Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Pienten maiden osana on sopeutua suurten maiden vallanvaihdoksiin – Suomen näkökulmasta Trumpin linjaukset ovat hankalia

Optimistit toivovat, että vallanvaihdos ei vaikuttaisi Yhdysvaltojen ja Suomen suhteisiin. Täytyy kuitenkin pitää huolta, etteivät tietokatkokset aiheuttaisi vahinkoja.

Lasten puuhavihkojen vakiosisältöön ovat aina kuuluneet tehtävät, joissa numeroidut pisteet pitää yhdistää viivoilla. Lopputuloksena on kuva, joka alkaa hahmottua piirtäjälle vasta matkan varrella.

Donald Trumpin voitto Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa on yksi piste tällaisessa piirroksessa. Olemme jo nähneet useita aiempia pisteitä, joissa joku on halunnut irrottautua nykyisestä järjestelmästä toivoen sen tarjoavan tien toisenlaiseen ja parempaan maailmaan.

Venäjä liitti itseensä Krimin niemimaan, koska Kremlin tulkinnan mukaan siihen asti noudatetut Euroopan valtioiden väliset pelisäännöt sortivat ­Venäjää. Britanniassa äänestäjät halusivat irrottautua EU:sta, koska he pelkäsivät vallan ja rahan karkaavan saarivaltakunnasta mantereelle.

Ja nyt Yhdysvalloissa äänestäjät valitsivat liikemies ja mediapersoona Donald ­Trumpin presidentiksi, jotta tämä palauttaisi Yhdysvaltojen kadotetun suuruuden, toisi ­takaisin maailmalle karanneet työpaikat ja pysäyttäisi maahanmuuton.

Tuttu teema alkaa toistua pisteitä yhdistet­täessä, mutta kuvio ei ole vielä läheskään valmis. Edes seuraavan pisteen sijaintia ei tiedetä.

Suomen osana on sopeutua muiden maiden vallanvaihdoksiin. Siksi myös täällä poliitikot, virkamiehet ja yritysjohtajat ovat ainakin jollain tasolla varautuneet myös epätodennäköisenä pidettyyn republikaaniehdokkaan voittoon. Nyt tulos on tiedossa, ­joten on syytä siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Yhdysvalloissa presidentinvaalit ovat äänestäjälle ensisijaisesti sisäpolitiikkaa. Ulkopoliittiset kannanotot kampanjan aikana eivät tälläkään kertaa ratkaisseet lopputulosta, eikä Trumpin tapauksessa ole kovin ­selvää, kuinka vakavasti hänen yksittäisiin sanomisiinsa pitäisi suhtautua.

Perusviesti on kuitenkin selvä. Yhdysvallat haluaa vähentää kansainvälisten sitoumustensa taakkaa ja muuttaa pelisääntöjä itselleen edullisemmiksi. Konkreettiset toimet alkavat hahmottua vasta ajan kanssa.

Suomen näkökulmasta Trumpin linjaukset ovat hankalia. Vuosikymmenten kuluessa kehitetyt kansainvälisen yhteistyön tavat ja säännöt ovat olleet pienen maan etu. Nyt edessä voi olla siirtyminen toisenlaiseen maailmaan.

Turvallisuuden näkökulmasta Suomi on pitänyt hyvänä Yhdysvaltojen läsnäoloa ­Euroopassa. Viime aikoina Suomen ulkopoliittisessa ajattelussa on korostettu myös kahdenvälisten suhteiden merkitystä. Kyse on sekä käytännön yhteistyöstä että tiivistyvistä poliittisista suhteista.

Optimistit toivovat, että hallinnon vaihtuminen ei lopulta tuntuisi kahden­välisissä suhteissa kovin paljon. Uuden presidentin aikana ei nähtäisi äkillisiä liikkeitä, jotka muuttaisivat asetelmia Pohjois-Euroopassa merkittävästi.

Pessimistit pitävät suurvallan johdon vaihtumista nyt riskinä. Yhdysvallat haluaa siirtää nopeasti vastuuta Euroopalle tilanteessa, jossa Eurooppa on itsekin ­poliittisesti hauras ja suuntaa vailla.

Liike-elämästä tuttu tapa tehdä nopeita ”diilejä” suurten johtajien kesken pienempien toimijoiden pään yli voisi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä myös Suomelle.

Suomen pitää siksi reagoida Trumpin voittoon kolmella tasolla. Suhteet uuteen hallintoon pitää luoda nopeasti, jotta tietokatkokset eivät aiheuta vahinkoja. Suomella ­pitää olla näkemys, miten Euroopan heikkeneminen voidaan pysäyttää. Tärkeää on myös, että oma yhteiskunta pidetään vahvana ja terveenä. Silloin sopeutuminen toistaiseksi vielä tuntemattomaan muutokseen on helpompaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  4. 4

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  5. 5

   YK: Venäjä on syyllistynyt Krimillä kidutukseen ja muihin ihmisoikeus­loukkauksiin

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  8. 8

   Niinistön kannatuskortteja kertyi ”mykistävä määrä” eli 156 000

  9. 9

   Uppiniskainen asukas säilyttää lastenvaunuja porraskäytävässä huomautuksista huolimatta – taloyhtiö voi ottaa huoneiston haltuunsa

  10. 10

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  9. 9

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää