Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Tšekki sai tarpeekseen Venäjän propagandasta: maahan perustetaan keskus, joka kumoaa valheelliset väitteet lähes reaaliaikaisesti

Tšekin viranomaiset ovat erityisen huolissaan ryhmittymistä, jotka levittävät verkossa lännenvastaista ja Venäjä-mielistä viestiä.

Itäisessä Keski-Euroopassa sijaitsevan Tšekin johdolle tuli mitta täyteen. Se ei enää aio katsoa sivusta, miten Venäjän informaatiovaikuttaminen hivuttaa kansan mielipiteitä Kremlin haluamaan suuntaan.

Viime viikolla Tšekin sisäministeriö ilmoitti, että se aikoo käynnistää vastatoimet Venäjän propagandasotaa vastaan. Tšekin viranomaiset ovat erityisen huolissaan ryhmittymistä, jotka levittävät verkossa lännenvastaista ja Venäjä-mielistä viestiä.

Tšekin johdon herätti syyskuussa julkaistu tutkimus. Sen mukaan jo neljännes tšekeistä uskoo vaihtoehtoisten, eli useimmiten valheellisten, medioiden sisältöihin. European values -tutkimuslaitoksen tutkimus osoittaa muutenkin, että Venäjän viestillä on vahva kaiku.

Kyselyn tšekkiläisvastaajista 38 prosenttia uskoo, että Ukrainan sota on Yhdysvaltain syytä. Puolet ajattelee syyrialaispakolaisten tulevan Eurooppaan Yhdysvaltain toimien vuoksi. Noin kolmannes puolestaan uskoo, että Syyrian Aleppoa pommittava Venäjä auttaa ratkaisemaan Euroopan siirtolaiskriisin.

Venäjän tarjoama maailmaselitys, jossa Yhdysvallat on pääsyyllinen Ukrainan ja Syyrian sotiin, on uponnut moneen. Venäjä puolestaan esittäytyy ratkaisijana, vaikka Syyriassa se saattaa pikemminkin olla sotarikollinen.

Venäjä-mielisten lausuntojen kaikupohjaa vahvistaa Tšekin presidentti Miloš Zeman. Hän tukee Venäjän kantaa Ukrainan sodassa ja on vastustanut äänekkäästi Venäjän-vastaisia pakotteita.

Venäjälle Tšekki on tärkeä vaikuttamismaa itäisessä Keski-Euroopassa. Entisessä itäblokin maassa, joka oli vuosikymmeniä Neuvostoliiton ohjauksessa, on tutkijoiden mukaan selvästi naapurimaita laajempi väärää tietoa levittävien sivustojen ja ryhmittymien verkosto.

Tšekki on erityisen huolestunut juuri näistä sivuista, koska ne ruokkivat kaikukammioksi kutsuttua ilmiötä. Vaikka alkuperäinen lähde olisi epäilyttävä, useiden some-jakojen ja lainausten jälkeen alkuperä hämärtyy. Yhtäkkiä viesti saattaa tuntua uskottavalta.

Vastalääkkeeksi Tšekkiin perustetaan nyt uusi keskus, jonka työntekijät vastaavat valheellisiin väittämiin Facebookissa, Twitterissä ja muualla sosiaalisessa mediassa lähes reaaliaikaisesti.

”Haluamme sisään jokaiseen älypuhelimeen”, sisäministeri Milan Chovanec sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

He haluavat faktatiedot kaikukammion kuuluvimmaksi ääneksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Tšekki
 • Venäjä
 • propaganda
 • Merkintöjä
 • Kolumni
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  4. 4

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  5. 5

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  6. 6

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  7. 7

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  8. 8

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  9. 9

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  10. 10

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  6. 6

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää