Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Vankilat muuttuvat näkymättömiksi

Vankien liikkumisvapautta voidaan laajentaa valvonnan tehokkuudesta tinkimättä, kirjoittavat Pekka Keskinen ja Samuli Laulumaa.

Yhteiskunnan palvelut sähköis­tyvät, ja se näkyy myös rangaistusten toimeenpanossa. Digitalisaatio muuttaa vakiintuneita käsityksiä kontrollista ja turvallisuudesta: ­rangaistujen liikkumisvapauden laajentaminen voidaan yhdistää tehokkaaseen valvontaan.

Monet Euroopan maat ovat käynnistäneet vankiloiden digitalisoimiseen liittyviä hankkeita. Kehittämiskohteita ovat esimerkiksi vankien valvonta, vankien yhteydenpito läheisiin ja vankien opiskelu.

Suomessa on käytetty panta­valvontaa, jossa nilkkaan kiinnitettävän pannan avulla voidaan seurata muun muassa avolaitoksiin sijoitettujen vankien liikkumista. Pantavalvonnan ansiosta vangit ovat ­voineet siirtyä aiempaa avoimempiin oloihin, lähemmäs muuta yhteiskuntaa. Vankien valvonta avo­laitoksissa on selvästi parantunut ja luvattomat poistumiset laitoksista ovat vähentyneet.

Rangaistusjärjestelmän uskottavuuden kannalta on tärkeää, että rikkomuksiin puututaan heti. Avovankiloissa tällaisen tekniikan käyttö on välttämätöntä.

Teknisen valvonnan ohella Suomen vankiloissa kokeillaan video­yhteyttä vankien ja läheisten välisessä yhteydenpidossa. Videoyhteys lisää etenkin ulkomaalaisten vankien sekä muiden kaukana lähei­sistään olevien vankien ja heidän ­läheistensä yhteydenpidon mahdollisuuksia. Videoyhteydellä vangille voidaan järjestää esimerkiksi lasten tapaamisia yli valtiorajojen.

Yleensä perhesuhteiden ja muiden sosiaalisten suhteiden vaaliminen ehkäisee rikollisuutta ennalta. Videoyhteyttä on kokeiltu myös rangaistukseen sisältyvän yhteydenpitovelvoitteen toteuttamisessa, jos tuomittu on ulkomailla ja seuraamusta valvova viranomainen Suomessa.

Kun rankaiseminen tapahtuu avoimesti vankilan ulkopuolella, yleinen tietämys rangaistuksen sisällöstä lisääntyy. Tämä vähentää yksilön leimautumista mutta toisaalta estää vastuun pakoilua. Tuomitulla itsellään on enemmän vastuuta rangaistuksen sisällöstä ja siihen kuuluvien velvoitteiden noudattamisesta.

Teknisen laitteen avulla voidaan seurata reaaliaikaisesti vangin liikkumista ja varmistaa, että vanki ­pysyy erossa päihteistä. Sama laite voi tuottaa vangille itselleen tietoa fyysisen aktiivisuuden määrästä ja sen vaikutuksista fyysiseen ja psyykkiseen kuntoon. Näin voidaan kannustaa heikkokuntoisia vankeja kohti terveellisempää ja rikoksetonta elämäntapaa.

Digitalisaation lisääminen vankiloissa avaa myös Suomen elinkeinoelämälle uusia mahdollisuuksia. Suomalaista osaamista on mahdollista hyödyntää vaikkapa vankien paikantamisjärjestelmien kehittämisessä.

Vankilateknologia voi nousta jopa vientituotteeksi.

Rankaiseminen edellyttää aina hyötyjen ja haittojen punnitsemista. Tekniikan edistysaskeleet jouduttavat kehitystä, jossa rankaiseminen muuttuu virtuaaliseksi ja aiempaa avoimemmissa oloissa ­suoritettavat rangaistukset lisään­tyvät.

Nykymuotoisia vankiloita tarvitaan länsimaissa yhä vähemmän. Vankiloiden vähentämiseen on ­taloudelliset syyt, sillä vankiloiden rakentaminen ja ylläpito on erittäin kallista. Vankilat eivät myöskään ­ehkäise riittävän tehokkaasti uusintarikollisuutta tai integroi tuomit­tuja yhteiskuntaan vapautumisen jälkeen.

Suomessakin yhä useampi vanki voidaan sijoittaa avoimempiin oloihin suljetun laitoksen sijaan. Suljetuissa vankiloissa ovat tulevaisuudessa vain ne vangit, joilla rikoksen uusimisen riski on suuri.

Vankila on järjestelmän symboli, kova ydin. Nykyinen malli, muurin ympäröimä vankila, on silti jo ­hie­man vanhentunut tapa rangaista.

Lainsäädäntöä on tarkistettava, jotta vapausrangaistuksissa pystytään hyödyntämään nykytekniikkaa ja takaamaan samanaikaisesti perus- ja ihmisoikeuksien toteutu­minen. Tulevaisuudessa pitää huolehtia siitä, että täytäntöönpanossa osataan yhdistää pehmeämpi tuki ja kovempi kontrolli.

Digitaalisaatio on vankila- ja ­yhteiskuntaturvallisuudelle mahdollisuus, jonka ansiosta kontrollia ja tukea voidaan hoitaa nykyistä ­tehokkaammin tuomitun sijainnista tai kellonajasta riippumatta.

Pekka Keskinen ja Samuli Laulumaa

Keskinen on erityissuunnittelija

ja Laulumaa vankilan johtaja

Rikosseuraamuslaitoksessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Vankilat
 • Rikokset
 • Rangaistukset
 • Digitalisaatio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  6. 6

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: Motiivista ei ole tietoa

  8. 8

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää