Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Eläkeiän nousu on maltillinen muutos

Eläkeikärajat ohjaavat ihmisten käyttäytymistä, mutta eläkkeelle siirtymisen ajankohtaan vaikuttaa moni muukin seikka.

Vuodenvaihteessa toteutunutta työeläkeuudistusta on pidetty 2010-luvun suurimpana sosiaalipoliittisena uudistuksena. Uudistuksen myötä eläkeikä nousee ja mahdollisuudet eläkkeelle siirtymisen varhentamiseen lisääntyvät.

Muutokset seuraavat kansain­välistä kehitystä: useissa maissa eläkeikää on korotettu samalla kun joustoja ja valinnanvapautta on lisätty. Suomi ei ole eurooppalaisesti poikkeuksellinen maa myöskään siinä, että vuodesta 2030 alkaen eläkeikä sidotaan elinajanodotteeseen.

Vanhuuseläkeikä nousee nykyisestä 63:sta kolmella kuukaudella vuodessa siten, että vuonna 2027 eläkeikä on 65 vuotta. Uudet ikä­rajat koskevat vuoden 1954 jälkeen syntyneitä.

Eläkeiän nousu ei ole radikaali muutos. Työeläkejärjestelmän alussa vuonna 1962 vanhuuseläkeikä oli Suomessa 65 vuotta. Tämä on myös tyypillisin vanhuuseläkkeen ikäraja muissa EU-maissa.

Vuonna 2005 Suomessa otettiin käyttöön joustava vanhuuseläkeikä, ja eläkkeen alarajaksi tuli 63 vuotta. Tämä muutos osoitti, että eläkeikärajat ohjaavat ihmisten käyttäytymistä: 63–64-vuotiaiden eläkkeelle siirtyminen lisääntyi huomattavasti, ja yleisimmäksi eläkkeellesiirtymis­iäksi tuli 63 vuotta.

Tuore tutkimus osoittaa, että eläkeikärajan laskettua terveimmät ovat hakeutuneet innokkaimmin pois työelämästä. Vanhuuseläkkeelle siirtyminen ei ole sinänsä myöhentynyt, vaikka terveydentila ja koulutustaso ovat nousseet.

Suomalaisten elinikä on jo kauan pidentynyt. Tavoitteena on, että eliniän pidentyessä työssä ja eläkkeellä vietetyn ajan suhde pysyisi suurin piirtein samana. Talous­tieteen professori Nicholas Barr kiteyttää asian näin: tulet jäämään myöhemmin eläkkeelle kuin vanhempasi, mutta tulet olemaan eläkkeellä pidempään kuin he.

Käynnissä olevan tutkimuksen mukaan suomalaiset näyttävät tuntevan hyvin elinajan pitenemisen vaikutuksen eläkeikään. Noin 90 prosenttia katsoo eläkeiän nousevan, jos elinikä jatkaa kasvuaan.

Enemmistö kokee eläkeiän nousemisen elinajan pidentyessä oikeudenmukaiseksi.

Vaikka eliniän pitenemisen vaikutukset tunnetaan ja jopa hyväksytään, sopivimpana alimpana eläkeikänä pidetään 63:a ikävuotta. Eläkeuudistuksen tavoitteen kannalta tämä tulos ei ole lupaava, mutta se ei toisaalta yllätäkään. Yleensä on niin, että vastaukset heijastavat vallitsevia institutionaalisia järjeste­lyitä.

Eläkeuudistuksessa otetaan käyttöön osittain varhennettu vanhuuseläke, joka korvaa osa-aikaeläkkeen. Sitä voi nostaa jo ennen eläkeikäänsä riippumatta siitä, jatkaako tai vähentääkö työntekoa. Kertyneestä eläkkeestä voi ottaa maksuun joko 25 tai 50 prosenttia.

Osittaiselle vanhuuseläkkeelle voi jäädä aikaisintaan 61-vuotiaana. ­Uusi eläkemuoto lisää joustoa ja ­antaa ihmisille enemmän vapautta valita itselleen sopiva vanhuuseläkkeelle siirtymisen ajankohta.

Eläkkeen osittaminen pienentää eläkettä pysyvästi, ja eläkkeelle ­lähdön lykkääminen korottaa eläkettä pysyvästi. Näin kannustetaan myöhentämään eläkkeelle siirty­mistä.

Aika näyttää, miten suosituksi ­uusi eläkemuoto tulee. Eläketurvakeskuksen alustavien tutkimustulosten mukaan kiinnostus osittaiseen vanhuuseläkkeeseen ei ole suurta. Vain seitsemän prosenttia 54–62-vuotiaista uskoo käyttävänsä mahdollisuutta ottaa osittaista vanhuuseläkettä.

Uuteen eläkemuotoon liittyy paljon epävarmuutta. Hieman alle puolet kyselyyn vastanneista ei osaa sanoa, ottaisivatko he itse vanhuuseläkettä varhennettuna.

Tiedolla on vaikutusta eläkeasioihin liittyviin mielipiteisiin ja aikomuksiin jäädä eläkkeelle. Taloudellisiin kannustimiin reagoivat erityisesti ne, jotka tuntevat järjestelmää.

Eläkkeelle siirtymiseen liittyviin aikomuksiin ja eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat mekanismit ovat monimutkaisia. Niissä kietoutuvat yhteen eläkejärjestelmät, työmarkkinat, sosioekonominen asema ja perhe­tilanne sekä oma terveydentila.

Tutkitusti myös työolot vaikuttavat paljon työuran pituuteen.

Susan Kuivalainen

Kirjoittaja työskentelee Eläketurva­keskuksen tutkimusosaston osasto­päällikkönä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Espanjan poliisi on ampunut räjähdevyöhön pukeutuneen miehen – epäillään Barcelonan terrori-iskun yliajajaksi

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n yli kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat