Valikko
Pääkirjoitus    |   Vieraskynä

Trump ei pärjää yksin – Yhdysvallat ja muu länsi ovat osa samaa hupenevaa joukkoa

Länsimaiden on vaikea menestyä maailmassa, johon pystytetään uusia tullimuureja, kirjoittaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

”These jobs are going boys and they ain’t coming back”, toteaa Bruce Springsteen vuonna 1984 julkaistussa laulussa My Hometown. Yhdysvalloista katosi 1980-luvulla nopeasti perinteisiä teollisuustyöpaikkoja, eivätkä ne ole palanneet.

Tuolloin ei ollut Donald Trumpin parjaamaa Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Naftaa, Maailman kauppajärjestö WTO:ta tai halpatuontia Kiinasta. Presidentti Ronald Reagan syytti ongelmista lähinnä tuontia Japanista ja kokeili protek­tionismia, mutta turhaan.

Jo silloin oli kysymys ennen kaikkea teknologian kehityksestä – se vähentää ihmisen tekemän rutiinityön arvoa. Yhdysvaltojen teollisuustuotannon kaksinkertaistuminen 1980-luvun jälkeen perustuu kauppaan eikä tullimuureihin.

Noin 60 prosenttia Yhdysvaltain tuonnista koostuu maan teollisuuden tuotteisiin tarvittavista komponenteista. Jos Yhdysvallat todella haluaa olla mahtava, sen kannattaa tuoda halpoja perusosia esimerkiksi Meksikosta ja myydä maailmalle brändättyjä lopputuotteita. Se näkyy Meksikon kanssa kauppataseen alijäämänä mutta tuottaa yhdysvaltalaisille selvästi suuremman hyvinvoinnin kuin sulkeutuminen.

Sama ajatus toimii toiseen suuntaan niissä komponenteissa, joiden tuottamisessa Yhdysvallat on tehokas. Jokainen Kanadassa viennistä ansaittu dollari sisältää 25 senttiä Yhdysvalloissa tuotettua arvoa.

Tavaroiden maailmankaupan kasvu on hidastunut, mutta rajat ylittävä digitaalinen tietoliikenne on kasvanut 45-kertaiseksi vuoden 2005 jälkeen. Eniten tästä ovat hyötyneet amerikkalaiset internet-yhtiöt.

Yhdysvaltojen vienti vapaakauppasopimusten piirissä oleviin maihin on ollut selvästi suurempaa kuin muille markkinoille.

Jos Yhdysvallat todella palaa kollektiivisten maahantulokieltojen ja tullimuurien aikaan, siihen vastataan. 1980-luvulla Japani ei provosoitunut vastatoimiin, mutta nykyinen Kiina ei antaisi asian olla. Rytinässä kärsisi koko maailma, myös Suomi.

Finanssikriisin jälkeen 80 prosenttia maailman talouskasvusta on tullut nousevista talouksista ja kehitysmaista. Kiinan presidentti Xi Jinping puhuikin tammikuussa Da­vosissa Maailman talousfoorumin kokouksessa vapaakaupan ja globalisaation puolesta. Yllättävän monet Aasian perinteisesti länsimieliset maat tuntuvat olevan avoimia Kiina-keskeiselle talousyhteistyölle, jos Yhdysvallat jättää Tyynenmeren kauppajärjestelyt. Yhdysvallat ja Eurooppa joutuvat miettimään, miten länsi pärjäisi tullimuurien maailmassa, kun osuutemme maailman väestöstä, taloudesta ja kaupasta samalla supistuu.

EU-maat tarvitsevat toisiaan enemmän kuin koskaan. Hajallaan olemme heikompia. Määrätietoiset yhteiset liikkeet ja nopeat tulokset luovat kiinnostusta Euroopan unioniin. Vapaakauppasopimus Japanin kanssa pitää saada tänä vuonna maaliin, ja myös neuvottelut Etelä-Amerikan ­maiden Mercosur-kauppavyöhykkeen kanssa on saatava liikkeelle.

EU:n kauppapolitiikka selviää brexitistä ja Yhdysvaltain kanssa käytävien vapaakauppaneuvotte­luiden jäädyttämisestä, jos meillä on rohkeutta tarttua yhteisiin mahdollisuuksiin aina, kun edut ovat riskejä suuremmat. Oman polku­pyö­rä­teollisuuden suojeleminen ei saa olla tärkeämpää kuin moninkertainen hyöty cleantech-viennille. Tällaisia asetelmia EU:n kauppa­ministereiden kesken on valitettavasti nähty.

Asia tutkineet Katariina Nilsson-Hakkala ja Kristiina Huttunen eivät näe selviä merkkejä, että tuonti Kiinasta olisi vienyt työpaikkoja sille altistuneilta toimialoilta Suomessa. Sen sijaan tuonti vaikuttaa siten, ­että työpaikat keskittyvät korkeamman koulutuksen tehtäviin.

Tämä on juuri sitä muutosta, johon Suomen hyvinvointi perustuu. Sata vuotta sitten suurin osa suomalaisista teki yksinkertaista ruumiillista työtä. Nyt Suomessa – ja Yhdysvalloissa – tehdään paljon monimutkaisempia töitä. Arvonlisä työntekijää kohti on moninkertaistunut.

Lännen todellinen haaste on yhdistää työntekijöiden välisten tuottavuuserojen kasvu siihen, että jokaisella on mielekäs rooli yhteiskunnassa ja että tuloerot pysyvät kurissa. Väärän puun – maailmankaupan – haukkuminen ei auta.

Kauppasotien sijaan tarvitsemme innovaatioita ja rohkean perus­turvaremontin. Tarvitsemme myös työntekijöiden oikeuksiin liittyviä standardeja, vaikka niiden liittäminen kauppasopimuksiin on vaikeaa.

Kai Mykkänen

Kirjoittaja on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri (kok).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Vapaakauppa
 • Kauppa
 • Yhdysvallat
 • Euroopan unioni
 • Kiina
 • Maailmankauppa

Tilaa pääkirjoitukset sähköpostiisi

Helsingin Sanomien pääkirjoitukset ja lehden pääkirjoitussivulla julkaistavat kolumnit joka aamu tuoreena sähköpostiisi ilmaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  2. 2

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  3. 3

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  4. 4

   Sydänsairaudesta, aivokasvaimesta, keuhkosyövästä ja murtuneesta lonkasta kärsivälle yli 90-vuotiaalle toitotetaan, että ”kotona on paras”

  5. 5

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  6. 6

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  7. 7

   Hallituksen puolivälistä uhkaa tulla sen surkein hetki – viimeistään Halla-ahon pelko vesitti uudistukset

  8. 8

   Muusikko väsyi jatkuvaan itsensä markkinoimiseen – monen luovan työn tekijän arki on esilläoloa ja kilpailua

  9. 9

   Verta vuotava 500 maalin ”talouspaperimies” Messi ja lohduton Ronaldo – El Clásicon kuninkaasta ei epäselvyyttä

  10. 10

   Sexpon uusi puheenjohtaja on seksialan yrittäjä, joka haluaa tuoda seksuaalisuuden politiikkaan: ”On turha vauhkota pornoistumisesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  6. 6

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  7. 7

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  8. 8

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  9. 9

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  10. 10

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  8. 8

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää