Pääkirjoitus    |   Kolumni

Kun vauva on syntynyt, ilosanoman kertoo Facebook

Mikään uutinen ei ole niin iloinen kuin toivotun lapsen syntymä. Ja niin se on aina ollut.

Huikeeta! Oon­neeeaa!!!! Onnea koko perheelle! Voi onnea, voi ihanuutta!

Kun vauva on syntynyt, Facebook-päivitys saa nopeasti peräänsä pitkän rimpsun onnitteluja ja sydämiä. Mikään uutinen ei ole niin iloinen kuin toivotun lapsen syntymä.

Ja niin se on aina ollut.

Ennen Facebookia, siis vielä kymmenkunta vuotta sitten, äidit ja isät lähettivät synnytyslaitokselta tekstiviestejä.

Suomalaiset kertovat lapsensa syn­tymästä yhä mielellään myös sanoma­lehdessä. Hollannissa ja Saksassa vanhemmat lähettävät lähipiirille painetut kortit. Italiassa taas kotitalon oveen laitetaan kukkakranssi ja tieto uudesta asukkaasta.

Kun Elli-mummuni syntyi 112 vuotta sitten, hänen isänsä kertoi perheenlisäyksestä vanhemmilleen ja sisaruk­silleen naapuripitäjään kirjeitse.

Kangasalla Lokakuun 17 päiv 1904

Rakkaat vanhempani ja sisaret ja veljet

nyt tervehdän teitä tällä pienellä kirjelläni kun en ultu kätellä ja saan täten ilmoittaa että on voitu hyvin ja meille synty pikku tyttö 9 päivä tätä kuuta ja eilen ristittiin annettiin nimi Elli Maria. Mikkolan hal­tiat olivat kummina.

pyytä teitä kaikkia tulemaan pyhäinpäiväksi tänne kattomaan meittiä ja pikku Elliä olkai hyvät ja täyttäkäi minun nöyrä pyyntöni ja kaikki on mennyt hyvin äiti on terve jonka etestä tulee kiittää jumalaa että on antanut onnea ja menestystä.

hyvästi nyt ja jääkää jumalan haltuun.

Kunnioituksella J H Kaukola

Kirjoituksesta näkee, että Juha Henrik Kaukola ei ollut käynyt koulua montakaan vuotta. Hän oli silti pannut ilmoitukseen esikoisensa syntymästä parastaan: käsiala on tasaista, suorastaan kaunista, ja kirjeestä huokuu sama onni ja kiitollisuus kuin yli sata vuotta myöhemmin kirjoitetuista viesteistä.

Maailman tunnetuin vauvauutinen taitaa lukea Raamatussa. Kristittyjen pyhän kirjan mukaan tieto Jeesuksen syntymästä kiiri kahta tietä. Enkeli kertoi siitä paimenille, ja itämaan viisaat miehet osasivat seimen äärelle oudon valo­ilmiön, Betlehemin tähden, johdatta­mina.

Kukin liittää jouluun omat merkityksensä. Maallistunut ihminen voi jouluna louhia tiensä ostos-, ruuanlaitto- ja siivouskiireen läpi ja liittyä iloon, jonka uuden pienen ihmisen syntymä tuo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syntymä
 • Lapset
 • Joulu
 • Raamattu
 • Kolumnit
 • Merkintöjä
 • Katarina Baer

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  4. 4

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  7. 7

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  8. 8

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  9. 9

   Petteri Orpo: ”Suomessa voi olla vain laillisesti”

  10. 10

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää