Valikko
Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Kestävä matkailu on vielä kaukainen tavoite

Matkailu auttaa monissa turistikohteissa paikallisia ihmisiä ja yhteisöjä, mutta etenkin lentoliikenteen aiheuttamia ympäristöhaittoja on vaikea kompensoida.

YK:n yleiskokous on julistanut tämän vuoden kansainväliseksi kestävän matkailun kehittämisen teemavuodeksi.

Teemavuoden taustalla on YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda 2030. Se tähtää äärimmäisen köyhyyden poistamiseen sekä kestävään kehitykseen, jossa otetaan maapallon kantokykyä korostaen huomioon ympäristön, talouden ja ihmisten hyvinvointi. Nämä kestävän kehityksen tavoitteet koskevat myös matkailua.

YK ja sen monet rahastot, ohjelmat ja erityisjärjestöt ovat jo pitkään nähneet matkailutalouden hyvänä inhimillisen kehityksen keinona. YK:n edellinen pääsihteeri Ban Ki-moon oli sitä mieltä, että matkailun avulla on mahdollista poistaa äärimmäistä köyhyyttä, kunhan alaa kehitetään kestävällä tavalla.

Monet matkailun tutkijat ovat kuitenkin viime vuosina kyseenalaistaneet koko kestävän matkailun ajatuksen.

On kysytty, miksi matkailuelin­keinolle asetetaan kansainvälisessä poliittisessa keskustelussa jatkuvasti lisää kestävyystavoitteita, mutta vastaavaa paikallisyhteisöjen hyvinvoinnin lisäämiseen ja paikallisten ihmisten työllistämiseen liittyvää vaadetta ei kohdisteta esimerkiksi autokauppaan.

Sinänsä hyvä kysymys jättää huomiotta matkailutalouden tärkeän eron moneen muuhun elinkeinoon verrattuna: joitain poikkeuksia ­lukuun ottamatta matkailuelinkeino ei viime kädessä omista tai edes hallinnoi myymäänsä tuotetta. Matkailijat eivät yleensä matkusta esimerkiksi Lappiin tai Itä-Afrikkaan siellä sijaitsevien hotellien houkuttelemina vaan nimenomaan hotellien ­ulkopuolelta saatavien elämysten ­takia.

Matkailukohteista haettavat kokemukset sisältävät tutustumista luontoon, eläimistöön, maaseutu- tai kaupunkimaisemiin, paikalliskulttuuriin, ihmisiin ja perinteisiin. On luontevaa olettaa, että matkailu­talous osallistuu hyödyntämiensä kohteiden vaalimiseen sekä auttaa matkailukohteissa toimivia ­ihmisiä ja yhteisöjä. Tämä on myös matkailutalouden oma etu.

Vielä vakavampi kritiikki kohdistuu matkailutalouden valtavaan mittakaavaan. Kestävää matkailua kehitettäessä elinkeinon hyötyjä ja haittoja tarkastellaan usein pelkästään matkailukohteissa.

Matkailu eittämättä lisää työllisyyttä ja parantaa yhteiskunnan ­kehittymisen edellytyksiä monilla sellaisilla alueilla, jotka soveltuvat heikosti muuhun elinkeinotoimintaan. Olemassa olevaa infrastruktuuria hyödyntäessään matkailu osallistuu myös matkailukohteiden ylläpitokustannuksiin.

Globaali matkailutalous perustuu monien liikennevälineiden hyödyntämiseen. Lapin erämaissakin odotetaan jo kuumeisesti, että Kiinasta lennätetään pohjoiseen entistä suurempia matkailijamääriä.

Maantieliikenne ja erityisesti lentoliikenteen kasvu on nähty kestävän matkailun kehittämisen kannalta hyvin ongelmallisina. Lento­liikenteen päästöt ovat lähes kaksinkertaistuneet vuodesta 1990.

Onkin ristiriitaista, että samalla kun YK:n alainen maailman matkailujärjestö UNWTO kehittää kestävän matkailun toimintamalleja, järjestö korostaa matkailutalouden arvoa kansainväliseen lentoliikenteeseen perustuvilla kasvuluvuilla ja ennusteilla. Miljardin matkailijan raja saavutettiin vuonna 2012, ja UNWTO:n ennusteen mukaan 1,8 miljardin lentomatkailijan raja rikkoutuu vuonna 2030.

Seychellien matkailun kestävyyttä koskevan tutkimuksen mukaan lento saarille ja takaisin muodostaa keskimäärin 97 prosenttia matkan ekologisesta jalanjäljestä. Niinpä Seychelleillä vain kolmeen prosenttiin voidaan vaikuttaa kohdealueen kestävän matkailun malleilla.

Voidaan puhua Las Vegas -ilmiöstä: hotellihuoneen valojen sääste­liäs käyttö tai pyyhkeen pesettämättä jättäminen eivät sulje ulkona olevaa mainosvalomerta tai autiomaahan rakennettujen suihkulähteiden ja golfkenttien kastelujärjestelmiä.

Vastuullisia matkailijoita ja matkailuyrittäjiä tarvitaan, ja paikallisesti matkailutaloudella on monia mahdollisuuksia toimia kestävästi.

Maailma ei silti pelastu nykymuotoista matkailua lisäämällä. Kasvavaan lentoliikenteeseen perustuvan matkailutalouden on erittäin vaikea saavuttaa YK:n asettamia kestävän kehityksen tavoitteita.

Jarkko Saarinen

Kirjoittaja on maantieteen professori Oulun yliopistossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Matkailu
 • Kestävä kehitys
 • YK
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää