Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Yhtiöittämispakko ei sovi sote-uudistukseen

Sote-uudistuksen tavoitteet ja esitetty hallinnollinen malli eivät kohtaa. Julkinen tuotanto tulisi säilyttää ensisijaisena, jotta uudistuksen kustannuksia voidaan hallita.

Julkinen ja kattava palvelujärjestelmä on demokraattisen valtion kantava rakenne. Sen varaan on – yhdessä tulojen tasauksen kanssa – rakennettu oikeudenmukaisia, melko korruptoitumattomia ja turval­lisia yhteiskuntia. Etenkin Pohjoismaat ovat sosiaalisesti ja taloudel­lisesti kestävällä pohjalla.

Sosiaali- ja terveyspalveluja ollaan nyt uudistamassa syvällisesti. Tavoitteet terveyserojen kaventamisesta ja palvelujen integraatiosta ovat sosiaalisista ja taloudellisista lähtökohdista hyvin perusteltuja.

Vakava ongelma kuitenkin on, ­että tavoitteisiin vastaamiseksi esitetään maakunnissa sovellettavaa ­tilaaja–tuottaja-mallia ja julkisten palvelujen yhtiöittämistä. Se on kankea ja kallis ratkaisu.

Nyt ei ole arvioitu tai konkreti­soitu sitä, miten ehdotettu malli vastaa tavoitteisiin. Sosiaali- ja terveysministeriö kiertää palvelujen käytännön järjestämistä koskevat kysymykset ilmoittamalla, että maakunnat vastaavat toteuttamisesta.

Tilaaja–tuottaja-mallissa palvelun tilaaja haluaa toki asiakkaan ­parasta muttei voi viime kädessä vastata parhaan tuottamisesta itse. Palvelut tilannut maakunta ja val­vojat eri tasoilla joutuvat tuottamaan uutta sääntelyä – asetuksia ja ohjeita, joissa määritellään tilattavien palvelujen minimitasot ja sadat yksityiskohdat. Myös palvelun julkinen tuottaja joutuu luomaan uutta hallintoa.

Tällaista byrokratiaa ei tarvita, mikäli julkinen toimija toteuttaa palvelut ilman yhtiöittämisvaadetta.

Tuottaja pyrkii ensisijaisesti turvaamaan oman toimintansa jatkuvuuden. Tuottajan intressissä on esittää valvojalle, että tuotettu palvelu on laadukasta, vaikkei näin välttämättä olisikaan.

Samaan aikaan tuottajat lobbaavat päättäjiä, jotta palvelukonseptit olisivat sopiviksi räätälöityjä juuri kyseisen kaltaisille tuottajille. Suurten tuottajien lobbausvoima on paljon suurempi kuin pienten.

Vallalla oleva epäluulo julkista palvelujärjestelmää kohtaan nojaa moniin uskomuksiin. Yksi tällaisista uskomuksista on, että markkinat ovat ketteriä.

Kokonaisuutena julkinen sektori takaa kuitenkin parhaiten maan, maakuntien ja asukkaiden edun. Julkisella sektorilla on tilaa myös ­ripeille ratkaisuille ja kokonaisuuksien hallinnalle.

Julkisen sektorin tuottama pal­velu ei ole itsestään selvästi kallis, vaikka markkinatoimijat tällaista ­käsitystä levittävät.

Maakuntauudistus on jo sinällään valtava urakka. Jos sote-uudistuksesta jätettäisiin pakollinen yh­tiöittäminen pois, muutoksen toteuttamista maakunnissa helpotettaisiin ja sen kustannuksia voitaisiin hallita paremmin.

Yhtiöittämispakon peruminen ei estäisi maakuntia kilpailuttamasta ja tilaamasta niitä palveluja, joita on tarkoituksenmukaista hankkia järjestöiltä tai yksityisiltä tuottajilta. Tällaisesta tilaajan ja tuottajan ­yhteistyöstä, jota kannattaisi ajatella kumppanuutena, on Suomessa vuosikymmenten kokemus. Etenkin kansalaisjärjestöt ovat auttaneet tunnistamaan erityisryhmien palvelutarpeita ja reagoimaan niihin.

Julkinen sektori vastaa viime ­kädessä palvelukokonaisuudesta. Julkisen sektorin pitäisikin voida säilyttää nykyisellään ne palvelut, ­jotka jo toimivat hyvin. Muutok­seksi riittäisi, että maakunnille ­annettaisiin mahdollisuus vahvistaa kumppanuuksia ja lisätä valinnanvapautta, kun se on tarkoituksenmukaista. Tämä mahdollistaisi nykyisten ja uusien tuottajien hallitun integroimisen kokonaisuuteen.

Nyt sote-rakennetta on suunniteltu markkinoilla toimivien yritysten ­eikä asiakkaan näkökulmasta. Jotta uudistukselle asetettuihin tavoitteisiin voidaan vastata sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla, ­julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin palvelutuotannon samalle viivalle asettava kilpailuneutrali­teetti yhtiöittämispakkoineen tulisi jättää sote-uudistuksesta pois.

Sote-uudistukselle ehdotettu malli on liian jäykkä. Se sitoo maa­kuntia liiaksi ennalta määrätyn hallinnollisen mallin rakentamiseen sen sijaan, että pääpaino olisi ­uudistuksen tavoitteiden saavuttamisessa.

Satu Ojala ja Hanna-Kaisa Hoppania

Ojala on tutkijatohtori ja Hoppania yli­opistonlehtori Tampereen yliopistossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Sote-uudistus
 • Yhtiöittäminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  2. 2

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  3. 3

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  4. 4

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  5. 5

   Kabulissa siepatusta suomalaisnaisesta julkaistiin uusi video – varoittaa matkustamasta islamilaisiin maihin

  6. 6

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  9. 9

   Game of Thronesin seuraava jakso julkaistiin vahingossa etuajassa HBO Nordicilla

  10. 10

   Hybridiautojen myynti kasvaa: Suomi-Mersu nousi tilaston yllättäjäksi – autoverossa huima ero dieseliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  2. 2

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

  9. 9

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  10. 10

   Lihaksikas ihminen voikin olla huonossa kunnossa – Hyvä kunto tarkoittaa ennen kaikkea toimintakykyä, sanoo fysioterapeutti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää