyä kauneusvirhe. Sehän on elämistä vanhempien siivellä. Eikä sellainen ole itsenäisen ihmisen arvon mukaista.

Johdonmukainen meritokraatti oli kanadalaisen eräkirjailijan Ernest Setonin isä, josta toinen kanadalainen kirjailija Margaret Atwood kirjoittaa kirjassaan Velka ja vaurauden kääntöpuoli. Kun Seton täytti 25 vuotta, hänen isänsä toi hänelle maksettavaksi laskun. Laskussa oli eritelty kaikki hänen elättämisestään ja kasvattamisestaan koituneet kulut. Nyt isä halusi rahansa takaisin.

Kuvittelen, että Setonin isä ei ollut tunteeton vanhempi. Hän ehkä arvosti itsellistä elämää niin suuresti, että halusi välittää arvonsa myös pojalleen. Poika sai alkaa puhtaalta pöydältä ilman velkaa – edes vanhemmilleen.

Perivät lapset eivät ehkä mielellään kyseenalaista vanhemmiltaan saamaansa kuolemanjälkeistä lahjaa. He kokevat, että heillä on siihen täysi oikeus. Laillisesti ja emotionaalisesti näin onkin, mutta entä moraalisesti ja älyllisesti?

Perintöä vastaan puhuu ensinäkin itsellisyyden moraali, josta Setonin isäkin näyttää arvostaneen. On komeampaa pärjätä omin voimin kuin vanhempien avustuksella.

Toinen on ansion moraali. Koska jälkeläiset eivät ole panneet tikkua ristiin perimänsä omaisuuden ansaitsemiseksi, heidän ei pitäisi sitä saadakaan.

Perintö ei myöskään sovi yhteiskuntaan, joka välittää mahdollisuuksien tasa-arvosta. Elämän kisan tulee alkaa samalta viivalta ilman vanhempien varallisuuden takaamaa etumatkaa. Näin esimerkiksi ajatteli John Stuart Mill, yksi liberalismin suurista hahmoista. Hänen mukaansa jokaisen uuden sukupolven jäsenen tulisi saada yhtä suuri osa edellisen sukupolven varallisuudesta.

Mill ei jäänyt liberaalien leirissä yksin, muistuttaa julkistalouden professori Matti Tuomala kahden vuoden takaisessa kirjoituksessaan Tampereen yliopiston Alusta!-verkkojulkaisussa. Hänen kirjoituksensa on lähtenyt jälleen leviämään Facebookissa nyt, kun hallitus aikoo pienentää perintöjen verotusta.

Millin kanssa samoilla linjoilla on esimerkiksi kaksi talouden Nobel-palkinnon saajaa. Yhdysvaltalainen James Buchanan kannatti sadan prosentin perintöveroa, ja brittiläinen James Meade piti perintöveroa tarpeellisena keinona estää sukudynastioiden varallisuuskasaumia.

Perinnön puolustajilla ei ole paljon muuta moraalia asettaa vedottavaksi kuin vainajan tahdon. Kaikella kunnioituksella vainajia kohtaan, eikö ole tähdellisempää järjestää elävien asioita kuin kuunnella niitä, jotka ovat jo poistuneet näyttämöltä?

Entä jos vanhemmilta saa haltuunsa yhtiön? Sekin on tietenkin ansiotonta tuloa mutta myös yritystoimintaa, jonka on syytä jatkua. Perintö valikoi jatkajiksi lapset. Mutta kuten professori Heikki Niskakangas kirjoitti kaksi vuotta sitten Helsingin Sanomissa, toisen polven yrittäjät eivät useinkaan ole yhtä hyviä yrittäjiä kuin perustajat. Yhtiön toimintaa voisivat siis ihan hyvin jatkaa muut kuin jälkeläiset.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Merkintöjä
 • Kolumnit
 • Perintö
 • perintövero
 • Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

  2. 2

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  3. 3

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  4. 4

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  5. 5

   Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä tapahtumayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

  6. 6

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  7. 7

   Eduskunnan perustuslakivaliokunta: maakuntien sotepalveluiden yhtiöttämisestä luovuttava – seuraa suoraa lähetystä HSTV:stä

  8. 8

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  9. 9

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  10. 10

   Matkustajakoneet olivat törmätä toisiinsa Helsinki-Vantaalla viime syksynä – uusia turvallis­suussuosituksia julki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  5. 5

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  6. 6

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää