Valikko
Pääkirjoitus

Kun Venäjä uhkaa Tanskaa ydinaseilla, on syytä huoleen – ja uuden pelottavan kierteen ydinuhoon tuo nyt Donald Trump

Löysät puheet ydinaseista Venäjällä ja Yhdysvalloissa nostattavat uhkakuvaa, että myös Yhdysvallat alkaa uhkailla ydinaseiden käytöllä muita maita vastaan.

Vain kaksi maata on viime vuosina uhannut käyttää ydinaseitaan muita maita vastaan: Pohjois-Korea ja Venäjä. Maat ­eivät kuulu samaan sarjaan, eikä niiden uhittelu ole yhteis­mitallista, mutta molemmat ovat muistuttaneet maailmaa ydinaseiden hirveän ­tuhovoiman jatkuvasta olemassaolosta.

Pohjois-Korea on häirikkövaltio, jolla on Arms Control Asso­ciationin tuoreiden tilastojen mukaan kahdeksan ydinkärkeä. Uhkauksia esittää diktatuuri, joka on muutenkin epävakautensa ja arvaamattomuutensa vuoksi jatkuva uhka rauhalle Itä-Aasiassa. Venäjä vuorostaan on toinen maailman kahdesta ydinasesuurvallasta, ja se on ­yhdessä Yhdysvaltojen, Kiinan, Ranskan ja Britannian kanssa sitoutunut ydinsulku­sopimukseen. Venäjän ydinaseiden määrää ja valvontaa säätelee joukko kahden­keskisiä aseriisuntasopimuksia Yhdysvaltain kanssa.

Sekä Venäjällä että Yhdysvalloilla on noin 4 500 toimivaa ydinkärkeä asejärjestelmissä tai varastoituina – tuhansien romutusta odottavien ydinkärkien lisäksi.

Siksi Venäjän runsaan parin vuoden aikana esittämät uhkaukset mahdollisuudesta kohdistaa ydinaseita muun muassa Tanskan laivaston aluksiin ovat huolestuttavampia kuin Pohjois-Korean uhittelu, vaikka Venäjällä kynnys ydinaseiden käytölle on ­varmasti ­huomattavasti korkeampi kuin Pohjois-Koreassa. Venäjä on murtanut ja muuttanut ­kylmän sodan vuosina syntynyttä käytäntöä, jossa suurvallat keskustelevat väärinkäsitysten välttämiseksi ydinaseistaan tarkoin valituilla ilmai­suilla.

Tuore huoli ydinaseista ehti välillä jo ­hiipua muiden huolten tieltä, mutta ­se voimistui uudestaan joulun alla. Sekä Venäjän presidentti Vladimir Putin että Yhdysvaltain presidentiksi nouseva Donald Trump puhuivat tarpeesta vahvistaa oman maansa ydinasepelotetta.

Ensin Putin sanoi Venäjän asevoimien johdolle, että ”meidän pitää vahvistaa strategisten ydinasevoimien sotilaallista potentiaalia”.

Hetkeä myöhemmin Trump sanoi, että Yhdysvaltain pitää ”vahvistaa ja laajentaa” ydinasevoimaansa. Myöhemmin hän sanoi lisäksi, että ”antaa varustelukilvan tulla”.

Uusi uhkakuva on se, että Venäjän lisäksi myös Yhdysvallat ryhtyy uhkaamaan ­muita maita ydinaseiden käytöllä. Yhtenä oireena erikoisesta muutoksesta Moskovan ja Washingtonin suhteissa sekä Trumpin avustajat että Putin kuitenkin jälkikäteen ­rauhoittelivat reaktioita Trumpin puheisiin ja sanoivat, ettei niissä ollut mitään uutta.

Puheet ovat huolestuttavia, jos puhujat tarkoittivat mitä sanoivat. Putin puhui tarpeesta kehittää aseita, jotka läpäisevät ohjustorjuntajärjestelmät. Kirjaimellisesti se tarkoittaisi uusien ohjustyyppien kehittämistä ja hyvin mahdollisesti strategisten ohjusten vähentämistä koskevien sopimusten romuttamista.

Trumpin sanat Yhdysvaltain ydinaseistuksen laajentamisesta tarkoittaisivat toteu­tuessaan samaa.

Uhittelujen pohjalta olisi liioiteltua puhua käänteestä maiden ydinasestrategioissa. Jos Venäjä ja Yhdysvallat uudistavat ydinaseistustaan, se ei itsessään ole uusi uhka muttei ratkaisukaan. Ydinasevaltojen toiminta on ennakoitavampaa, jos ne itse uskovat, että niiden ydinaseistus riittää ennalta ehkäisevän pelotteen ylläpitämiseen.

Kahden johtavan ydinasevallan löysät puheet ydinaseista ovat kuitenkin uhka. ­Ainakin ne heikentävät entisestään yrityksiä estää ydinaseiden leviäminen uusiin ­maihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitus
 • Ydinaseet
 • Venäjä
 • Yhdysvallat
 • Donald Trump

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  4. 4

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  5. 5

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  6. 6

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  7. 7

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  8. 8

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  9. 9

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  10. 10

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  6. 6

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää