Valikko
Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Koulutus ei reagoi työn muutokseen

Tietotyö vähenee koneiden kehittyessä, ja opetuksessa pitäisi antaa valmiuksia uudenlaiseen designtyöhön, kirjoittavat Matti Tedre ja Peter J. Denning.

Tietotekninen vallankumous etenee huimaa vauhtia.

Yksilöllisiin tarpeisiin räätälöidyt älypuhelimet yltävät vuosituhannen alun supertietokoneiden tehoon ja pitävät meidät verkossa lähes kaikkialla. Itsestään ajavat autot kulkevat jo teillä. Uberin ja Airbnb:n kaltaiset firmat haastavat vanhat liiketoimintamallit. Tietokoneet tarkkailevat terveyttä ja diagnosoivat sairauksia. Monet perinteiset työt ja ammatit ovat kadonneet.

Kyky esittää ja käsitellä mitä ­tahansa informaatiota bitteinä on ­koko ajan parantunut. Ensin tietokonesimulaatiosta tuli tieteen ja tekniikan keskeinen työkalu, joka avasi uusia mahdollisuuksia lähes joka alalla. Sitten henkilökohtaiset tietokoneet tekivät jokaisesta potentiaalisen tietokoneiden käyttäjän.

Internet ja varsinkin sen www-palvelut tekivät globaalista kommunikaatiosta arkipäivää. Tietokoneista tuli kommunikointilaitteita. Internetiin on liitetty jo miljardeja tietokoneita. Nyt nopeat tietoliikenne­yhteydet kuuluvat yhteiskuntien infrastruktuuriin ja niihin perustuvia uusia palveluita syntyy jatkuvasti.

Tekoälyn murros on tuonut kuvantunnistuksen, puheentunnistuksen, kielenkäännöksen ja diagnos­tiikan ­helposti saataville. Koneoppimisen avulla tietokoneet tekevät tarkkaan rajattuja asioita nopeammin, väsymättä, halvemmalla ja usein paremmin kuin ihmiset.

Murroksen syvyys on verratta­vissa teolliseen vallankumoukseen. Silloin koneet korvasivat valtavan määrän käsin tehtäviä töitä esimerkiksi tekstiiliteollisuudessa ja maataloudessa. Muutokset ravistelivat yhteiskunnan rakenteita ja aiheuttivat epävakautta.

Kokonaan uudeksi alaksi nousi 1900-luvulla tietotyö. Sen ajateltiin pitkään vaativan sellaista intuitiota, jota koneilla ei ole. Korkeakouluista tuli tietotyöläisten koulutuslaitoksia. Korkeakoulututkinnosta tuli matkalippu työuralle.

Nyt koneoppiminen kyseenalaistaa nämä vanhat totuudet. Jokainen tehtävä, jonka voi oppia tutkimalla, kuinka sama tehtävä on tehty edelliset satatuhatta kertaa, on toden­näköinen automaation kohde. Tehtävän ulkoistus ja joukkoistus ovat ennusmerkkejä sen tulevasta auto­matisaatiosta.

Tietotyö vähenee koneiden kehittyessä, mutta siihen kiinteästi liittyvät uudenlaiset työt – esimerkiksi uutta luova designtyö – lisääntyvät. Tietotekniikassa korostuvat koodaustaitojen sijaan yhteisöjen, kielen, mentoroinnin, innovoinnin, kulttuurin, arvojen, lisäarvon ja ­yhteiskunnallisten muutosten taju ja taidot. Piilaaksossa juuri tällaisia taitoja hallitsevat designtyöläiset ovat tietotyön automatisoinnin ja uusien palvelujen takana.

Koulutusjärjestelmälle muutos on suuri haaste. Jumitutaan helposti keskustelemaan tiedon välittämisen ja omaksumisen työkaluista sen sijaan, että varauduttaisiin tietotyön automatisoitumiseen, vaikka se on jo muuttanut ja tulee edelleen muuttamaan tietokoneen ja ihmisen rooleja työssä.

Vaikka designtyön määrä kasvaa ja tarjoaa tulevaisuudessa uusia uria ja töitä, opetusjärjestelmämme antaa siihen niukasti valmiuksia.

Tietotyön automatisoituessa on tärkeää ymmärtää informaatiota ­itseään. Opetukseen pitäisi lisätä ­ongelmien analysoinnin ja jäsentämisen työkaluja, joilla ongelmien ratkaisut voidaan esittää tieto­koneella käsiteltävässä muodossa.

Designtyön keskeisiin valmiuksiin kuuluvat yhteisöjen ja niiden taustojen ymmärtäminen, sosiaalisten verkostojen ja vuorovaikutuksen ­taju sekä ihmisten tapojen ja käyttäytymisen ymmärtäminen. Nämä valmiudet auttavat ymmärtämään ihmisten ja yhteisöjen tarpeita ja välttämään liiallista teknologia­uskoa.

Aiempaan osaamiseen pohjaava ­uudelleenkoulutus voi auttaa robotiikan ja tietotyön automaation vuoksi työttömiksi jääneitä rakentamaan uuden ammatti-identiteetin. Alati muuttuva ja ennakoimaton työelämä edellyttää myös kykyä ­yhdistellä vanhoja ja uusia taitoja.

Onnistunut designtyöhön valmistava opetus yhdistää teknisiä, yhteisöllisiä ja ihmisen ymmärtämisen taitoja. Meidän ei tule opettaa, kuinka robottien kanssa kilpaillaan. Sen sijaan ihmisiä on valmennettava – automaatiota hyödyntäen – ratkaisemaan ongelmia, joista robotit eivät vielä suoriudu.

Matti Tedre ja Peter J. Denning

Tedre on tietojenkäsittelytieteen tutkija Tukholman yliopistossa ja Denning tietojenkäsittelytieteen professori Naval Postgraduate Schoolissa Kaliforniassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  4. 4

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  5. 5

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  6. 6

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  7. 7

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  8. 8

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  9. 9

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  10. 10

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  6. 6

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää