Valikko
Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Trump ei pärjää yksin – Yhdysvallat ja muu länsi ovat osa samaa hupenevaa joukkoa

Länsimaiden on vaikea menestyä maailmassa, johon pystytetään uusia tullimuureja, kirjoittaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

”These jobs are going boys and they ain’t coming back”, toteaa Bruce Springsteen vuonna 1984 julkaistussa laulussa My Hometown. Yhdysvalloista katosi 1980-luvulla nopeasti perinteisiä teollisuustyöpaikkoja, eivätkä ne ole palanneet.

Tuolloin ei ollut Donald Trumpin parjaamaa Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Naftaa, Maailman kauppajärjestö WTO:ta tai halpatuontia Kiinasta. Presidentti Ronald Reagan syytti ongelmista lähinnä tuontia Japanista ja kokeili protek­tionismia, mutta turhaan.

Jo silloin oli kysymys ennen kaikkea teknologian kehityksestä – se vähentää ihmisen tekemän rutiinityön arvoa. Yhdysvaltojen teollisuustuotannon kaksinkertaistuminen 1980-luvun jälkeen perustuu kauppaan eikä tullimuureihin.

Noin 60 prosenttia Yhdysvaltain tuonnista koostuu maan teollisuuden tuotteisiin tarvittavista komponenteista. Jos Yhdysvallat todella haluaa olla mahtava, sen kannattaa tuoda halpoja perusosia esimerkiksi Meksikosta ja myydä maailmalle brändättyjä lopputuotteita. Se näkyy Meksikon kanssa kauppataseen alijäämänä mutta tuottaa yhdysvaltalaisille selvästi suuremman hyvinvoinnin kuin sulkeutuminen.

Sama ajatus toimii toiseen suuntaan niissä komponenteissa, joiden tuottamisessa Yhdysvallat on tehokas. Jokainen Kanadassa viennistä ansaittu dollari sisältää 25 senttiä Yhdysvalloissa tuotettua arvoa.

Tavaroiden maailmankaupan kasvu on hidastunut, mutta rajat ylittävä digitaalinen tietoliikenne on kasvanut 45-kertaiseksi vuoden 2005 jälkeen. Eniten tästä ovat hyötyneet amerikkalaiset internet-yhtiöt.

Yhdysvaltojen vienti vapaakauppasopimusten piirissä oleviin maihin on ollut selvästi suurempaa kuin muille markkinoille.

Jos Yhdysvallat todella palaa kollektiivisten maahantulokieltojen ja tullimuurien aikaan, siihen vastataan. 1980-luvulla Japani ei provosoitunut vastatoimiin, mutta nykyinen Kiina ei antaisi asian olla. Rytinässä kärsisi koko maailma, myös Suomi.

Finanssikriisin jälkeen 80 prosenttia maailman talouskasvusta on tullut nousevista talouksista ja kehitysmaista. Kiinan presidentti Xi Jinping puhuikin tammikuussa Da­vosissa Maailman talousfoorumin kokouksessa vapaakaupan ja globalisaation puolesta. Yllättävän monet Aasian perinteisesti länsimieliset maat tuntuvat olevan avoimia Kiina-keskeiselle talousyhteistyölle, jos Yhdysvallat jättää Tyynenmeren kauppajärjestelyt. Yhdysvallat ja Eurooppa joutuvat miettimään, miten länsi pärjäisi tullimuurien maailmassa, kun osuutemme maailman väestöstä, taloudesta ja kaupasta samalla supistuu.

EU-maat tarvitsevat toisiaan enemmän kuin koskaan. Hajallaan olemme heikompia. Määrätietoiset yhteiset liikkeet ja nopeat tulokset luovat kiinnostusta Euroopan unioniin. Vapaakauppasopimus Japanin kanssa pitää saada tänä vuonna maaliin, ja myös neuvottelut Etelä-Amerikan ­maiden Mercosur-kauppavyöhykkeen kanssa on saatava liikkeelle.

EU:n kauppapolitiikka selviää brexitistä ja Yhdysvaltain kanssa käytävien vapaakauppaneuvotte­luiden jäädyttämisestä, jos meillä on rohkeutta tarttua yhteisiin mahdollisuuksiin aina, kun edut ovat riskejä suuremmat. Oman polku­pyö­rä­teollisuuden suojeleminen ei saa olla tärkeämpää kuin moninkertainen hyöty cleantech-viennille. Tällaisia asetelmia EU:n kauppa­ministereiden kesken on valitettavasti nähty.

Asia tutkineet Katariina Nilsson-Hakkala ja Kristiina Huttunen eivät näe selviä merkkejä, että tuonti Kiinasta olisi vienyt työpaikkoja sille altistuneilta toimialoilta Suomessa. Sen sijaan tuonti vaikuttaa siten, ­että työpaikat keskittyvät korkeamman koulutuksen tehtäviin.

Tämä on juuri sitä muutosta, johon Suomen hyvinvointi perustuu. Sata vuotta sitten suurin osa suomalaisista teki yksinkertaista ruumiillista työtä. Nyt Suomessa – ja Yhdysvalloissa – tehdään paljon monimutkaisempia töitä. Arvonlisä työntekijää kohti on moninkertaistunut.

Lännen todellinen haaste on yhdistää työntekijöiden välisten tuottavuuserojen kasvu siihen, että jokaisella on mielekäs rooli yhteiskunnassa ja että tuloerot pysyvät kurissa. Väärän puun – maailmankaupan – haukkuminen ei auta.

Kauppasotien sijaan tarvitsemme innovaatioita ja rohkean perus­turvaremontin. Tarvitsemme myös työntekijöiden oikeuksiin liittyviä standardeja, vaikka niiden liittäminen kauppasopimuksiin on vaikeaa.

Kai Mykkänen

Kirjoittaja on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri (kok).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Vapaakauppa
 • Kauppa
 • Yhdysvallat
 • Euroopan unioni
 • Kiina
 • Maailmankauppa

Tilaa pääkirjoitukset sähköpostiisi

Helsingin Sanomien pääkirjoitukset ja lehden pääkirjoitussivulla julkaistavat kolumnit joka aamu tuoreena sähköpostiisi ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  4. 4

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  5. 5

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  6. 6

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  7. 7

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  8. 8

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää