Valikko
Pääkirjoitus    |   Pääkirjoitus

Matkustajalautat ovat tärkeitä suomalaisille

Ruotsinlaivojen myötä avautunut maailma toi suomalaisille uuden matkailukulttuurin ja työllisyyttä.

Helsingin Satama saattaa avata Länsisataman uuden matkustajaterminaalin etuajassa, jotta tammikuussa liikenteensä aloittava Tallink-varustamon matkustajalautta voi lähteä uudesta terminaalista. Viking Line aikoo tilata matkustajalautan Kiinasta, koska eurooppalaiset tarjoukset olivat liian kalliita. Varsinais-Suomen telakoilla puolestaan on kädet täynnä töitä aiempien laiva­tilausten kanssa.

Laivaliikennettä koskevat uutiset kertovat, että matkustajalautoilla menee lujaa. Kelluvat kauppakeskukset kuljettavat matkustajia etenkin Tallinnaan yhä no­peammin ja yhä halvemmalla. Pelkästään Länsisataman kautta kulki viime vuonna 6,5 miljoonaa matkustajaa ja 1,3 miljoonaa autoa. Sekä matkustajamäärät että työmatkaliikenne kasvavat jatkuvasti.

Laivat tyhjennetään ja täytetään pikavauhtia, mikä edellyttää sujuvuutta myös satamalta. Länsiterminaali 2 onkin suunniteltu erityisesti nopeaa reittiliikennettä varten.

Ruotsinlaivat avasivat maailman suomalaisille vuonna 1959. Lautat demokratisoivat matkailua. Ulkomaat eivät enää olleet vain varakkaiden kohde, ne olivat kaikkien tavoitettavissa.

Laivamatka oli monelle matkailun ensiaskel. Se oli myös uusia kokemuksia: ­allasbaaria, yökerhoa, vieraita ruokia ja juomia. Laivoille 1960-luvulla tulleen noutopöydän suosio jatkuu vieläkin.

Ruotsinlaivojen nousu osui aikaan, jolloin Suomen syrjäkylät tyhjenivät – osin lahden yli Ruotsiin. Viron-liikenne puolestaan tuo työvoimaa Suomeen.

Tallinnan-liikenne toi nopean kulkureitin Viroon. Sotien keskeyttämä liikenne aloitettiin uudelleen vuonna 1965, ja viisumi­vapaat matkat alkoivat vuonna 1997.

Vaatimattoman alun jälkeen suosio on kasvanut ennätysmäisesti. Tallinna on nyt suomalaisten keskuudessa hyvin suosittu, ja Viro on monelle ensimmäinen ulkomaankohde. Tallinnassa käydään päiväretkellä, ostoksilla ja syömässä.

Matkustajalautoilla on suuri merkitys suomalaisille paitsi uuden kulttuurin avaajina myös työllistäjinä ja viihdyttäjinä. Yhä useammin lautta on ensisijaisesti kulkuväline.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  2. 2

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  6. 6

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  7. 7

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  8. 8

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  4. 4

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  5. 5

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  6. 6

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  7. 7

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  8. 8

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Espoo täyttyy tornitaloista länsimetron myötä, Helsingissä ”merellinen siluetti” hillitsee nousuhimoja – tältä näyttävät seudun uudet tornit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää