Valikko
Pääkirjoitus    |   Kolumni

Aion perustaa hyvin kannattavan sote-keskuksen, joka ei hoida ketään

Nykyisten suunnitelmien valossa keinottelun mahdollisuus on ilmeinen.

Ajattelin perustaa sote-keskuksen. Kahden vuoden päästä jokainen suomalainen voi itse valita, minkä sote-keskuksen hoitoon listautuu. Minä haluan osani kakusta. Henkilökuntaa palkkaan vain minimimäärän. En nimittäin aio hankkia kovin paljon hoidettavia asiakkaita. Tässä paino on sanalla hoidettavia. Asiakkaita toki haluan.

Keskuksen sijoitan tänne rakenteilla olevan keskustakirjaston kulmille. Sitten teippaan mainoksia vastapäisten toimistotalojen oviin: ”Tarjolla ilmaiset munkkikahvit, kun listaudut sote-asiakkaaksi.”

Tällä keinolla lasken saavani asiakkaikseni noin 97-prosenttisesti ihmisiä, jotka eivät koskaan käytä palvelujani, sillä he pääsevät oman työterveyslääkärin vastaanotolle aina paljon varmemmin ja nopeammin.

Silti saan heidän asiakkuudestaan maakunnalta lähes saman vuosimaksun kuin saisin moniongelmaisesta ikätoverista, joka ravaa lääkärissä viikoittain.

Siinä vaiheessa, kun maakuntahallinto alkaa jakaa sote-keskuksiin niitä kansa­laisia, jotka eivät ole itse tehneet valintaa, olen saanut oman asiakaskiintiöni jo täytettyä voittopuolisesti näillä epäasiakkailla.

Jos tilaa olisi, asiakkaaksi listattaisiin lähimpänä asuvia. Siis töölöläisperheitä, joiden vanhemmat useimmiten asioivat työterveyshuollossa ja lapsilla on usein yksityiset vakuutukset. Hekin olisivat oikein tervetulleita, koska saisin maksut, mutta hoitamaan tuskin joutuisin.

Sote-keskukseni on tietysti karikatyyri, mutta nykyisten suunnitelmien valossa keinottelun mahdollisuus on ilmeinen.

Valmistelussa on malli, jossa palveluntarjoajan saamat maksut vaihtelevat vain asiakkaan iän perusteella. Palvelun­tarjoajille olisi siis kannattavinta tavoi­tella ”epäasiakkaita” ja vältellä palvelujen suurkuluttajia. Se olisi hyvin mahdollista jopa pääkaupunkiseudun kaupunkien sisällä kohdennetulla markkinoinnilla ja sijaintipaikan valinnalla.

Olisiko viisaampaa, että maksut huomioisivat kunkin asiakkaan todellisen käytön jollain automatiikalla. Pihlaja­linnan perustaja Mikko Wirén esitti (HS 4.1.) ettei niistä asiakkaista, jotka eivät käytä palveluja, maksettaisi mitään.

Maksu laukeaisi vasta, jos tällainen asiakas ilmaantuisi vastaanotolle. Näin palvelujen suurkuluttajista voitaisiin maksaa enemmän ja heistä tulisi halut­tuja. Palvelut paranisivat ja tehostuisivat niille, jotka palveluja eniten tarvitsevat.

Keinottelun mahdollisuus pienenisi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus
 • Kolumnit
 • Merkintöjä
 • Anni Lassila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  5. 5

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  6. 6

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  7. 7

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  8. 8

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  9. 9

   Soinin jälkeen perussuomalaisiin tulee sukupolvenvaihdos

  10. 10

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää