Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Kuolleesta Fidel Castrosta tehdään pyhimystä

Kuuban pitkäaikaisen johtajan muistoa vaalitaan vetoamalla kommunistisiin ja kansallisiin myytteihin sekä kuubalaisille tärkeisiin uskontoihin.

Kuuba oli pitkään virallisesti ateistinen maa, mutta saarella on perinteisesti ollut – ja on yhä – rikas uskonnollinen elämä. Nämä kuubalaisen kulttuuriperinnön ainekset korostuvat viikko sitten kuolleen Fidel Castron hautajaisrituaaleissa.

Hautajaisilla Castrolle luodaan kuubalaisessa yhteiskunnassa roolia, joka muistuttaa pyhimyksen asemaa uskonnollisissa yhteyksissä. Symboliikassa ammennetaan sekä sosialistiseen ideologiaan viittaavista merkityksistä että kuubalaisten uskonnollisuudesta.

Vaikka Fidel Castro kuoli myöhään illalla 25.11., hänen ruumiinsa poltettiin jo seuraavana aamuna. Nopeus on tyypillistä kuubalaisille hautajaisille. Koska ruumiiden säilyttämiseen tarvittavat kylmäkaapit ovat harvassa, hautajaiset pidetään yleensä vuorokauden kuluessa kuolemasta.

Castron nopea tuhkaus esti myös kuubalaisia näkemästä hallitsijan vanhuuden ja sairauden riuduttamaa ruumista. Castroa muistetaan Havannan vallankumous­aukiolla nuoruusaikojen valokuvalla, jossa hän on vielä vetreä sotilas.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vallankumousaukiolla Castron tuhkat olivat esillä kansallissankari José Martílle rakennetussa mausoleumissa. Castro myös haudataan Santiago de Cuban kaupunkiin samalle hautausmaalle kuin Martí. Hautapaikalla korostetaan Castron ainutlaatuisuutta: muut Kuuban kommunistiset merkkihenkilöt on haudattu Santiagossa sijaitsevalle Toinen itärintama -muistomerkille. Castro nostetaan näin maan histo­rialle yhtä tärkeäksi hahmoksi kuin Martí, joka on kiistaton, lähes pyhimyksenä pidetty hahmo sekä saarella asuvien että maasta muuttaneiden kuubalaisten keskuudessa.

Ennen Castron jäänteiden hautaamista niitä on kierrätetty seremo­niallisesti ympäri saarta. Tässä ri­tuaalissa jäänteet kiertävät saaren päinvastaiseen suuntaan kuin Castron tammikuussa 1959 järjestämä ”vapauden karavaani”, jossa vallankumoukselliset juhlivat voittoaan.

Hautajaiskiertueella Castro rinnastuu myös El Cobren kaupunkiin yhdistettyyn katoliseen kuubalaisten suojeluspyhimykseen, Laupeuden pyhään neitsyeen. El Cobren neitsyen kuvia on kuljetettu seremoniallisesti Kuuban läpi historian käännekohdissa, kuten Kuuban itsenäisyyssodan aikana. Näin Castron hautajaiskiertue tekee hänestä symbolisesti pyhimyksen kaltaisen.

Kiertueen jälkeen Castron tuhkat lasketaan Santa Ifigenian hautausmaalle 4.12. Päivämäärä on symbolisesti merkittävä: silloin juhlitaan santeriapyhimys Changón päivää.

Santeria on afrokuubalainen uskonto, jossa katolisuuden ja länsiafrikkalaisen jorubauskonnon piirteet sekoittuvat. Changó on santerian pyhimyksistä maskuliinisin: sodan, oikeudenmukaisuuden, salamoinnin ja machismon jumala. Hautajaisten järjestäminen Changón juhlapäivänä lisää Castroon liitettyä symbolista voimaa.

Useissa kommunistisissa maissa johtajien ruumiit on haluttu säilyttää jälkipolville kuoleman jälkeen. Neuvostoliitossa Leninin ja Kiinassa Maon ruumiit balsamoitiin. Menetelmä tekee kuolleet hallitsijat tietyllä tavalla materiaalisesti läsnäoleviksi: vanhasta hallitsijasta saa henkilökohtaisen kokemuksen käymällä katsomassa hänen ruumistaan.

Vaikka Kuubassa vallankumousjohtajien ruumiit yleensä poltetaan, heidän yhteiskunnallinen läsnä­olonsa toteutetaan toisella tavalla.

Castro korosti eläessään, ettei Kuuban kommunististen johtajien ympärillä ole henkilökulttia. Silti monet vallankumoukselle keskeiset ihmiset ovat näkyvästi esillä julkisille paikoille sijoitetuissa kylteissä.

Esimerkiksi Che Guevaraan viitataan usein Kuubassa ilmaisulla ”poissaoleva läsnäolo.” Joka puolella esiintyvien kuvien ja kirjoitusten kautta kommunistiset johtajat jatkavat läsnäoloaan yhteiskunnassa.

Myös Castron vaikutus Kuubassa jatkuu haudan takaa. Vaikka kommunistisille johtajille ei pystytetä patsaita, jatkuva Castron kuvien ja puheiden kierrätys maan julkisessa keskustelussa jähmettää hänen persoonansa patsaan kaltaiseksi.

Vaikka Fidel Castro oli lähes koko ikänsä vannoutunut ateisti, hänen muistoaan vaalittaessa hyödynnetään monin tavoin Kuuban uskonnollista perintöä.

Rituaalinen manipulointi liittää Castron persoonaan ajattomia, pyhimysmäisiä piirteitä. Castro jatkaa elämäänsä mystisenä voimana, jonka läsnäolo tuntuu joka puolella.
Heidi HärkönenKirjoittaja on Suomen Akatemiantutkijatohtori.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Fidel Castro
 • Kuuba
 • Pyhimykset
 • Kuolema
 • Kommunismi
 • Katolisuus
 • Santeria

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  5. 5

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  6. 6

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  7. 7

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  8. 8

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  9. 9

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää