Pääkirjoitus    |   Kolumni

Voittoja hyvästä ja säästöstä

Sosiaalisen sijoittamisen – tai vaikuttavuussijoittamisen – idea on se, että yksityinen raha hoitaa omalla riskillään hankkeita, joilla pyritään pienentämään yhteiskunnan menoja.

Nollakorkojen aika ja nykyiset poliittiset epävarmuudet muuttavat sijoitusmaisemaa. Ennen riittämättömäksi arvioitu tuotto on nyt ihan kelvollinen. Jos sijoituksen turva on täydellinen, sijoittaja jopa maksaa rahan säilytyksestä. Saksa ja Suomi ovat myyneet lainaa miinuskorolla.

Suomessa sijoittajien suosiossa ovat asunnot ja kiinteistöt. Monet pitivät sijoittamista vuokra-asuntoihin muutama vuosi sitten umpitylsänä. Nyt arvio on ihan toinen: melko varmaa tuottoa omaisuudella, jonka arvo nousee. Vuokra­turva-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola varoitti alkuviikolla, että vuokra-asuntorakentaminen on jo ylikuumentunut pääkaupunkiseudulla.

Tähän maisemaan nousee uusi sijoittamistyyppi, jonka suomennoskin on vielä va­kiintumaton. Britanniassa suosiota on saanut ”Social Impact Bonds” -järjestelmä. Sosiaalisen sijoittamisen – tai vai­kuttavuussijoittamisen – idea on, että yksityinen raha hoitaa omalla riskillään hankkeita, joilla pyritään pienentämään yhteiskunnan menoja. Tarkoitus on hoi­taa ongelmaa tehokkaammin ja ennaltaehkäisevämmin ja saada aikaan säästöjä.

Tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että laskettaisiin, millaisen laskun lastensuojelun asiakkaat tuottavat kunnalle tai maahanmuuttajat valtiolle vuodessa. Sijoittajat ja heidän rahallaan palkatut asiantuntijat sekä palveluntuottajat pyrkisivät siihen, että lastensuojelun asiakkaat vähenisivät tai maahanmuuttajat koulutettaisiin nopeasti töihin.

Mitattu muutos olisi se kustannus, joka jää hankkeen vuoksi tulematta – tai se summa, joka tulee, kun maahanmuuttaja muuttuu tulonsiirtojen saajasta niiden kustantajaksi. Osa erotuksesta katsottaisiin ”jakovaraksi”. Kunta tai valtio pitäisi siitä osan ja osa menisi sijoittajille. Jos ei tulisi säästöjä, ei tulisi voittojakaan.

Hyvässä ja julkisen talouden säästötarpeisiin sopivassa ideassa on muutamia vaikeita kohtia. Ensimmäinen on se, että väärinymmärtäjien armeija on vahva. ­Sosiaalinen työ ja yksityinen raha tuotto­tavoitteineen eivät monen mielestä sovi yh­teen – eivät, vaikka kaikki voittaisivat.

Lisäksi säästö on aina voitava yksiselitteisesti mitata. Mikä on jonkin kunnan nuorten syrjäytymisen hinta uuden sijoitushankkeen alkuhetkellä?

Entä mistä saadaan sijoittajat? Eläke­yhtiöt tarvitsevat nyt kovaa tuottoa ­pitääkseen eläkejärjestelmän kasassa. Yksityisille piensijoittajille sitoutuminen vuosiksi epävarmaan kehitysprojektiin on hankalaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  4. 4

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  8. 8

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Petteri Orpo: ”Suomessa voi olla vain laillisesti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää