Pääkirjoitus    |   Kolumni

Pian Sdp pääsee äänestämään

Valinnanvaraa on: kolme ehdokasta puheenjohtajaksi ja neljä puoluesihteeriksi.

Kolmen viikon päästä demarit pääsevät äänestämään moneen kertaan, kun puolue kokoontuu Lahteen. Puheenjohtajan lisäksi äänestetään ainakin puoluesihteeristä ja kahdesta varapuheenjohtajasta, mahdollisesti myös puoluevaltuuston puheenjohtajasta.

Puolueen puheenjohtajaksi on tarjolla kolme ehdokasta, puoluesihteeriksi tähän mennessä neljä.

Tuoreimpana puoluesihteeriehdokkaaksi ilmoittautui lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila. Hänet tunnetaan muun muassa urastaan entisen pääministerin ja kansanedustajan, nykyisen europarlamentaarikon Anneli Jäätteenmäen (kesk)eduskunta-avustajana.

Puheenjohtajaksi halajavan Timo Harakan ainakin keski-ikäiset – eli Harakan ikäiset – taas muistavat lähinnä Vihreän Langan entisenä päätoimittajana ja Teatterikorkeakoulun kapinallisena opiskelijana, joka kaveriensa kanssa hajotti Teatterikorkeakoulun paikkoja, joutui siitä tuomiolle ja pääsi sitä kautta otsikoihin.

Harakan lisäksi Rinnettä haastamaan ilmoittautui viime tingassa Tytti Tuppurainen. Tuppuraisen ehdokkuudelle lienee taputettu sekä Rinteen että Harakan joukoissa. Näin Sdp välttää puolueen jakautumisen kahteen leiriin.

Tuppuraisen ehdokkuutta kaipasi myös Sdp. Puolueen imago on Rinteen aikana ollut turhankin äijämäinen.

Puheenjohtajaehdokkaat kiertävät tammikuussa ympäri Suomen tentatta­vina. Ensimmäisen, viime lauantaina Kuopiossa pidetyn paneelin perusteella kilvasta näyttäisi tulevan siisti, suorastaan tylsä.

Ehkä Harakka ja Tuppurainen pelaavat varman päälle: on hyvä kerätä näkyvyyttä siltä varalta, että Sdp nousee seuraavaan hallitukseen. Toisaalta Rinnettä ei saa ärsyttää liikaa, jos mielii ministeriksi.

Harakka on yrittänyt profiloitua tulevaisuuden nimenä erotuksena Rinteeseen, jolla on pitkä työmarkkinahistoria.

Harakan kampanjan kärkenä on Sdp:n ukkoutuminen. Siitäkin on ristiriitaista tietoa. Sunnuntaina puolueen verkkolehti Demokraatti kertoi Harakan hokeman, jonka mukaan Sdp:tä äänesti viime eduskuntavaaleissa vain 7,5 prosenttia alle 50-vuotiaista, perustuvan heti vaalien jälkeen tehtyyn kyselyyn. Keskiviikkona lehti tiesikin kertoa, että Sdp:n kannatus on niistä ajoista tuplaantunut alle 25-vuotiaiden äänestysikäisten joukossa.

Ukkoutunut vai ei? Kyllähän siitä saa jo puheenjohtajakisan aikaan, vaikka miehillä on ikäeroa vajaat pari kuukautta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sdp
 • Merkintöjä
 • Juha Akkanen
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  4. 4

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  7. 7

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  8. 8

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  9. 9

   Petteri Orpo: ”Suomessa voi olla vain laillisesti”

  10. 10

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää